De poriën reinigen met drie oplossingen

Wanneer je poriën verstopt raken, dan worden ze groter. Dat is een gevolg van de stoffen die zich in de poriën opbouwen. Dit kan tot mee-eters leiden.
De poriën reinigen met drie oplossingen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Poriën raken vaak verstopt als gevolg van onvoldoende reiniging. Dit zorgt ervoor dat vet, zweet en vuil zich opstapelt. In dit artikel ontdek je hoe je met enkele natuurlijke oplossingen de poriën reinigen kunt.

Wat gebeurt er wanneer je poriën verstopt raken?

Wanneer je poriën verstopt raken, dan worden ze groter. Dat is het gevolg van de stoffen die zich in de poriën opstapelen. Dit kan tot mee-eters leiden.

Wanneer de poriën uitgezet zijn, dan zijn ze ook veel zichtbaarder. Dit vindt men vaak erg lelijk. Het vereist dus een reeks oplossingen om je huid grondig te reinigen. Je gewone gezichtsreiniging zal in dit geval niet voldoende zijn.

Oplossingen waarmee je de poriën reinigen kunt

Oplossingen om de poriën vrij te maken

Exfoliëren helpt om oude huidcellen en restanten te verwijderen. Mensen proberen vaak om de huid schoon te maken door de huid met zeep te schrobben of een gezichtsborstel te gebruiken. Deze dingen leiden echter niet tot de gewenste resultaten.

Er bestaan veel doeltreffendere oplossingen. Ze zullen je helpen om daadwerkelijk de poriën te reinigen zonder je huid te irriteren. We geven je hier drie natuurlijke oplossingen. Pas ze toe en behaal op die manier het gewenste resultaat.

1. Het gezicht stomen met kruiden

Dit is één van de beste manieren waarop je de poriën reinigen kunt. Het is een belangrijke stap die zal helpen om de poriën te openen. Op die manier wordt het veel gemakkelijker om ze te reinigen. Als je deze stap overslaat, dan zal het heel moeilijk zijn om de poriën grondig schoon te maken en al het opgestapelde vuil te verwijderen.

Uit een Spaanse studie Gezichtstechnieken en Hun Impact op het verwerven van de Schoonheidsleer blijkt het volgende. Stoom opent je poriën en maakt de huid gevoeliger.

2. De poriën reinigen met warme kompressen

Reinig de huid met warme kompressen

Hitte helpt om de poriën te openen. Dat betekent dus dat je ze vervolgens op de juiste manier effectief zal kunnen reinigen.

Stoom eerst je gezicht gedurende vijf minuten. Daarna moet je de poriën zorgvuldig reinigen. Als de poriën op een bepaalde plek, zoals bijvoorbeeld de neus, onvoldoende open zijn, dan kan je een warm kompres gebruiken.

  • Week het kompres in het water dat je gebruikt hebt om de stoom voor het gezicht te maken.
  • Daarna breng je het kompres gedurende enkele minuten aan op de getroffen zone.
  • Herhaal dan de procedure met doekjes om uiteindelijk alle mee-eters te verwijderen die je hebt.

3. Een kleimasker om de poriën te reinigen

Dit is de laatste stap nadat je de eerste twee uitgevoerd hebt. Kleimaskers zorgen voor een heel gladde, schone en vernieuwde huid. Het is echter belangrijk dat je het masker niet te lang op je gezicht laat. Het kan het gezicht irriteren en beschadigen als je een gevoelige huid hebt.

In elke supermarkt en bij elke drogist kan je vele verschillende kleimaskers vinden. Je kan ze echter thuis ook zelf maken. We bevelen aan om dit masker niet meer dan één keer om de 15 dagen aan te brengen.

Het belang van gezichtsreiniging

Het belang van gezichtsreiniging

Een dagelijkse gezichtsreiniging voorkomt dat de poriën verstopt raken. Het helpt ook de vernieuwing van de huid en vermindert aandoeningen zoals acne.

We hebben je hier enkele oplossingen voorgesteld waarmee je de poriën reinigen kunt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je twee basistips onthoudt:

  • Reinig je huid elke avond. Het is beter om de huid op dit moment van de dag te reinigen dan ‘s ochtends. ‘s Nachts vernieuwt de huid zich immers.
  • We willen je nog een andere tip geven. Het is heel belangrijk dat je alle make-up verwijdert. Als je je huid onvoldoende schoonmaakt, dan laat je sporen van make-up op je gezicht achter. Dit is erg schadelijk. Het verstopt de poriën en laat de huid niet ademen.

Maak jezelf deze goede gewoonten eigen. Ze zullen voorkomen dat lelijke mee-eters op je huid ontstaan. Bovendien moet je voor een goede gezichtsreiniging zorgen. Dit zal helpen om vroegtijdige veroudering van de huid en het verschijnen van rimpels als gevolg van een slechte huidverzorging te voorkomen.

Heb jij last van mee-eters? Hoe verzorg jij je huid? Reinig jij je huid op een goede manier?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mora Ochoa, M., Savigñon, O., Rosa, A., González Gross, T. M., & Castro Mela, I. (2010). El sol:¿ enemigo de nuestra piel?. Medisan14(6), 0-0.
  • Pérez, J. P., Comas, L. V., & Ramos, P. P. (2011). Diseño y desarrollo de dos mascarillas faciales para el acné con quitina como sustancia bioactiva. Revista Cubana de Farmacia45(2), 251-263.
  • Vila, M. A. B. (2014). Técnicas de higiene facial y corporal. Ediciones Paraninfo, SA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.