Azijn als schoonmaakmiddel in huis

Gebruik je al azijn als schoonmaakmiddel en reiniger in je huis? Wees voorzichtig, want het is niet zo effectief als je misschien denkt. Lees verder om erachter te komen wat je wel en niet moet doen met betrekking tot het gebruik van azijn voor het reinigen van je huis.
Azijn als schoonmaakmiddel in huis

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je hebt vast wel gehoord dat azijn een geweldig schoonmaakmiddel is voor in huis en dus niet alleen een buitengewoon culinaire toevoeging in veel gerechten is! Mensen gebruiken het al vele jaren om de keuken te reinigen en de badkamer en andere oppervlakken in huis schoon te maken.

Azijn als schoonmaakmiddel in huis is behoorlijk efficiënt als het gaat om het verwijderen van onaangename geuren, het verwijderen van vuil en zelfs roet. Sommige mensen mengen het met andere producten, zoals zuiveringszout, voor nog betere resultaten.

Je moet echter voorzichtig zijn wanneer je het gebruikt. Het is absoluut een efficiënte reiniger, maar niet zozeer als een desinfecterend middel. Lees verder om erachter te komen wat de beste toepassingen zijn voor azijn als schoonmaakmiddel in huis en wanneer je een desinfectiemiddel moet gebruiken.

Is azijn een goed schoonmaakmiddel voor in huis?

Schoonmaakmiddelen op een dienblad

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. De termen reinigen en desinfecteren wijzen op verschillende activiteiten, ook al gebruiken mensen ze door elkaar. Schoonmaakmiddelen verwijderen vuil, puin, en zelfs sommige bacteriën van een bepaald oppervlak. Desinfectiemiddelen daarentegen doden of neutraliseren bacteriën, virussen en ziektekiemen.

Nu we deze verduidelijking hebben gemaakt, kunnen we stellen dat azijn een uitstekend natuurlijk schoonmaakmiddel voor in huis is. Dit komt doordat het 5% azijnzuur bevat en dit is meer dan voldoende als het gaat om het verwijderen van vuil, stof en vetresten.

Zoals we hierboven vermeldden, is azijn geen geweldig desinfectiemiddel, dus het gebruik ervan is in dit opzicht vrij beperkt. Het is bijvoorbeeld alleen goed tegen bepaalde soorten schadelijke micro-organismen, zoals Salmonella en E. coli. Lees verder om twee voorbeelden te ontdekken over de desinfecterende eigenschappen van azijn.

Er zijn veel natuurlijke schoonmaakproducten, maar je moet de goede soort selecteren die bewezen effectief zijn voor jouw doel.

1. Desinfectie van tandenborstels

Dit is een van de meestvoorkomende toepassingen van azijn als schoonmaakmiddel in huis. Sommige vergelijkende onderzoeken bevestigen dat azijn betere resultaten geeft bij het desinfecteren van tandenborstels dan triclosan, een soort mondwater.

De test bestond uit het weken van de borstels in beide vloeistoffen afzonderlijk gedurende twee minuten en het bepalen welke bacteriën er gedood zijn.

Merk op dat de effectiviteit van de azijn niet beperkt is tot Escherichia coli. Het neutraliseerde de andere soorten bacteriën die in de tandenborstels aanwezig waren echter niet helemaal.

2. Desinfectie van groenten

Volgens onderzoek (Engelse link) vermindert het onderdompelen van slablaadjes in een azijnoplossing de aanwezigheid van E. coli-bacteriën op deze groente. Het heeft ook geen invloed op hun textuur of smaak. De eigenschappen van azijn als desinfectiemiddel zijn voor dit doel echter beperkt en daarom raden onderzoekers het niet aan.

Wat zijn de beste desinfectiemiddelen voor in huis?

Azijn als schoonmaakmiddel voor sierraden

Desinfectiemiddelen zouden 99,9% van de schadelijke ziektekiemen binnen 5 tot 10 minuten na het aanbrengen moeten kunnen doden. Bovendien bevatten dit soort producten meestal stoffen als:

 • ethanol (ethylalcohol)
 • isopropanol
 • waterstofperoxide
 • fenolverbindingen
 • bleekmiddel of hypochloriet

Deze producten zijn verkrijgbaar in de vorm van sprays, vloeistoffen, tabletten, gels en vochtige doekjes. Het belangrijkste hierbij is om het etiket te controleren en ervoor te zorgen dat het enkele van deze stoffen bevat.

Voor welke ruimtes is azijn een goed schoonmaakmiddel in huis?

Azijn is absoluut een goed schoonmaakmiddel, maar het heeft wel bepaalde beperkingen. Het is vooral een milieuvriendelijk product dat je huishoudelijke schoonmaakklusjes zal vergemakkelijken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om diverse zaken te reinigen zoals:

 • ramen en andere oppervlakken
 • zwembaden
 • leidingen
 • keukens
 • apparaten
 • douches

Het azijnzuur in azijn is echter niet geschikt voor ieder oppervlak. Het kan hout dat in de was is gezet, graniet, marmer, gietijzer en aluminium beschadigen. Hieronder geven we enkele geschikte manieren om azijn als schoonmaakproduct in huis te gebruiken.

1. Afvoer- en leidingreiniger

Deze manier om azijn te gebruiken helpt je niet alleen om de afvoer in je huis te ontstoppen, maar je kunt er ook schimmel- en minerale afzettingen zoals kalk mee verwijderen.

 • Het enige dat je hoeft te doen, is drie kopjes kokend water in de verstopte afvoer te gieten en een kop baking soda toe te voegen.
 • Giet er dan een kopje azijn in, gemengd met wat water.
 • Wacht 10 minuten en giet opnieuw 2 kopjes kokend water in de afvoer.

2. Verwijder vlekken uit bekers en kopjes

Om vlekken in kopjes te verwijderen, doe je gewoon een theelepel baking soda en een theelepel azijn in de kopjes. Roer dit om, laat het een paar minuten zijn ding doen en was de kopjes dan gewoon af zoals gewoonlijk.

De combinatie van bicarbonaat en azijn is effectief voor het reinigen van meerdere oppervlakken en voorwerpen.

3. Maak de magnetron grondig schoon

Je hebt geen krachtige ontvetter nodig om de magnetron schoon te maken, een oplossing van 1/4 azijn met 3/4 water is voldoende. Zet een magnetronschaal met dit mengsel gewoon een paar seconden in de magnetron of totdat het stoom begint af te geven. Verwijder tenslotte het achtergebleven vuil met een vochtige doek.

Een recept voor een schoonmaakmiddel met azijn

Je hebt het volgende nodig om je eigen huishoudelijke schoonmaakmiddel op azijnbasis te maken:

 • 1/2 kop gedestilleerde witte azijn
 • 2 koppen gedestilleerd of gefilterd water
 • Een spuitflacon

Doe de ingrediënten in de spuitflacon en gebruik dit mengsel om geschikte oppervlakken schoon te maken. Veeg het oppervlak vervolgens af met een schone doek.

Azijn is handig als schoonmaakmiddel in huis, maar let op!

 • Azijn is geen betrouwbaar desinfectiemiddel om in huis te gebruiken, maar het is zeker een effectief schoonmaakmiddel. Hier zijn enkele aanbevelingen om je huis goed schoon te maken:
 • Meng azijn nooit met bleekmiddel, omdat dit leidt tot het vrijkomen van schadelijke stoffen.
 • Lucht de ruimte goed als je producten gebruikt om ze te desinfecteren.
 • Steriliseer de voorwerpen die je het meest gebruikt en vaak vergeet ze schoon te maken, zoals deurknoppen, lichtschakelaars, bedieningselementen en telefoons. Gebruik hiervoor 70% alcohol.
 • Lees voor gebruik de etiketten van de schoonmaakproducten die je wilt gebruiken en volg altijd het advies van de fabrikant op.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
 • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
 • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.