5 verschillende ideeën om cactussen te planten

Cactussen zijn planten die heel goed kunnen overleven in huis. Ze vereisen weinig zorg en kunnen goed worden gecombineerd met allerlei soorten decoraties. Lees verder om meer over deze planten te weten te komen.
5 verschillende ideeën om cactussen te planten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 04 mei, 2023

De cactus als decoratiestuk is een ware trend geworden. Hoewel deze kleine planten al sinds de oudheid de aandacht van de mens hebben getrokken, is hun bekendheid in de afgelopen tijd gegroeid omdat ze ideaal zijn om wat groen in huis te brengen. Hun kenmerken zijn de belangrijkste attractie voor duizenden mensen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, ze houden meerdere dagen water vast, ze zijn kleurrijk en ze komen in verschillende vormen en maten. Leer in dit artikel hoe je het beste cactussen kunt planten!

Het beste van alles is dat ze, in tegenstelling tot andere planten, zeer veelzijdig zijn en op verschillende manieren kunnen worden geplant, in allerlei soorten bakjes. Hierdoor passen ze zich gemakkelijk aan zowel binnen- als buitenruimtes aan.

Denk je erover na om een cactus in huis te halen? Wil je cactussen gebruiken als decoratie? Dan is het belangrijk dat je een aantal basiszorgregels en een reeks ideeën in overweging neemt, zodat je cactussen er fantastisch uit zullen zien. Let goed op!

Handige tips bij het planten van cactussen

Voor degenen die graag opvallende en mooie planten willen, die niet al te veel verzorging vergen, zijn cactussen ideaal. Hoewel je natuurlijk rekening moet houden met bepaalde factoren bij het planten van een cactus, hoef je er verder niet veel aandacht aan te geven.

  • Een ruimte met licht en zon. Om je cactus in goede staat te houden, is het handig om een ​​lichte ruimte te creëren waarin je plant direct zonlicht kan vangen.
    • Als je ze in huis wilt hebben, zet ze dan bij het raam of op plaatsen waar het licht het grootste deel van de dag sterk is.
  • Zorg voor een goede drainage. Drainage is net zo belangrijk als de zon als het gaat om het conserveren van deze planten. Dit betekent dat zowel de potten als de grond waterophoping moeten voorkomen.
  • Gebruik ondiepe potten. De wortels van de cactus zijn vrij oppervlakkig en vereisen niet te veel diepte om zichzelf te onderhouden. Een ondiepe pot is de beste optie, omdat deze geen water verzamelt.
  • Matig water geven. Als het gaat om water geven, zijn cactussen niet zoals andere gewone planten. Hoewel het ook weer niet de bedoeling is dat je de aarde lange tijd droog laat, is het van essentieel belang om je cactus gematigd water te geven, totdat de grond waar hij in staat weer droog wordt.
  • Bewaar ruimte tussen de planten. Een van de meest voorkomende fouten bij het planten van cactussen in de tuin, is om ze te dicht bij elkaar te plaatsen.
    • Hoewel ze zeer langzaam groeien en sommige soorten niet veel ruimte vereisen, is het beter om er een ​​bepaalde afstand tussen te laten.

Ideeën om een ​​cactus in huis te planten

Het beste aan deze planten is dat ze op verschillende manieren kunnen worden gezaaid, ongeacht de ruimte die ze gaan bezetten. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor diegenen die ze als decoratie willen gebruiken.

1. Gebruik hangende manden

Cactussen bij het raam

Omdat de wortels van cactussen nogal oppervlakkig zijn, zijn manden ideaal om ze in te planten. De materialen waar manden meestal van gemaakt worden vergemakkelijken hun drainage en stemmen goed overeen met de vorm van de plant. Wees heel creatief! Combineer soorten van verschillende groottes en structuren voor een betere impact.

2. Maak een verticale tuin

Verticale tuinen zijn in de mode. Ze zijn zeer makkelijk om te maken en stellen je in staat om verschillende soorten te planten. Bovendien geven verticale tuinen een zeer speciale touch aan je huis. 

Denk eraan om ondiepe potten te gebruiken, bij voorkeur platte potten. Naast het voorkomen van vochtophoping, kun je de potten hierdoor namelijk ook op muurtjes zetten.

3. Gebruik kopjes

Cactussen in een potje

Heb je oude bekers die je niet meer gebruikt? Stof ze dan even af en blaas ze nieuw leven in! Dit soort dingen zijn namelijk ideaal voor kleine cactussoorten. Grotere exemplaren kunnen misschien te zwaar zijn. Zet verschillende soorten kopjes op een schaal en laat de cactussen erin groeien. Dit soort decoratie is ideaal voor de keuken.

4. Planken met cactussen erop

Een heel originele manier om je huis te decoreren met cactussen, is door een plank te gebruiken. Dit is een ideale keuze voor een studeerkamer of kantoor. Wij raden aan om cactussen te kiezen die dezelfde grootte hebben, zodat het een uniforme rij wordt. Het is echter wel leuk om verschillende soorten te kiezen om de decoratie aantrekkelijker te maken.

5. Plantenbak gemaakt van een houten kistje

Rode, groene en gele cactussen

Degenen die van een meer rustieke stijl houden, kunnen plantenbakken gebruiken in de vorm van oude houten kistjes. Dit is een stijl die geschikt is voor zowel binnenshuis als tuinen en terrassen. Het enige dat je hoeft te doen is een kist leegmaken en deze vullen met aarde. Dan kun je de cactussen erin planten die je wilt.

Heb jij nog andere ideeën om cactussen te planten? Aarzel niet om ze met ons te delen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.