4 methoden voor het polijsten van houten vloeren

Er zijn verschillende natuurlijke alternatieven die je voor het polijsten van houten vloeren kunt gebruiken. Vanwege hun eigenschappen helpen ze het materiaal zelfs beter te behouden dan veel commerciële producten.
4 methoden voor het polijsten van houten vloeren

Laatste update: 18 april, 2021

Ben je op zoek naar zelfgemaakte methodes voor het polijsten van houten vloeren? Je moet weten dat je bij je thuis al over een aantal zeer effectieve natuurlijke opties beschikt. Azijn, olijfolie, citroensap en afwasmiddel werken bijvoorbeeld allemaal!

In dit artikel ontdek je 4 methoden die deze taak vereenvoudigen. We geven je de recepten en ook enkele belangrijke tips om de houten vloeren er perfect uit te laten zien en lang in goede staat te houden. Blijf lezen om er meer over te leren!

4 methoden om je houten vloeren te polijsten

Houten vloeren geven elke kamer in je huis een warme, rustieke en gezellige uitstraling. Hoewel ze specifieke zorg nodig hebben, beloven ze ook een lange levensduur als we ze op de juiste manier behandelen.

Door de juiste technieken toe te passen, slaag je erin om de houten vloeren een ideale uitstraling te laten houden. Je hoeft ze alleen maar met de specifieke producten te polijsten die we hieronder zullen noemen, die meestal natuurlijk en zelfgemaakt zijn. Door dit te doen, voorkom je ook dat je onnodig aan de inademing van giftige componenten wordt blootgesteld.

1. Azijn en etherische olie

Azijn voor houten vloeren

Het combineren van azijn met etherische olie is een van de beste oplossingen om je houten vloeren er onberispelijk en glanzend uit te laten zien. Ten eerste is azijn een natuurlijk ingrediënt in het huishouden dat mensen vaak gebruiken om hun huis schoon te maken.

We kiezen er ook voor om het met wat etherische olie te combineren om de geur te camoufleren (Engelse link). Tegelijkertijd helpt dit om de kamer eenvoudig en aangenaam te aromatiseren.

 • 83 ml azijn (¹⁄3 kopje)
 • 250 ml water (1 kopje)
 • 15 druppels etherische olie naar keuze (citroen, sinaasappel, munt, eucalyptus, lavendelolie, etc.)

2. Olijfolie en azijn

De tweede methode die we willen voorstellen, is het combineren van twee basis ingrediënten voor koken die je zeker in je keuken zult vinden: olijfolie en azijn. Als je wilt, kun je ook etherische oliën van je keuze toevoegen om een aangenamer aroma te creëren.

Het mengsel van olie en azijn is ideaal voor een grondige reiniging. Tegelijkertijd geeft het veel glans aan de vloer. Als de fabrikant echter aanbeveelt om geen water voor deze houtsoort te gebruiken, dan gebruik je alleen de eerste twee ingrediënten. Giet gewoon het volgende in een spuitfles en meng het vervolgens goed door elkaar.

 • 60 ml olijfolie (4 eetlepels)
 • 20 ml witte azijn (2 eetlepels)
 • 500 ml water (2 kopjes)

3. Olijfolie en citroensap

Bij deze derde methode voor het polijsten van houten vloeren met natuurlijke ingrediënten, raden we aan azijn door citroensap te vervangen (Engelse link). Deze citrusvrucht wordt door zijn grote ontsmettende kracht gekenmerkt, zijn frisse aroma en zijn vermogen om dankzij zijn enzymen glans toe te voegen.

 • 60 ml olijfolie (4 eetlepels)
 • 30 ml citroensap (3 eetlepels)
 • 250 ml heet water (1 kopje)

4. Afwasmiddel en azijn

Tot slot is een praktische en zelfgemaakte methode, hoewel minder natuurlijk dan de vorige, om afwasmiddel met azijn te mengen. Deze optie is het beste voor houten vloeren die niet erg kwetsbaar zijn en veel vuil bevatten.

 • 125 ml azijn (½ kopje)
 • 15 ml afwasmiddel (1 eetlepel)
 • 2 kopjes water

Tips voor het polijsten van je houten vloeren

Houten vloer polijsten

Naast het gebruik van de genoemde producten, is het een goed idee om bij het polijsten van houten vloeren andere tips in gedachten te houden. Je moet het oppervlak bijvoorbeeld zorgvuldig vegen of stofzuigen.

Dit is nodig om opgehoopt stof te verwijderen. Als je eenmaal een methode hebt gekozen om de vloer te reinigen, moet je ook met de volgende indicaties rekening houden:

 • Voordat je houten vloeren gaat polijsten, moet je deze volledig reinigen. Je kunt het vegen met een bezem of als er stof of fijne deeltjes zijn, kun je ook de stofzuiger gebruiken.
 • Als je merkt dat het hout te glad is door een teveel aan olie, dan kun je het droogvegen.
 • Het is essentieel dat je na het polijsten van de vloer wacht tot deze volledig is opgedroogd voordat je erop gaat staan. Je kunt een manier zoeken om de doorgang te blokkeren om ongelukken te voorkomen, vooral als er kinderen of huisdieren in huis zijn. Als er op enig moment vloeistof op je vloer wordt gemorst, dan moet je dit onmiddellijk opruimen om te voorkomen dat het hout permanent wordt beschadigd.
 • Bij het toevoegen van etherische oliën moet je ervoor zorgen dat ze puur en van hoge kwaliteit zijn. Gebruik geen synthetische essences die alleen op de markt worden gebracht om te aromatiseren, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Conclusie

Nu ken je 4 zelfgemaakte methoden voor het polijsten van houten vloeren waardoor ze lang in goede conditie blijven. Deze laatste tips helpen je bovendien om het schoonmaken effectiever te maken en het resultaat veel glanzender. Probeer ze dus eens uit en je zult meteen de resultaten zien!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • KILONZO-NTHENGE, A., CHEN, F.-C., & GODWIN, S. L. (2016). Efficacy of Home Washing Methods in Controlling Surface Microbial Contamination on Fresh Produce. Journal of Food Protection. https://doi.org/10.4315/0362-028x-69.2.330
 • Jayasena, D. D., & Jo, C. (2013). Essential oils as potential antimicrobial agents in meat and meat products: A review. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2013.09.002
 • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2012). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control and Hospital Epidemiology.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.