10 redenen om elke avond je make-up te verwijderen

Sporen van make-up op je gezicht kunnen de zuurstofopname en regeneratiecapaciteit verstoren. Ontdek in dit artikel andere redenen om je make-up elke avond te verwijderen.
10 redenen om elke avond je make-up te verwijderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Make-up is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van de schoonheidsroutines van de meeste vrouwen. In feite zijn veel van de ontwikkelde technieken aan te passen aan de behoeften van elke vrouw. Het residu dat het achterlaat, is echter schadelijk. Weet je waarom je elke avond je make-up moet verwijderen?

Hoewel velen denken dat het aanbrengen van make-up een onschadelijke gewoonte is, kan het zelfs de verschijning van plekken zoals vlekken en acne veroorzaken.

Hoewel deze effecten niet meteen merkbaar zijn, beginnen ze beetje bij beetje ongemak te veroorzaken en soms zelfs onomkeerbare littekens te veroorzaken.

Redenen om je make-up elke avond te verwijderen voor het slapengaan

Hoewel je ze misschien negeert, zijn er veel redenen om je make-up elke avond te verwijderen, zonder uitzonderingen. Het duurt maar een paar minuten en je huid goed verzorgen kan een groot verschil maken. Ken je deze redenen? Hieronder leggen we de belangrijkste in detail uit.

1. Je houdt je huid schoon en zuurstofrijk door iedere avond je make-up te verwijderen

Redenen om je make-up elke avond te verwijderen voor het slapengaan

Een van de redenen waarom je je make-up elke avond moet verwijderen, is dat dit de sleutel is om de huid van onzuiverheden te ontdoen. Make-upcomponenten die op de huid achterblijven voorkomen correct huidherstel.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om het op te merken, vindt er door je make-up niet te verwijderen een opeenhoping van afval dat het cellulaire oxygenatieproces kan verstoren.

2. Het voorkomt vroegtijdige veroudering

De deeltjes van de chemische componenten van make-up kunnen de gezondheid van de huid negatief beïnvloeden. Als je ze niet verwijdert voordat je naar bed gaat, verstoppen ze je poriën en versnellen ze de veroudering. Slapen met een schone huid is bovendien essentieel, omdat het lichaam ‘s nachts huidcellen vernieuwt.

3. Bestrijdt acne door iedere avond je make-up te verwijderen

Ja, het is waar dat veel factoren de manifestatie van acne beïnvloeden. Het is echter essentieel om de huid schoon te houden om problemen zoals acne zo veel mogelijk te voorkomen en te behandelen.

Hoewel make-up helpt om oneffenheden te verbergen, moet je het elke avond voor het slapengaan verwijderen. Gezichtsreiniging voorkomt dat de symptomen van deze aandoening verergeren, omdat het de onzuiverheden verwijdert die zich op de huid van het gezicht ophopen.

4. Voorkomt het verschijnen van donkere kringen

Een vrouw die haar donkere kringen heeft verwijderd

Oogmake-up laat meestal deeltjes achter die donkerder zijn dan de huid rond de ogen. Dus naar bed gaan zonder je make-up te verwijderen, kan donkere kringen verergeren. Als je een paar minuten de tijd neemt om je mascara en oogschaduw te verwijderen, zul je merken dat je gezicht er frisser en jonger uitziet.

5. Je huid ziet er stralender uit

Sporen van make-up beïnvloeden de zuurstof- en voedingsprocessen van de huid. Daarom is een van de redenen waarom je je make-up elke avond moet verwijderen, het behouden van de glans. Wanneer je je make-up niet verwijdert, merkt je misschien wel op dat je huid er dof en uitgedroogd uitziet.

6. Je vermijdt zwakke en broze wimpers

Sporen van mascara veroorzaken uitdroging en verzwakking van de haarzakjes. Hierdoor hebben mensen die er voor kiezen om hun make-up niet te verwijderen voordat ze naar bed gaan, vaak broze wimpers. Om dit te voorkomen, is het essentieel om ze schoon te maken met een geschikt product.

7. Je zorgt voor de huid rond en van je lippen

Een vrouw met gesprongen lippen

De huid rond en van je lippen is gevoeliger dan de huid op andere delen van je gezicht. Het vereist dus extra zorg om gehydrateerd en gezond te blijven. Als je je make-up niet verwijdert, verliest de huid rond en van je lippen vocht en zien je lippen er droog of gesprongen uit.

8. Je zult slapte voorkomen door iedere avond je make-up te verwijderen

Door de celregeneratie te beperken, leidt de slechte gewoonte om met je make-up op te slapen tot verlies van elasticiteit en stevigheid. Als gevolg daarvan neemt het verzakken van de huid toe en verschijnen voortijdige rimpels. Als je echter je gezicht voor het slapengaan wast, behoudt je de natuurlijke zachtheid en stevigheid langer.

9. Voorkomt huidallergieën

De ophoping van make-updeeltjes op de huid kan het risico op huidallergieën vergroten. Door elke avond je make-up te verwijderen minimaliseer je de kans op dermatologische problemen zoals dermatitis of eczeem.

10. Je faciliteert je routine de volgende dag

Ten slotte moeten we opmerken dat het starten van een nachtelijke gezichtsverzorgingsroutine je schoonheidsroutine de volgende dag kan vergemakkelijken. Wanneer je wakker wordt met een schone en vernieuwde huid, is het veel gemakkelijker om de stappen voor hydratatie, toning en make-up te voltooien.

Ben jij een van die mensen die hun make-up niet elke avond verwijdert? Als het antwoord ja is, begin dan nu met het veranderen van deze slechte gewoonte. Je kunt conventionele schoonmaakcrèmes of oliën gebruiken. Zoals je hebt kunt lezen, kan slapen zonder eerst je make-up te verwijderen erg ongunstig voor je huid zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.