8 tips voor het verkleinen van vergrote poriën

Door je huid regelmatig schoon te maken en te scrubben, verwijder je olie en dode huidcellen en kun je je poriën verkleinen.
8 tips voor het verkleinen van vergrote poriën

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben vergrote poriën, en beschouwen dat als een probleem voor zowel hun schoonheid als voor hun zelfvertrouwen. Heb jij daar ook last van? Lees dan verder voor onze 8 tips voor het verkleinen van vergrote poriën.

Grotere poriën vormen geen gezondheidsprobleem an sich, maar ze kunnen wel degelijk een aanwijzing zijn van hormonale verstoringen, of van problemen met de talgproductie van de huid.  

Grotere poriën komen meestal voor op de T-zone van het gezicht: op het voorhoofd, de neus en de kin. Ze kunnen echter ook zichtbaar zijn op de wangen of op andere plekken van het gezicht.

Vaak hebben ze acné en mee-eters tot gevolg. Aangezien er bij grote poriën sprake is van een overmatige talgproductie, kan het zijn dat je huid vettig is of er niet zo schoon uitziet.

Gelukkig zijn er meerdere manieren voor het verkleinen van vergrote poriën, zodat je huid er weer fris uit gaat zien. Lees gauw verder!

Hoe verklein je op een natuurlijke manier vergrote poriën?

1. Reinig je huid grondig

De eerste manier om je poriën te verkleinen, is door je huid dagelijks en met de juiste producten te reinigen. De huid van je gezicht is veel gevoeliger dan op andere plekken van je lichaam.

Je gezichtshuid heeft daarom een specifieke verzorging nodig, die de pH-waarde niet aantasten. Kies daarom altijd voor zeepproducten en lotions die passen bij je huidtype.

2. Gebruik exfoliërende producten

Door regelmatig exfoliërende producten te gebruiken, kun je een overmatige talgproductie tegengaan. De samentrekkende en reinigende eigenschappen van deze producten zijn ideaal voor het afvoeren van gifstoffen en het verwijderen van mee-eters.

Je kunt de producten gebruiken die te koop zijn bij de apotheek of drogisterijen, maar je kunt er ook voor kiezen om natuurlijke producten te gebruiken.

Belangrijk is in elk geval dat je dit soort producten maximaal twee keer per week mag gebruiken, om te voorkomen dat je je huid beschadigt.

3. Gebruik dagelijks een toner

Gezonde huid

Het dagelijks gebruiken van een toner voor je gezicht is een van de beste tips voor het verkleinen van vergrote poriën. Het zorgt er namelijk voor dat overmatig talg wordt verwijderd en bovendien het reguleert de pH-waarde.

Gezien de verstevigende en ontstekingsremmende eigenschappen, is een toner ook ideaal om een slapper wordende huid en vroegtijdige rimpels te voorkomen. Bovendien helpen de bestanddelen bij het herstel van de huidcellen en bij de regeneratie van je huid.

4. IJsklontjes

Een gezichtsbehandeling met ijsklontjes is een geweldige manier om je poriën kleiner te maken, zonder dat het je veel geld kost. Door de koude temperatuur trekken de poriën samen, en worden een slappe huid en rimpels bestreden.

Het effect van ijsklontjes wordt wel eens vergeleken met het effect van traditionele toners. Ook die zorgen er namelijk voor dat de talgproductie wordt afgeremd.

Let op: wees altijd voorzichtig als je ijs op je huid gebruikt. Wikkel het ijs eerst in een handdoek om beschadiging van je huid te voorkomen.

5. Volg een gezond dieet

Een van de voornaamste redenen waarom gezichtsbehandelingen bij bepaalde mensen geen nut hebben, is omdat er geen goed dieet wordt gevolgd. Als jouw doel het verkleinen van vergrote poriën en het verbeteren van de huidconditie is, dan zal vaak ook het voedingspatroon aangepast moeten worden.

Een aantal tips:

 • Verminder de inname van suiker, verzadigd vet en enkelvoudige koolhydraten.
 • Eet wat vaker mager vlees, volkoren producten, vers fruit en groentes.

6. Drink meer water

Een uitgedroogde huid gaat er droog en vaal uitzien. Bovendien zorgt het ervoor dat een vette huid verslechtert en dat poriën nog groter worden. Drink dus meer water! Daardoor wordt de talgproductie beter gereguleerd en worden de dode huidcellen verwijderd.

7. Gebruik honing als verzorgingsproduct

Honing voor je huid

Honing heeft bepaalde cosmetische eigenschappen waar je je voordeel mee kunt doen. Dankzij het feit dat honing enzymen en antioxidanten bevat, is het een van de beste natuurlijke producten voor het behoud van een jonge huid zonder vlekjes.

De voordelen van honing als verzorgingsproduct zijn onder andere:

 • Het verwijdert dode huidcellen en verkleint je poriën, waardoor het ook mee-eters helpt voorkomen.
 • Daarnaast vermindert honing schade aan de huid die is ontstaan door de zon. Dat komt omdat het de celvernieuwing ondersteunt en zonnebrand verlicht.

8. Kies het juiste maskertje voor je huid

Zelfgemaakte gezichtsmaskertjes zijn een geweldige manier om overmatig talg te verwijderen en de poriën te sluiten. Let wel op dat je het juiste maskertje kiest, want maskers met olieachtige bestanddelen kunnen averechts werken.

Maak je je zorgen over grote poriën, puistjes of acne, dan kun je het beste kiezen voor maskers die een samentrekkend en reinigend effect hebben.

De beste maskertjes tegen een vette huid, bevatten een product zoals:

 • Klei
 • Kamille
 • Meloen
 • Aardbeien
 • Gewone yoghurt
 • Groene thee
 • Haver
 • Eiwit

Wil je je poriën verkleinen? Noteer dan de tips die we hierboven met je hebben gedeeld. Zoals je kunt zien, zijn ze makkelijk in praktijk te brengen. Begin vandaag nog en je hebt snel een gladdere en gezondere huid!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.