12 ideeën om je oude sokken te recyclen

Heb je een verzameling enkele sokken waar je geen paar meer van hebt en niet weet wat je ermee moet doen? In dit artikel laten we je verschillende mogelijkheden zien die je kunt doen om je oude sokken een nieuw leven te geven!
12 ideeën om je oude sokken te recyclen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Knutselen is een van de beste manieren om tijd door te brengen met kinderen en hun creativiteit te stimuleren. Het is echter iets waarvan je ook als volwassene kunt genieten – en het helpt je om dingen te hergebruiken! In dit artikel delen we 12 ideeën die je met oude sokken kunt maken!

Er zijn veel fysieke en emotionele voordelen verbonden aan deze activiteit, vooral voor kinderen. Het helpt hen hun verbeelding te ontwikkelen, geduld op te brengen, hun gevoel van eigenwaarde te vergroten, familiebanden te versterken en handigheid te ontwikkelen. Dit staat beschreven in een artikel op het blog van Oxfam Intermon (Spaanse link).

Ook is het nuttig voor de ontwikkeling van kinderen, want knutselen stelt hen in staat om voorwerpen te recyclen. In feite helpt dit om een circulaire economie te bevorderen (Spaanse link). Dit is een concept dat hoopt een verandering teweeg te brengen in de huidige vormen van productie en consumptie, zodat producten langer meegaan.

Je kunt oude sokken recyclen, zodat je ze niet hoeft weg te gooien en ze toch nog een nuttig leven hebben. Laten we eens kijken naar een paar dingen die je van oude sokken kunt maken.

12 ideeën om oude sokken te recyclen

two old boots and a pair of old socks

1. Poppen maken met oude sokken

Poppen zijn een van de dingen die je met oude sokken kunt maken en die al vele generaties de aandacht van kinderen trekken. Sokpoppen stimuleren de creativiteit omdat ze kinderen helpen om fantastische verhalen te leren kennen en bedenken. In feite is het erg leuk om personages te maken met oude sokken!

Om te beginnen moet je op zoek naar garen, draad, knopen, stiften, linten, of elk ander element waarmee je je personages tot leven kunt brengen. Het uiteinde waar je tenen komen wordt het hoofd en de mond van je pop. Het is dus het beste om je hand in de sok te steken om te bepalen waar je elk decoratief voorwerp bevestigt. Door je handen te bewegen, simuleer je dat de pop praat.

2. Poppenkleren

Activiteiten waarmee je je creativiteit kunt ontwikkelen zijn de beste en leukste voor kinderen. Daarom is het een geweldig idee om kinderen kleren voor hun poppen te laten maken van oude sokken! Je kunt rokken, hemden, sjaals en dekens maken. Elk voorwerp dat je fantasie bedenkt is goed.

3. Poppen in de vorm van dieren

Met een paar oude sokken kun je heel gemakkelijk poppen maken in de vorm van een beer, een konijn, of een hond. Je hoeft de sokken alleen maar in de gewenste vorm te knippen en ze dan vol te stoppen met kussenvulling of watten en met naald en draad vast te maken. Het teengedeelte kan als oren dienen en het grootste deel van de sok kan het lichaam zijn.

4. Schoonmaakdoeken

Een van de nuttigere ideeën om je oude sokken te recyclen is het maken van doeken die je kunt gebruiken om het huis schoon te maken. Gewone sokken zijn zeer geschikt om stof mee weg te vegen.

  • Om je oppervlakken te laten glimmen zijn nylonsokken of oude panty’s fantastisch.
  • Daarnaast zijn bedsokken of warmde sokken perfect om houten vloeren schoon te maken en haren van huisdieren op te vangen.

5. Geurzakjes voor je kledingkast

Van oude sokken kun je ook zakjes maken en die vullen met potpourri om je kledingkasten lekker te laten ruiken. Je kunt potpourri maken van verschillende gedroogde vruchten, bloemen of aromatische planten die een aangenaam aroma hebben en afgeven. Je kunt ze in de lades leggen en de vulling om de zoveel tijd vervangen.

6. Haarbanden met oude sokken

Panty’s en nylonsokken kunnen gemakkelijk kapot gaan. Je kunt ze echter hergebruiken om er haarelastieken en haarbanden van te maken en zo hun levensduur te verlengen.

Door hun elastische materiaal zijn ze fantastisch om paardenstaarten mee te maken en om te gebruiken als haarband. Ook zijn ze gemakkelijk te verbergen omdat ze meestal donkerbruin of zwart zijn.

  • Om haarelastieken te maken, knip je de sokken vanaf de enkel tot het versterkte deel aan de bovenkant in stroken van 1,5 centimeter. Door de eigenschappen van het materiaal hebben ze de neiging zelf een elastiekje te vormen.
  • Als je een panty gebruikt, kun je het deel dat rond de heupen zit gebruiken om haarbanden van te maken.

7. Vingerloze handschoenen

In de winter is het heel vervelend om koude handen te hebben. Soms kunnen handschoenen echter hinderlijk zijn omdat je er je mobieltje niet mee kunt gebruiken. Een uitstekend alternatief is om vingerloze handschoenen te maken van oude sokken. Knip bij de teen 2 gaten: een voor je duim en een voor je vingers. Ze houden je handen warm en je hoeft geen geld aan het kopen van handschoenen te verspillen!

8. Speelgoed voor je huisdieren met oude sokken

little toy doll made from sock on its head

Speelgoed voor je honden of katten is meestal duur. Bovendien zal je huisdier het waarschijnlijk binnen een paar uur of zelfs minuten vernielen. Daarom is het zelf maken van speelgoed voor je huisdier van oude sokken een leuk en goed alternatief. Leuke speeltjes maken, poppen, of zelfs kauwspeeltjes voor je hond is mogelijk met de oude sokken die je op het punt staat weg te gooien.

  • Om dit te doen is het voldoende om een sok met andere sokken te vullen en er een stevige knoop in te leggen. Je kunt de sok desgewenst versieren zodat het op een dier, een vis, of een bal lijkt.
  • Je kunt ook meerdere sokken aan elkaar naaien zodat het echt resultaat op een dier lijkt (zie foto).
  • Een andere mogelijkheid is een grote sok te nemen en aan elk uiteinde een knoop te leggen. Zo werkt het als kauwspeeltje voor je hond.

9. Mouwbeschermer

Als kleine kinderen leren eten, bevlekken ze meestal hun mouw met voedsel. Op het moment dat ze tekenen en kleuren worden de mouwen vaak vies door de kleurpotloden of waskrijt. Deze vlekken zijn vaak slecht uit de mouwen te krijgen.

Neem daarom een paar oude sokken en knip ze bij de teen open. Op die manier kun je mouwbeschermers maken die de kleren  van je kind beschermen. Het is ook een comfortabel aanvoelende oplossing die de kinderen niet zal ergeren.

10. Versieringen voor plantenpotten

Er zijn veel manieren waarop je een plantenpot kunt versieren om er een speciaal uiterlijk aan te geven. Als je een paar mooie en kleurrijke oude sokken hebt, kun je ze gebruiken om de potten mee te bekleden. Dit is vooral goed voor kleine en middelgrote potten, zoals die voor vetplanten.

11. Zakjes van oude sokken

Met een paar panty’s of sokken kun je meerdere zakjes maken. Die kun je gebruiken als houders of zelfs kleine tasjes voor het bewaren van kleine voorwerpen.

  • Als je een paar schattige babysokjes met linten hebt, kun je ze dichtmaken om ze als portemonnees te laten werken.
  • Met wat grotere kousen kun je een etui maken. Knip daartoe gewoon een van de zijkanten open en naai hem dicht met een rits.

12. Sokkenslangen

Er zijn verschillende manieren waarop je met oude sokken sokkenslangen kunt maken. Deze activiteit is erg leuk voor kinderen. De eerste manier door al je oude sokken aan elkaar te knopen zodat je een slang krijgt. Dit is een goede activiteit om met hele jonge kinderen te doen.

Een andere optie is door van meerdere sokken verschillende bolletjes te maken en deze samen te voegen tot een worm. Je kunt de uiteinden aan elkaar knopen of aan elkaar vast naaien. Om het er mooier uit te laten zien kun je er zelfs pootjes, voelsprieten en ogen aan toevoegen!

De andere mogelijkheid om een slang te maken is door verschillende oude sokken te vullen (met kussenvulling of andere sokken) en de uiteinden dicht te maken. Voeg daarna alle delen samen tot de slang zo groot is als je wilt dat het wordt. Dan heb je een grote slang die je kunt oprollen en dan afrollen om mee te spelen of voor de deur te leggen tegen de tocht.

Gebruik je creativiteit

We hebben je in dit artikel 12 mogelijkheden gegeven over wat je met je oude sokken kunt doen om er thuis van te profiteren, met je huisdieren te spelen, en om activiteiten met je kinderen te ondernemen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos!

Laat je fantasie dus de vrije loop om die sokken waar geen tweede meer van te vinden is, waar een gat in zit, te klein zijn geworden en die gewoon vervangen zijn door een nieuw paar, een gloednieuw leven te geven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.