Tips om een duurzaam huishouden te creëren

Elke dag zijn er steeds minder natuurgebieden en neemt de vervuiling toe. Elk huishouden kan echter actie ondernemen om de planeet, en je portemonnee, te helpen.
Tips om een duurzaam huishouden te creëren
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het hebben van een duurzaam huishouden is niet alleen goed voor de planeet en het creëren van een betere toekomst. Het kan ook kostenvriendelijker zijn en je huis een betere sfeer geven.

Sommige wijzigingen die je kunt aanbrengen om een duurzaam huishouden te creëren, zijn eigenlijk heel gemakkelijk, snel en goedkoop. Andere wijzigingen kunnen langer duren en vereisen mogelijk een hogere investering. Ze zullen het op de lange termijn echter altijd waard zijn. 

De creatie van afval en rotzooi is niet alleen een ecologisch probleem, maar het representeert ook meer gezinsuitgaven, omdat het gaat om het vervangen van wat je gebruikt. Daarom moet je altijd het basisprincipe van verminderen, hergebruiken en recyclen in gedachten houden om een duurzaam huishouden te creëren.

Basisregels voor een duurzaam huishouden

Met een paar simpele regels kun je de eerste stappen zetten om je huishouden duurzamer te maken.

1. Koop geen dingen die je niet nodig hebt voor een duurzaam huishouden

Tips om een duurzaam huishouden te creëren zoals bewust boodschappen doen

Vaak kopen we, bijna zonder het te beseffen, dingen die we niet eens nodig hebben. Het kan gaan om voedsel, gebruiksvoorwerpen of decoraties die we vergeten en uiteindelijk in de prullenbak belanden.

Koop dus alleen waarvan je zeker bent dat je het op korte termijn gaat gebruiken. Op die manier vermijd je het verzamelen van voorwerpen, het creëren van afval en kun je je geld beter besteden.

2. Bewaar overgebleven voedsel in glazen containers

Glazen containers gaan langer mee dan plastic containers, die verslijten en sneller en gemakkelijker verkleuren. Ze kunnen dan niet meer worden gerecycled. Door dingen in aluminiumfolie of plastic zakken op te bergen, ontstaat ook meer afval. Voor non-foodproducten kun je wel plastic bakjes gebruiken zodat ze langer meegaan.

3. Koop producten in bulk voor een duurzaam huishouden

In plaats van de producten die je het meest gebruikt in kleine verpakkingen te kopen, kun je ze in bulk kopen om te voorkomen dat je veel kleine verpakkingen verbruikt. Als je nog wat over hebt, kun je deze bewaren in glazen bakjes in de kast of koelkast.

4. Gebruik tassen van stof in de winkels

Gebruik stoffen boodschappentassen in plaats van plastic tassen

Neem je eigen stoffen tas mee als je gaat winkelen. Op die manier verminder je het gebruik van plastic of papieren zakken die op de stortplaats terecht komen, of erger nog, in velden of oceanen.

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) schat dat er wereldwijd jaarlijks een biljoen plastic zakken worden gebruikt. Dit komt overeen met 100 miljoen olievaten. 80% van deze zakken belandt op vuilstortplaatsen en 20% (200 miljard) belandt in oceanen, rivieren en bossen.

5. Koop lokaal

Voor zowel landbouwproducten als verpakte producten is de lokale productie milieuvriendelijker. Het transport van geïmporteerde producten of producten uit andere regio’s is een grote bron van vervuiling. Het kopen van lokale producten stimuleert ook de lokale economie.

Als je ruimte hebt, kun je zelfs je eigen basisgewassen laten groeien in je tuin, of je kunt enkele kleine kruidenplanten planten die je het vaakst gebruikt, zoals peterselie, basilicum of koriander.

6. Koop biologische producten

Biologische producten worden op een meer milieuvriendelijke en bewuste manier verbouwd, zonder pesticiden of chemische meststoffen die het milieu vervuilen.

7. Gooi afval bewust weg voor een duurzaam huishouden

Gooi je afval bewust weg

Denk altijd aan recyclen. Sorteer het afval op soort en gooi het in de juiste containers. Vind je plaatselijke recyclingrichtlijnen en volg de instructies. Overweeg ook om zelf compost te maken van het organisch afval zodat je het als meststof kunt gebruiken.

8. Bespaar energie

Zorg ervoor dat je geen lichten laat branden in kamers als er niemand aanwezig is. Laat elektronische apparaten niet aanstaan als je ze niet gebruikt.

Laat telefoonladers ook niet in het stopcontact. De transformatoren van de laders blijven elektriciteit verbruiken, zelfs als de telefoon niet is aangesloten. Het kan ook zelfs gevaarlijk zijn, omdat ze oververhit kunnen raken.

Structurele renovaties voor een duurzaam huishouden

Er zijn andere aanpassingen die je kunt doen om een duurzaam huis te hebben, waarvoor wellicht meer planning nodig is. Maar als je ze eenmaal hebt gemaakt, zullen ze een groot verschil maken.

Vervang apparaten

Led-lampen zijn beter dan gloeilampen

De overgrote meerderheid van nieuwe apparaten is gemaakt van materialen die minder energie verbruiken, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Hoewel ze een hogere initiële investering vereisen, betekenen ze ook een besparing op de elektriciteitskosten.

Je kunt beginnen met iets eenvoudigs, zoals het vervangen van traditionele lampen door led- en spaarlampen, die langer meegaan en minder energie verbruiken.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie, besparen spaarlampen 25% energie en gaan ze 3 keer langer mee dan gloeilampen, terwijl LED-lampen 80% energie besparen en wel 25 keer langer meegaan.

Installeer elektriciteitsregelaars

Op elektrische apparaten die moeilijk uit te schakelen zijn, zoals airconditioners of boilers, kun je elektriciteitsregelaars installeren die ze op bepaalde tijden automatisch in- en uitschakelen. Op die manier zet je de boiler uit als je slaapt of werkt, of de airco als je niet thuis bent.

Creëer een duurzame woning met dubbele beglazing

Dubbele beglazing isoleert het huis en helpt de interne temperatuur van je huis op peil te houden. Als het erg duur is, kun je thermische binnengordijnen gebruiken, die ook isoleren tegen extreme buitentemperaturen. Dit vermindert je energieverbruik voor verwarming en airconditioning.

Installeer zonnepanelen

Installeer zonnepanelen als het kan. Je kunt ze installeren voor het gebruik van bepaalde dingen, zoals het verwarmen van het water of een specifiek gedeelte van het huis. Op die manier verminder je je energieverbruik uit fossiele brandstoffen in ruil voor schone energie. Dit wordt weergegeven als een besparing op je elektriciteitsrekening.

Onthoud tot slot dat al deze strategieën gericht zijn op het verbeteren van het milieu en de gezondheid van de planeet. Hoewel sommige ervan een initiële investering vereisen, zullen je rekeningen, gezondheid en uitgaven ook meeprofiteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.