Je televisie schoonmaken met eenvoudige manieren

Als je je televisie gaat schoonmaken, dan is het heel belangrijk om rekening te houden met het materiaal waar deze van gemaakt is, zodat je het scherm niet beschadigt met ongeschikte schoonmaakproducten.
Je televisie schoonmaken met eenvoudige manieren

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je kijkt naar een goede film en vervolgens vallen enkele vlekken en plekken op het scherm op. Je probeert terug in de film te komen, maar nu kun je je alleen nog maar concentreren op het stof dat vlak voor je neus ligt. De film is voorbij, totdat je je televisie gaat schoonmaken in ieder geval.

Een televisie schoonmaken en elk ander computerscherm kan soms overweldigend en lastig zijn. Het is echter mogelijk dat we gewoon niet weten hoe we het op een eenvoudige, effectieve en veilige manier moeten doen zonder de apparaten te beschadigen.

Het is normaal om de resten op een scherm niet op te merken wanneer je je televisie of computer schoonmaakt terwijl deze aanstaat. Om te voorkomen dat ze geleidelijk aan stof verzamelen, is het echter belangrijk om de schermen wekelijks schoon te maken. Zo voorkom je dat het scherm te vuil wordt en hoef je geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Zo moet je je televisie schoonmaken

Vrouw die televisie kijkt

Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken wanneer je je televisie wilt schoonmaken en de stappen die je moet volgen.

Droge methode

 • Haal de stekker uit het stopcontact voordat je het apparaat schoonmaakt. Je eigen veiligheid moet altijd voorop staan.
 • Als je de handleiding van je apparaat hebt, lees deze dan aandachtig door om erachter te komen met welk materiaal je te maken hebt en welke schoonmaakproducten je erop kunt gebruiken.
 • Schone microvezeldoeken zijn ideaal voor het aantrekken van stof, dus ze worden vaak gebruikt om glas schoon te maken. Bovendien is microvezel het optimale materiaal om te reinigen zonder sporen achter te laten. Veel bedrijven voegen deze doeken toe aan de verpakkingen van hun televisies.
 • Vermijd het gebruik van papier of normale stoffen. Deze materialen zijn hard en kunnen gemakkelijk krassen achterlaten op je plasma, led of lcd televisie.

Natte methode

 • Als je nog steeds een oude televisie met een glazen scherm hebt, dan kun je deze gemakkelijk schoonmaken met een microvezeldoekje dat is bevochtigd met een glasreiniger.
 • Spuit geen vloeistof op de schermen. Probeer ze eerst schoon te maken met een droge doek. In het ideale geval moet je de schermen afvegen met droge materialen. Vermijd het gebruik van iets dat nat is, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
 • Gedestilleerd water wordt vaak aanbevolen om moderne televisies schoon te maken. Gebruik bovendien geen schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën zoals alcohol of andere schuurmiddelen bevatten, omdat je het scherm kunt beschadigen zonder het te beseffen.
 • Als je een televisie in de keuken hebt, is deze waarschijnlijk vuiler door de dampen, rook en vetten die in die ruimte aanwezig zijn. Voor deze moeilijke plekken moet je een klein beetje azijn op een microvezeldoekje spuiten en vervolgens het scherm schoonvegen.
 • Druk niet te hard op de schermen terwijl je ze schoonmaakt. Reinig de oppervlakken voorzichtig, omdat de materialen veel kwetsbaarder zijn dan het glas dat in de oude televisies gebruikt werd.
 • Reinig met zachte, horizontale vegen tot het scherm droog is.
 • Tot slot moet je het onderstel van de televisie reinigen, zodat deze ook schoon is. Een paar vegen zijn genoeg. Leg altijd de doeken voor de schermen apart en bewaar deze alleen voor dat doel.

Maak je televisie voorzichtig schoon

Televisiekijken

Televisies zijn in de loop der jaren sterk veranderd en de technologische vooruitgang heeft ons hoogwaardige schermen opgeleverd. Zo kunnen we onze favoriete films en series bekijken in hoge resolutie en dus met veel detail. Deze apparaten worden vervaardigd in verschillende materialen, maar meestal zijn de schermen led, lcd of plasma.

De oude beeldbuizen zijn verdwenen en de nieuwe televisies gebruiken geen glas meer als hoofdmateriaal. De huidige schermen zijn kwetsbaar en vragen andere zorg. Bovendien zijn de meeste nu digitaal, dus het is noodzakelijk om ze vaker schoon te maken.

Om deze reden is het het beste om een aantal van de bovenstaande tips te implementeren om het beeld op onze televisies te optimaliseren. Aarzel tot slot niet om deze tips toe te passen op de rest van de schermen in je huis, aangezien ze ook van toepassing zijn op:

 • computers
 • mobiele telefoons
 • laptops
 • tablets
 • et cetera

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.