Tips voor veilige make-up rond je ogen

Er prachtig uitzien in de oogzone gaat niet alleen over kleur en stijl. Het heeft veel te maken met de kwaliteit van de producten en de technieken.
Tips voor veilige make-up rond je ogen

Laatste update: 25 augustus, 2022

Onjuiste methoden om producten op het gezicht aan te brengen, vooral in het gebied rond de ogen, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de ogen. Om dit te voorkomen breng je deze aanbevelingen in praktijk, die kunnen helpen om veilige make-up rond je ogen aan te brengen.

Sommige moderne accenten die de ogen accentueren zijn gebaseerd op fosforescerende schaduwen, kleefkristallen, mascara’s en wimper-extensions. Daarnaast zijn er cosmetica die de kans op beschadiging van de huid zo kwetsbaar als de huid rond de ogen vergroten.

In feite benadrukt het tijdschrift Offarm (Spaanse link) het belang van hygiëne en zorgvuldigheid bij het verfraaien van het gebied rond de ogen, zodat je blik niet verpest wordt. Bedenk dat de huid op je oogleden en onder je ogen de dunste huid van je lichaam is, en dus zorgvuldige aandacht verdient.

Waarom is het belangrijk om veilig make-up rond je ogen aan te brengen?

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie wijst erop (Spaanse link) dat de gemiddelde dikte van de dermislaag bij de ogen vijf keer dunner is dan de rest van het gezicht. Bovendien wordt ze gemakkelijk beschadigd door voortdurend knipperen en bevat ze minder collageen.

Omdat ze zo gevoelig is, vereist ze een zorgvuldige behandeling, zelfs met make-up. Overtollige of ongeschikte producten kunnen leiden tot nadelige effecten die soms zelfs medisch ingrijpen vereisen.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
10 redenen om elke avond je make-up te verwijderen

De belangrijkste reacties die optreden als je geen veilige make-up rond je ogen gebruikt

Vrouw kijkt in een spiegeltje
De huid rond de ogen is uiterst teer. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn bij het aanbrengen van make-up.

Correct gebruik van cosmetica betekent dat er geen reacties optreden. Daarentegen, als je geen veilige make-up rond je ogen gebruikt, stel je jezelf bloot aan reacties als de volgende:

  • Irritatie. Tijdens het make-up proces kunnen sommige deeltjes op het oppervlak van de ogen vallen en ze ontsteken.
  • Droog oog. Dit effect ontstaat door schadelijke chemicaliën. Wees voorzichtig met alcoholen, conserveringsmiddelen, teer en was.
  • Allergieën. Volgens (Spaanse link) de American Academy of Ophthalmology (AAO) zijn allergische reacties en bindvliesontsteking door cosmetica vaak het gevolg van conserveringsmiddelen. Op het etiket van het artikel moet staan dat het parabeenvrij is.
  • Lacrimale obstructie. De Mayo Clinic stelt dat het de verstopping is van de normale traanafvoer door infectie of ontsteking (Engelse link). Het bewijst waterige ogen, roodheid van de sclera, en wazig zien, naast andere symptomen. Verontreinigde mascara en eyeliners triggeren deze aandoening.
  • Oculaire dermatitis. Door de samenstelling van sommige dagelijks te gebruiken cosmetica kan de huid last krijgen van jeuk, oedeem, of erytheem.
  • Blepharitis. Het Oogheelkundig Genootschap van de Valenciaanse Gemeenschap preciseert (Spaanse link) dat deze aandoening de rand van de oogleden doet ontsteken en soms langdurige behandeling vereist.

Aanbevelingen voor veilige oogmake-up

Raadpleeg je dermatoloog over je schoonheidsroutine, vooral als je een oogaandoening hebt. Het is raadzaam make-up te gebruiken die speciaal voor het gebied rond de ogen gemaakt is.

De Food and Drug Administration (FDA) wijst er bijvoorbeeld op (Engelse link) dat hetzelfde potlood om de lippen en de ogen te omlijnen ziektekiemen van de mond naar de ogen zou doorgeven.

Gooi ook cosmetica weg die langer dan drie maanden geopend is en voeg hypoallergene producten aan je lijst toe, evenals producten die door erkende laboratoria gemaakt zijn. Het is ook een goed idee om producten op een koele plaats te bewaren en altijd je handen te wassen voor je ze gaat aanbrengen.

1. Maak gebruiksvoorwerpen schoon

Het te lang vol laten zitten van applicators (zoals kwasten en sponsjes) met foundation, oogschaduw, concealer, of highlighter bevordert de groei van bacteriën en schimmels.

Een manier om gebruiksvoorwerpen te reinigen is ze in warm water te weken en ze dan in een mengsel van water met shampoo of pH-neutrale zeep te dopen. Wrijf ze in de palm van je hand en laat ze omgekeerd drogen.

2. Controleer de ingrediënten voor veilige make-up rond je ogen

Goed kijken naar wat er op het etiket staat is de enige manier om te weten of de make-up ingrediënten bevat die niet goed voor je zijn. Ben je niet zeker van de samenstelling, vraag het dan aan de verkoper of kijk naar de informatie die de fabrikanten op hun websites of sociale netwerken publiceren.

Een website met details over alle chemische stoffen die in een schoonheidsproduct gemengd zijn is International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI beauty –Engelse link).

3. Leen je make-up niet uit aan andere mensen

Het delen van oogmake-up is een vergissing. Ziektekiemen van anderen kunnen zo op je huid komen.

4. Gebruik nieuwe applicators

Gebruik geen winkeltesters, want dat doet elke klant. Het is beter je eigen applicators mee te nemen of gewoon wattenstaafjes te gebruiken. Deze tip beperkt zich niet tot oogmake-up.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Pouty Lips: de populaire lip make-up trend op TikTok

5. Doe je make-up op een onbeweeglijke plaats

Probeer je make-up niet in de auto te doen, ook niet als je niet achter het stuur zit. Plotseling remmen en of door een kuil rijden kunnen je aan verwondingen blootstellen terwijl je je mascarastaafje of wimperkruller gebruikt.

6. Pas op voor toevoegingen

Oogmake-up heeft een aantal bijzondere kleuringen. Om deze pigmenten te bereiken is het gebruik van streng gereglementeerde additieven nodig. Vermijd niet-goedgekeurde additieven, want die veranderen het product en beschadigen de huid. De FDA geeft in een lijst (Engelse link) een overzicht van de door de instelling aanvaarde kleurcosmetische additieven.

7. Let op wimperlijm voor veilige make-up rond je ogen

Vrouw verft haar wimpers
De lijm die voor wimpers gebruikt wordt moet dermatologisch goedgekeurd zijn. Anders zijn er risico’s.

Wimperextensions zijn helemaal in vanwege hun kracht om je blik te accentueren. Deze toets is veiliger als de lijm om ze op het ooglid te plakken licht is, geen klontjes achterlaat, en gemakkelijk schoon te maken is. Als de lijm niet dermatologisch goedgekeurd is, vergroot dat de kans op infectie of ontsteking.

Wat te doen bij een ongewenste reactie op een make-up?

Mensen met een gevoelige huid zijn niet de enigen die vatbaar zijn voor de gevolgen van het niet aanbrengen van veilige make-up rond de ogen. Iedereen kan last krijgen van een complicatie. Zoek bij een reactie op make-up medische hulp, vooral als de symptomen vele dagen aanhouden. Breng geen make-up aan terwijl je aan het genezen bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.