Vlekken van tomatensaus uit kleding verwijderen

Als je tomatensaus op je favoriete shirt hebt, maak je dan geen zorgen! Je kunt het binnenkort weer dragen. Volg gewoon het advies dat we in dit artikel delen om vlekken van tomatensaus uit elk kledingstuk te verwijderen.
Vlekken van tomatensaus uit kleding verwijderen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ketchup op je favoriete shirt gekregen? Heb je wat spaghettisaus op je broek gemorst? Het maakt niet uit met wat voor tomatensaus je te maken hebt: vlekken van tomatensaus lijken vaak onmogelijk om te verwijderen.

Er zijn echter trucs om vlekken van tomatensaus effectief uit kleding te verwijderen. Let op de trucs die we in dit artikel delen om je kleding weer te herstellen.

Hoe vlekken van tomatensaus uit kleding te verwijderen

Hoewel sommige vlekken gemakkelijk te verwijderen zijn, zijn anderen dat niet en verpesten ze je kleding. Ongetwijfeld behoren vlekken van tomatensaus tot de categorie moeilijk te verwijderen.

Als je het zat bent om je kleding weg te moeten gooien nadat je er een kleine druppel tomatensaus op hebt gekregen, houd dan rekening met de tips die we in dit artikel geven.

Reageer zo snel mogelijk

tomatensaus op stof

Als je snel handelt, dan voorkom je dat de tomatensaus in de stof doordringt. Voordat je je zelfs maar druk maakt over trucs om de vlek eruit te krijgen, moet je meteen handelen zodra je tomatensaus op je kledingstuk hebt gekregen. De vlek zal namelijk veel moeilijker te verwijderen zijn als deze droogt. Dit moet je doen:
 • Verwijder simpelweg de resten tomatensaus.
 • Neem vervolgens het kledingstuk, keer het binnenstebuiten en breng onder hoge druk koud water aan.
 • Was het tot slot met de hand met afwasmiddel of wasmiddel.

We weten echter dat deze optie niet altijd mogelijk is. (Stel je voor dat je in een restaurant zit en je kleding niet kunt wassen). Als je deze truc niet toe kunt passen of je niet de verwachte resultaten bij een bepaald kledingstuk hebt gekregen, probeer dan de volgende trucs.

Zuiveringszout en waterstofperoxide om vlekken van tomatensaus te verwijderen

Je kunt vlekken van tomatensaus verwijderen door deze twee ingrediënten te mengen. Ga als volgt te werk:

 • Maak eerst een pasta door baking soda en waterstofperoxide te mengen.
 • Verspreid het vervolgens simpelweg over de vlek en laat het ongeveer 10 minuten zitten.
 • Spoel het ten slotte uit en doe het kledingstuk in de wasmachine.

Waterstofperoxide voor katoenen kleding

fles met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is voor katoenen kleding een geweldige remedie. Tomaat dringt gemakkelijk in katoen en daarom gooien veel mensen kleding met vlekken van tomaten weg. Let op het volgende om deze kledingstukken te ‘redden’:
 • Na het verwijderen van de vlek met koud water, kun je zout op de vlek aanbrengen en zacht en voorzichtig wrijven.
 • Wrijf vervolgens een wattenschijfje gedrenkt in waterstofperoxide over de vlek.
 • Voor het beste resultaat, week dan na het aanbrengen van de waterstofperoxide, de vlek in een zoutoplossing en laat het drogen.
 • Doe het kledingstuk ten slotte in de wasmachine en was het.

Citroen voor wollen kleding

Heeft een vlek tomatensaus je favoriete trui verpest? Als je kledingstuk van wol gemaakt is, dan kun je citroensap gebruiken om vlekken van tomatensaus te verwijderen. Ga als volgt te werk:

 • Breng eerst zout aan en wrijf zachtjes over de vlek.
 • Week vervolgens een wattenschijfje in citroensap en wrijf de vlek heel voorzichtig in.
 • Spoel het kledingstuk ten slotte in koud water.

Witte azijn voor synthetische stoffen om vlekken van tomatensaus te verwijderen

Azijn

 

Een van de klassiekers in huishoudelijke reiniging is witte azijn, die vlekken kan verwijderen. Je kunt het gebruiken om je synthetische kleding met een eenvoudige procedure te redden:

 • Verdun eerst een paar druppels witte azijn in een glas water.
 • Breng het daarna eenvoudig aan op de vlek en wrijf het mengsel voorzichtig op het kledingstuk.
 • Spoel ten slotte met koud water en leg het kledingstuk vervolgens in de wasmachine en was het volgens de instructies op het etiket.

Misschien ook interessant om te lezen:
Witte azijn om kleding te wassen: een schitterend idee!

Wat niet te doen als je tomatensaus op een kledingstuk krijgt

Aangezien er tips zijn over wat je moet doen, zijn er ook aanbevelingen over wat je niet moet doen als vlekken van tomatensaus je kledingstuk dreigen te vernietigen. Hier zijn er een paar:

 • Als je tomatensaus op een kledingstuk krijgt, verwijder het dan nooit door te wrijven. Het is het beste om ervoor te zorgen dat de vlek zich niet verspreidt door de resten met een lepel te verzamelen. Als je over de saus wrijft, dan dringt deze nog meer in de stof, waardoor het later moeilijker wordt om de vlek te verwijderen.
 • Als je de vlek niet volledig hebt verwijderd doe het kledingstuk dan niet in de wasdroger, omdat deze het meer in de stof laat doordringen, waardoor het moeilijker te verwijderen is.

Zoals je kunt zien, kan je je kledingstukken redden van vlekken van tomatensaus. Je hoeft alleen maar zo snel mogelijk te handelen en de trucs te volgen die we in dit artikel hebben gedeeld. Op deze manier ziet je kleding er geweldig uit, zelfs na hardnekkige vlekken van tomatensaus.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.