Donkere kringen verminderen met een huisremedie

Donkere kringen zijn een veel voorkomend teken van vermoeidheid. Ze kunnen echter ook een aanwijzing zijn van ademhalingsproblemen, te veel cafeïne en natuurlijk een slechte stressbeheersing.
Donkere kringen verminderen met een huisremedie
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Donkere kringen kunnen door verschillende redenen optreden. Het goede nieuws is dat er behandelingen bestaan die je zelf kan maken. Ze helpen om de kringen te verbergen. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de kringen helemaal verdwijnen. In dit artikel geven we jou enkele tips. Die zullen je helpen met die vervelende donkere kringen onder je ogen.

Je moet echter ook onthouden dat je de behandelingen moet aanvullen met goede gewoonten. Vooral goed rusten en de juiste voeding zijn belangrijk. Deze kringen wijzen niet alleen op een gebrek aan slaap maar zijn ook een weerspiegeling van de gezondheidstoestand.

Een behandeling om het optreden van donkere kringen te verminderen

1. Reinig je gezicht

Reinig je gezicht

Je moet eerst je gezicht reinigen. Dat is nodig zodat het de bestanddelen van de behandelingen goed opneemt. Vóór je met de behandeling begint, moet je het gezicht met koel water en zeep wassen.

2. Leg een koele vochtige doek op je ogen

Leg een vochtige doek gedurende enkele minuten in de vriezer. Laat het niet bevriezen. Je laat het gewoon lichtjes afkoelen. Daarna leg je het op je voorhoofd en je ogen vóór je gaat slapen. Dit is een alternatieve versie van een gel-oogmasker.

Je moet het doek gedurende ongeveer 5 tot 6 minuten op je ogen laten liggen. Na ongeveer 10 minuten leg je het opnieuw op je ogen. Herhaal dit elke avond vóór het slapengaan. Dit kan helpen bij kringen onder de ogen en om de zone rond de ogen te laten rusten.

3. Leg theezakjes op je ogen om donkere kringen te laten verdwijnen

Leg theezakjes op je ogen

Sommige theesoorten kunnen helpen om het optreden van donkere kringen en wallen onder de ogen te verminderen.

 • Maak een thee of een aftreksel naar keuze.
 • Zodra het afgekoeld is, wring je de zakjes lichtjes uit.
 • Daarna laat je het gedurende ongeveer 20 minuten op de donkere kringen liggen. Zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur of warm zijn.
 • Na die tijd spoel je jouw gezicht om de resten van de thee te verwijderen.

Theezakjes van kamille zijn ideaal bij donkere kringen. De reden is dat ze ontzwellend werken en de ontsteking verminderen. Dit zal de wallen onder de ogen op een aanzienlijke manier verminderen. Je zal je ook rustiger voelen nadat je ze gebruikt hebt.

4. Breng komkommerschijfjes aan

Dit is een heel beroemd trucje om bij donkere kringen te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is enkele komkommerschijfjes afsnijden en ze daarna doormidden te snijden. Leg ze dan onder de donkere kringen.

5. Geef jezelf een massage met olie

Geef jezelf een massage met olie

Je kan ook bepaalde oliën aanbrengen. Kokosolie kan bijvoorbeeld het optreden van donkere kringen en andere verouderingstekens verminderen.

 • Maak met een eetlepel kokosolie en een eetlepel amandelolie een mengsel.
 • Masseer dit mengsel onder je ogen.
 • Na de massage laat je het gedurende 20 minuten inwerken.

Dit zal niet alleen helpen om het optreden van donkere kringen te verminderen en om vocht in de huid in te brengen. Het bevordert ook de groei van de wimpers.

Wat doe ik als mijn donkere kringen niet verdwijnen?

Als de donkere kringen na deze behandelingen niet verdwijnen, dan vertelt jouw lichaam je dat het rust nodig heeft. We geven je hier nog enkele bijkomende aanbevelingen.

Een eerste stap is dat je moet proberen om dagelijks minstens 7 tot 8 uren te slapen. Dit is één van de beste manieren om een eind te maken aan die lelijke wallen. Bovendien moet je ook dagelijks een moisturizer aanbrengen rond de zone van de ogen.

 • Probeer ook om roken en dranken met cafeïne te vermijden. Die stoffen zorgen er immers voor dat de kringen nog meer zichtbaar zijn.
 • Doe je best om een evenwichtig voedingspatroon te volgen dat veel fruit en groenten bevat.
 • Ga ook trainen en drink minstens 6 tot 8 glazen water per dag.

Al deze dingen hebben daarnaast ook andere positieve gevolgen voor de gezondheid. Ze zijn dus altijd de moeite waard om toe te passen.

Ook dit is een interessant artikel:
De voordelen van aerobe bewegingsvormen

Conclusie

Donkere kringen kunnen meer of minder zichtbaar zijn. De waarheid is echter dat ze bijna altijd ongewenst zijn. Met wat make-up kan je ze verbergen. Je kunt echter ook enkele behandelingen proberen die je kunnen helpen om ze volledig te laten verdwijnen.

We hebben je hier enkele mogelijkheden gegeven waarmee je jezelf kan verwennen en je huid kan laten stralen. Voeg ze toe aan je schoonheidsverzorging en geniet van de lichamelijke en emotionele voordelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
  • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. J Cutan Aesthet Surg. 2016;9(2):65–72. doi:10.4103/0974-2077.184046
  • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Coconut oil – A review of potencial applications. Journal for Drugs and Medicines. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
  • John Hopkins Medicine. How to Get Rid of Bags Under Your Eyes. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/how-to-get-rid-of-bags-under-your-eyes
  • Int J Mol Med. Author manuscript; available in PMC 2010 Dec 1. Published in final edited form as: Int J Mol Med. 2010 Dec; 26(6): 935–940. Chamomile, an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. doi: 10.3892/ijmm_00000545
  • African Journal of Biotechnology Vol. 10(7), pp. 1206-1216, 14 February, 2011. Exploring cucumber extract for skin rejuvenation. Available online at http://www.academicjournals.org/AJB DOI: 10.5897/AJB10.1072
  • Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.003. Epub 2012 Oct 23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.