Pin-up stijl voor huisdecoratie: 6 ideeën

De mode van de jaren '50 kan toegepast worden in slaapkamers, badkamers en keukens. Ontdek de sleutels van de "pin-up" stijl voor woningdecoratie.
Pin-up stijl voor huisdecoratie: 6 ideeën

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 27 oktober, 2022

Pin-up mode wordt gekenmerkt door de vormgeving die kenmerkend was voor de jaren ’50 en ’60. In die tijd stond het voor een ontregelende, provocerende en suggestieve manier waarop modellen poseerden voor foto’s. Hoewel het meestal geïdentificeerd wordt met kleding, make-up en vrouwelijke poses, is de pin-up stijl tegenwoordig ook doorgebroken in de woningdecoratie.

In feite is het mogelijk om bepaalde decoratieve handelingen uit te voeren die gericht zijn op een zeer populaire esthetiek in de eerste helft van de twintigste eeuw. Met de plaatsing van bepaalde meubels, de wijziging van details in huishoudelijke apparatuur, en de plaatsing van specifieke decoratieve elementen is het mogelijk deze mode in huis te halen!

Wat is de “pin-up” stijl?

Aanvankelijk werd het pin-up concept gebruikt om de modellen aan te duiden die fotografische voorstellingen maakten met bijzondere kenmerken. Opvallende glimlachen, suggestieve blikken naar de camera, en sensualiteit zijn enkele van de pijlers ervan. Wat kleding betreft zijn strakke jurken, lage halslijnen, strikjes en hoge hakken essentieel.

Hoewel er gegevens zijn uit de jaren ’20 en ’30, bereikte de pin-up esthetiek haar hoogtepunt in de jaren ’50. Voor een groot deel was dit te danken aan het werk van het Amerikaanse model Bettie Page (Spaanse link), bekend als de “pin-up queen”. In de jaren daarna verloor ze iets van haar populariteit, zodat ze geassocieerd werd met de middelste decennia van de 20e eeuw.

In de laatste jaren kende de pin-up esthetiek een nieuwe bloei, zoals met zovele andere retro stijlen (Engelse link) gebeurde. Ze wordt vaak in verband gebracht met afbeeldingen zoals reclame voor frisdranken, foto’s van oude auto’s, of benzinepompen. De kenmerkende kleuren zijn rood, roze, aquagroen, en bepaalde pasteltinten.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Decoratieve lantaarns maken om je tuin te versieren

Enkele manieren om de pin-up stijl toe te passen bij de inrichting van je huis

Pin-up stijl
De pin-up stijl ontstond als een benaming van de modellen die er gebruik van maakten. Daarna verschoof het naar een hele culturele en periode beweging.

Je kunt deze mode niet alleen dragen in kleding, cosmetica, of afbeeldingen. Het is ook mogelijk om een reeks verbouwingen in pin-up stijl voor woningdecoratie uit te voeren. Dit is een goedkope en eenvoudige trend om toe te passen met vinyls, lakens, gordijnen, en bepaalde soorten meubels.

1. Plak  stickers op kasten of schoenenrekken

Een van de kamers in huis waar je gemakkelijk de pin-up stijl kunt dragen is de slaapkamer. Om dit te doen zijn zelfklevende vinyl stickers met retro afbeeldingen een mooie optie op kledingkasten of schoenenrekken van allerlei materiaal. Houd er wel rekening mee dat bij het verwijderen ervan vlekken kunnen achterblijven.

2. Een keuken met pin-up stijl voor de inrichting

De reclame voor oude frisdranken, sigaretten, of typische producten uit de jaren 1950 kan een ideaal thuis vinden in de keuken. Voor pin-up esthetiek is deze kamer van het huis niet alleen een plaats om te koken.

Je kunt er posters of badges aan de muren hangen. Een andere mogelijkheid is om de koelkast te versieren met magnetische platen. Er zijn veel mogelijkheden om op deze manier te decoreren.

3. Slaapkamers en bedden

De zelfklevende folies of vinyls passen zich ook aan de muren en het hoofdeinde van het bed aan. Deze ruimte wordt veel gebruikt in de pin-up stijl voor woningdecoratie, omdat je motieven en de kleuren kunt kiezen die typisch zijn voor deze mode.

Je kunt bijvoorbeeld rood met wit of zwart met witte stippen gebruiken. Bovendien kun je het begeleiden met beddengoed in zachte, gladde tinten.

4. Aantrekkelijke muren

Posters, badges, of illustraties met pin-up afbeeldingen passen heel goed op gang- of slaapkamermuren. In feite heeft de oorsprong van de term te maken met de handeling van het ophangen van prenten. In het algemeen gaat het om grote ontwerpen, dus er moet een flinke hoeveelheid ruimte beschikbaar zijn. Dit is een mode die gekenmerkt wordt door grote decoratieve versieringen.

Een andere mogelijkheid is om een muur te bedekken met bloemetjespapier, een heel typische trend van die jaren. In dat geval kun je pasteltinten gebruiken.

5. Pin-up stijl meubels voor woningdecoratie

Een retro bar
Bepaalde elementen zijn kenmerkend voor deze stijl, zoals platenspelers. Als je ze krijgt, kun je ze gebruiken om je huis mee in te richten.

Als je de capaciteit hebt om iets meer geld te investeren in pin-up decoratie, is het mogelijk om bijpassende meubels in te bouwen. Bijvoorbeeld een hutkoffer in antieke stijl om voorwerpen in op te bergen, een kroonluchter, of een vintage fauteuil. In het laatste geval combineert hij heel goed met een staande lamp, die een hoek van de kamer in beslag kan nemen.

6. Een retro badkamer

Er zijn twee hoofdmethoden om een jaren ’50 esthetiek in de badkamer te brengen. Een ervan is het plaatsen van douchegordijnen met pin-up afbeeldingen en posters, die vaak gemakkelijk in winkels te vinden zijn.

De andere is het plaatsen van een badkamer medicijnkastje – een accessoire dat verwijst naar voorbije decennia. Het moet klein zijn, vierkant, en wit van kleur.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Integreer “vintage” accessoires van je grootouders

Veel mensen die nu grootvader of grootmoeder zijn beleefden hun jeugd in de gouden eeuw van de pin-up. De kans is dan ook groot dat sommige van de accessoires die je zoekt om deze rage in huis te brengen tussen hun bezittingen te vinden zijn.

Zo kunnen ze grote spiegels, draaischijftelefoons, wandhangers, zakdoeken, vinyl platen, of plaatmetalen ornamenten hebben. Je grootouders kunnen ook staan te popelen om zich van sommige hiervan te ontdoen. Anders zijn ze te verkrijgen bij allerlei speciaalzaken of online winkels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Adhitia, Tiara Sekar, M. Kholid Arif Rozaq, and M. Fajar Apriyanto. “Pin Up Style Dalam Fotografi Fashion Kontemporer.” spectā: Journal of Photography, Arts, and Media 3.1 (2019): 61–72. Disponible en: https://doi.org/10.24821/specta.v3i1.3123
  • Parejo , Nekane,  Transcripción cinematográfica de la mirada erótica  del fotógrafo Bellocq en  Pretty Baby  de Louis Malle. Çedille. Revista de Estudios Franceses [Internet]. 2016; (12):337-347. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80844831017
  • Freibert, Finley. “From AIDS-Era Queer Icon to Sanitized Nostalgic Property: The Cultural Histories of Bettie Page Merchandise Circulation.” Film Criticism 42.2 (2018). Disponible en: https://doi.org/10.3998/FC.13761232.0042.203
  • Lara, GMP, & Gomes, TM de O. (2019). Como pin-ups contemporáneas. Cadernos de Estudos Lingüísticos , 61 , 1–15. Disponible en: https://doi.org/10.20396/cel.v61i0.8654900

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.