Je fornuis en magnetron natuurlijk schoonmaken

Als je je huis op een natuurlijke manier wilt schoonmaken, lees dan verder. Je kunt je fornuis en magnetron laten glanzen met enkele eenvoudige middelen, die ook milieuvriendelijk zijn.
Je fornuis en magnetron natuurlijk schoonmaken

Laatste update: 28 januari, 2021

In tegenstelling tot andere kamers in huis, vereist het schoonmaken van de keuken bepaalde kennis om de meubels en apparaten op de juiste manier te behandelen. In die zin kan je fornuis en magnetron natuurlijk schoonmaken een beetje ingewikkeld zijn, tenzij je de strategieën in dit artikel toepast.

Saus of kruimels kunnen allemaal op moeilijk bereikbare plaatsen op je fornuis vallen wanneer deze veel gebruikt wordt. Iets dergelijks gebeurt ook in de magnetron. Dit zijn apparaten die elke dag vies worden. Om die reden is het zeer nuttig om reinigingsaanbevelingen te hebben, zoals degene die we hieronder met je delen.

Je fornuis en magnetron natuurlijk schoonmaken met deze tips

Hieronder laten we je een aantal goede tips zien om het vuil op deze alledaagse voorwerpen te verwijderen. Het beste van alles is dat je het op een natuurlijke manier kunt doen, zonder gebruik te maken van dure producten met chemicaliën.

Trucs om het fornuis schoon te maken

Fornuis natuurlijk schoonmaken

Heet water is je eerste bondgenoot

Als je fornuis een toplaag van vet heeft die je moet verwijderen, is er niets effectiever dan heet water.

 • Verwarm een beetje water in een pan en giet het over het vuile oppervlak. Je hoeft niet veel te gebruiken, want het doel is om het vet los te maken en te verzachten.
 • Nadat je het kokende water een paar minuten hebt laten inwerken, maak je het fornuis schoon zoals je normaal gesproken zou doen. Je kunt een zachte of stalen spons gebruiken, afhankelijk van waar je fornuis van gemaakt is.

Baking soda en citroensap

Deze twee natuurlijke ingrediënten kunnen uitstekende schoonmaakmiddelen zijn voor het reinigen van je fornuis en magnetron. Voor deze tip richten we ons echter op het fornuis.

Materialen

Opmerking: de hoeveelheden van deze ingrediënten zullen variëren afhankelijk van de hoeveelheid vet die er aanwezig is.

Procedure

 • Meng beide ingrediënten met elkaar. Je zult zien dat het een deeg vormt dat in het begin schuimig is.
 • Zodra het niet meer borrelt breng je het aan op het fornuis en laat je het inwerken.
 • Gebruik vervolgens een spons (bij voorkeur van staal, als dit mogelijk is voor het oppervlak) en schrob het vuil weg. Verwijder tot slot de rest met een doek en veel water.

Alcohol en wattenschijf

Wist je dat alcohol een ander element is dat je kan helpen wanneer je je fornuis en magnetron natuurlijk schoonmaken wilt?

 • Wat je moet doen is de wattenschijfje in alcohol dompelen en over het volledige vuile oppervlak wrijven.
 • Ga vervolgens na een paar minuten te wachten weer over het oppervlak. Gebruik hiervoor een oude tandenborstel die je in alcohol gedompeld hebt.
 • Veeg tot slot het oppervlak af met een droge doek om de rest van het vet te verwijderen.

Tips voor het reinigen van de magnetron

Vrouw die magnetron schoonmaakt

Gebruik water en citroen

Deze truc is uiterst eenvoudig, maar zeer nuttig.

Materialen

Procedure

 • Doe een schijfje citroen in een glas water of pers het sap er in uit. Je kan ook een peterselieblaadje of een theelepel baking soda toevoegen.
 • Laat de magnetron vervolgens een paar minuten op een hoog vermogen draaien. De tijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron. Het idee is dat de waterdamp aan de wanden blijft plakken. Het glas moet dan ook beslaan.
 • Open vervolgens de deur en verwijder de glasplaat heel voorzichtig, zodat je jezelf niet verbrandt. Vervolgens hoef je alleen nog maar de binnenkant af te vegen met een keukendoekje.

Het apparaat moet nu perfect schoon zijn. Bovendien ruikt de magnetron ook nog eens heerlijk!

Gebruik baking soda

Met baking soda kan je snel en gemakkelijk schoonmaken.

 • Je hoeft alleen maar een lepel baking soda op een natte spons aan te brengen. Veeg er het apparaat vervolgens mee schoon.
 • Spoel het tot slot af met veel water en droog de wanden af met een droge doek.
 • Vergeet niet om ook de plaat en de wielen te verwijderen. Als ze vuil worden, kunnen ze beginnen te stinken. Was ze met de hand af, zoals je een bord zou wassen.

Gebruik azijn om te desinfecteren

De derde tip in deze lijst verwijst naar een ander natuurlijk element dat je ongetwijfeld in huis hebt: azijn. Hiermee kan je snel je magnetron reinigen, desinfecteren en ontgeuren. Het zal echter niet zo goed ruiken als citroen.

Materialen

Procedure

 • Voeg de witte azijn toe aan het water in een glazen kom en plaats deze in de magnetron.
 • Laat de magnetron vervolgens drie minuten op een hoog vermogen draaien.
 • Veeg hem daarna simpelweg schoon met een doekje wanneer de binnenkant afgekoeld is. Als je baking soda en water op de schoonmaakdoek gebruikt, zul je zien dat het nog makkelijker is om het vuil te verwijderen.

Zoals je kunt zien zijn er voor het schoonmaken van je fornuis en magnetron geen grote geheimen of dure producten nodig. Met slechts een beetje creativiteit en een paar ingrediënten kan je deze taak in slechts een paar minuten afronden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.