Make-up met één laagje: waar gaat deze beauty trend op TikTok over?

Is het mogelijk om make-up in slechts een paar stappen aan te brengen en er toch onberispelijk uit te zien? Er is een techniek die populair is op sociale media vanwege het effect dat ermee bereikt wordt. We leggen je alles uit wat je moet weten over deze "one coat fix."
Make-up met één laagje: waar gaat deze beauty trend op TikTok over?

Laatste update: 21 april, 2023

Scrollen door sociale netwerken is het vinden van een wereld aan tips en beauty tutorials. Sommige zijn effectiever en andere vereisen enige zorg. Aanraders worden vaak trends vanwege het resultaat dat ze bieden. Dit is het geval met make-up met een laagje, een bekende trend op TikTok.

Het platform toont in korte video’s de manier waarop veel vrouwen de gebruikelijke cosmetica aanbrengen, maar dan met samenvattende stappen. De techniek is bedoeld om tijd te besparen.

De afwerking ziet er stralend uit, alsof je de routine laagje voor laagje hebt doorlopen. Als de methode goed wordt uitgevoerd, verraadt ze geen huidimperfecties, barstjes of rimpels. Deze vorm van make-up is hier om te blijven, en we laten je zien waarom.

Wat is make-up met een laagje en wat zijn de voordelen ervan?

Deze vorm van make-up is gebaseerd op het geven van alle producten die de huid nodig heeft om haar te verzorgen. Maar in plaats van het fragmentarisch te doen, breng je de make-up samen aan en vervaag je ze daarna.

Het proces omvat foundation, concealer, blush, bronzer, en zelfs zonnebrandcrème, die je op de delen van het gezicht giet waar je ze normaal apart zou aanbrengen. Wenkbrauwen, ogen en lippen moeten in een later stadium verzorgd worden.

Als je je afvraagt wat het belangrijkste voordeel van deze manier van opmaken is, is het belangrijkste voordeel een kleinere investering van minuten voor de spiegel dan bij de traditionele manier van make-up aanbrengen.

Bovendien, door te weten hoe je de stoffen kiest die je op je gezicht aanbrengt, je te houden aan de voorafgaande voorbereiding van de huid, en de techniek goed te ontwikkelen, zal je gezichtshuid stralen.

Zo breng je één laagje make-up aan

Vrouw brengt make-up aan
Op TikTok kun je veel video’s vinden met schoonheidstips. Sommige zijn nuttig, en andere niet.

Make-up in één laag aanbrengen impliceert geen nieuwe kennis. Het gaat er meer om je geest een beetje open te stellen en de alles-in-één stijl eens uit te proberen. Hieronder breken we de drie eenvoudige stappen af die door de populairste TikTok-tutorials worden gesteld.

Vind je dit artikel leuk? Lees dan ook:
Tips voor veilige make-up rond je ogen

1. Breng de producten op je gezicht aan

Het eerste wat je moet doen is de make-up product voor product op je gezicht aanbrengen. Het is essentieel dat je crèmeproducten kiest; anders zul je niet het gewenste resultaat bereiken. Make-up-crèmes geven een natuurlijke uitstraling en presteren beter.

Een ander voordeel van dergelijke stoffen is dat de meeste een zonnefilter bevatten. Maar als je het etiket bekijkt en er staat geen beschermingsfactor op, voeg dan eerst een zonnebrandcrème toe.

Elk cosmetisch product gaat op de plek waar je ze apart zou gebruiken. Verdeel bijvoorbeeld cirkels foundation over de delen van het gezicht die je gewoonlijk bedekt; doe dan crème-blush en concealer ook op de plek waar ze horen.

2. Bevochtig met een fixatief

Als je de stoffen druppelsgewijs verdeeld hebt, strooi je er een beetje make-up fixatief over om de crèmes vochtig te houden. In het algemeen zorgen fixeermiddelen ervoor dat de make-up enkele uren op zijn plaats blijft. Het dient echter ook bijkomende doelen, zoals de huid verfrissen, hydrateren, en voorkomen dat de producten op het gezicht barsten.

Dit is precies wat je wilt doen door fixatieven in één laag aan de make-up toe te voegen. Als je klaar bent met het proces, kun je desgewenst nog een beetje fixatief spuiten, door overtollige glans te voorkomen.

3. Blend

Dit is de laatste stap. Met een penseel of een make-up sponsje verdun je de crèmes op de teint.

Doe dit terwijl je voorzichtig bent dat er geen opgehoopte stoffen achterblijven en ervoor zorgt dat de pasta’s zich niet vermengen. Elke stippellijn moet zijn richting behouden.

Dankzij hun ergonomische vorm krijgen beauty blenders een perfecte textuur en bedekken ze alle hoeken van het gezicht, ook de moeilijke plekjes zoals de randen van de neus en bij de traanbuis. Maak de blender een beetje vochtig voor je je make-up blendt voor een geslaagd resultaat.

Als je ervoor kiest met een penseel te werken, zorg dan dat het een penseel van goede kwaliteit is om een grondige dekking te garanderen en onvolkomenheden te camoufleren. Je doet het beter als je met kwasten mengt:

  • Breng foundation aan met een foundationkwast.
  • Blush met een afgeschuinde kwast.
  • Breng bronzer aan met een bronzerpenseel.

Als het blenden klaar is, ga je verder met de wenkbrauwen, ogen en lipkleur.

Het belang van het voorbereiden van je huid voor één laagje make-up

Je huid schoonmaken
De voorafgaande voorbereiding van de teint is de sleutel om daarna make-up aan te brengen en die er mooi uit te laten zien.

Of je nu met één laag of met traditionele methoden werkt, het geheim van een goede make-up ligt in het voorbereiden van je huid. Met een geconditioneerde lederhuid assimileert de huid de producten goed. Uren later ziet ze er niet te vet of te droog uit.

Het is belangrijk het gezicht te reinigen, te hydrateren en te tonifiëren, en te zorgen voor bescherming tegen de zon voor je overgaat op de make-up. Als je vooraf hydrateert, blijft make-up goed zitten omdat het op een zachte huid zit. Door te tonifiëren houd je ook olie onder controle en verwijder je onzuiverheden.

Als je wilt, kun je een primer of pre-base gebruiken voordat je make-up in één laag aanbrengt. Als je echter kiest voor producten zoals BB-crèmeproducten, krijg je de voordelen van een primer, foundation, en concealer in één enkel product.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Het doel van kleurcorrigerende make-up

Besteed aandacht aan de producten die je gebruikt

Bij een tere huid is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen over de beste cosmetica-ingrediënten voor je huid. De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie benadrukt (Spaanse link) in feite het belang van het kiezen van geschikte producten naar gelang het huidtype.

Gezichten met huidveranderingen kunnen ook baat hebben bij eenlaagse make-up. De voorzichtigheid zit hem in de keuze van de juiste stoffen.

Het tijdschrift Farmacia Profesional suggereert (Spaanse link) speciale dermatologische formules voor make-up voor dit huidtype, omdat die een optimaal effect garanderen en heel goed verdragen worden door veel verschillende huidtypes.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.