Je slaap bevorderen met deze 5 trucs

Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg slaapt of als de slaap die je krijgt niet van goede kwaliteit is, kijk dan eens naar deze trucs om beter te slapen. Soms vergeten we dat onze slaapgewoonten zo'n grote invloed kunnen hebben op ons leven.
Je slaap bevorderen met deze 5 trucs

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je niet goed slaapt kan je productiviteit een duikvlucht nemen, raak je mogelijk geïrriteerd over alles en kun je je waarschijnlijk niet concentreren zoals op andere dagen. Het is onmiskenbaar: een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je verstrooider bent en niet van de dag kunt genieten. Vandaag bekijken we een aantal nuttige tips om je slaap te bevorderen.

Eenvoudige trucs om je slaap te bevorderen

We gaan je niet alleen wat nuttige trucs leren waarmee je mogelijk je slaap bevorderen kan, maar je zal er ook achter komen dat je niet veel moeite hoeft te nemen om ze aan je dagelijkse routine toe te voegen.

1. Eet minstens twee uur voor het slapen gaan

Wekker die afgaat

Het lijkt misschien belachelijk, want veel van ons gaan al snel na het diner naar bed. Het is echter niet goed voor je slaap. Hoe vaak ben je niet met een volle maag naar bed gegaan en lig je vervolgens de hele nacht te woelen?

  • Je voelt je mogelijk ongemakkelijk en daardoor kan je gestrest raken, vooral als je ‘s morgens vroeg op moet staan.
  • Als je daarnaast problemen met je spijsvertering hebt, dan is het ook belangrijk om geen grote maaltijden te eten. Soep of kip met groenten is meer dan genoeg.

2. Probeer altijd op hetzelfde moment naar bed te gaan

Bed opmaken

Een andere truc om mogelijk je slaap te bevorderen, is om altijd op hetzelfde moment naar bed te gaan. Sommige nachten moet je misschien gewoon laat opblijven, maar over het algemeen moet je proberen om de verschillen van nacht tot nacht te beperken tot minuten en niet uren.

De reden hiervoor is dat mensen meestal worden gedreven door gewoonten. Dus als je je lichaam eraan laat wennen om op een bepaald moment te slapen, dan kan het zich klaarmaken zodat je mogelijk de slaap kunt krijgen die je nodig hebt.

Op deze manier kan je echt profiteren van de uren dat je in bed ligt. Probeer een consistent schema van bedtijden aan te houden en je zult waarschijnlijk ook merken dat opstaan makkelijker wordt.

3. Let op wat je doet voor het slapen gaan

Slapende vrouw

Wat doe je meestal voor het slapen gaan? Waarschijnlijk kijk je televisie. Deze activiteit kan je lichaam echter wakker houden, ook al maakt het je misschien soms slaperig. Om die reden is het waarschijnlijk geen goede manier om je voor te bereiden op het slapengaan.

Voor het slapengaan is het belangrijk om wat tijd te besteden aan iets dat ontspannend is. Je kunt bijvoorbeeld:

  • je kleren voor de volgende ochtend klaarleggen
  • een paar kaarsen aansteken
  • een kalmerend bad nemen
  • mediteren

Ongeacht wat je doet, is het een periode die je moet besteden aan het tot rust brengen van jezelf. Zodoende kan je lichaam zich voorbereiden op een rustige nachtrust.

4. Lichaamsbeweging

Beweging kan je slaap bevorderen

Van alle trucs om slaap te bevorderen die we op deze lijst hebben, is dit een van de belangrijkste: beweging. Hoewel veel mensen ‘s ochtends sporten omdat het hen een goed gevoel geeft, kan een wandeling voor of na het diner ook geweldig zijn.

Het kan niet alleen je spijsvertering verbeteren, maar het zal je lichaam waarschijnlijk ook een beetje moe maken. Als gevolg daarvan zal het mogelijk ontspannen en zodoende je slaap bevorderen.

De beweging van het wandelen met een stevige pas om je lichaam te activeren, samen met de rust en stilte van de nacht (misschien zelfs wat dierengeluiden als je op het platteland woont) en de frisse lucht zal heerlijk aanvoelen. Het beste van alles is dat het je lichaam kan helpen om voor te bereiden op de slaap.

5. Besteed aandacht aan je slaapcycli

Je slaap bevorderen

Waarom word je soms moe wakker, zelfs als je je normale uren hebt gemaakt? Nou, misschien verwaarloos je je slaapcycli. Er zijn allerlei soorten apps die je hier kunt gebruiken om je te helpen. Zoek gewoon op ‘slaapcyclus’. Ze berekenen wanneer je naar bed gaat en wanneer het een goed moment is om op te staan.

  • Het is het beste om ‘s nachts 5 volledige cycli te doorlopen, hoewel 4 mogelijk voldoende voor je is.
  • Het belangrijkste is om niet wakker te worden in het midden van een slaapcyclus. In plaats daarvan kun je het beste meteen wakker worden als een cyclus eindigt.
  • Doe je dit niet dan voel je je mogelijk moe en of je niet genoeg geslapen hebt.

Elke slaapcyclus duurt minstens 90 minuten. Als je een cyclus afrondt en aan het einde van de cyclus wakker wordt, dan zul je mogelijk merken dat het makkelijker is om op te staan. Het is een geweldige truc als je een persoon bent die zich onder de deken verbergt als het alarm afgaat.

Welke van deze trucs om je slaap te bevorderen gebruik je al? Is één meer behulpzaam geweest dan de anderen? Als je niet slaapt zoals je zou willen, dan moedigen we je aan om vandaag nog te beginnen met het in de praktijk brengen van deze tips.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.