De waarheid over huidverzorging en de gezondheid ervan

Er zijn enkele mythen over huidverzorging en de gezondheid ervan, die de gezondheid van je huid negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn ook bepaalde dingen die je misschien niet weet die belangrijk zijn voor de bescherming. Lees verder om meer te weten te komen!
De waarheid over huidverzorging en de gezondheid ervan

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het onderwerp huidverzorging en zijn gezondheid krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Bovendien, hoewel het een van de belangrijkste en meest uitgebreide organen van ons lichaam is, hebben we de neiging de huid te verwaarlozen. In feite besteden de meeste mensen er alleen om esthetische redenen aandacht aan.

De huid doet echter veel meer dan mooi zijn. Het is verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Het werkt ook als een barrière tegen veranderingen in:

 • temperatuur
 • lucht
 • bacteriën
 • enzovoorts

Ook kan de gezondheid van de huid veranderingen in bepaalde delen van het lichaam weerspiegelen. In feite vertonen veel systemische aandoeningen hun eerste symptomen via de huid.

De huid stelt ons ook in staat om aanraking te ervaren en beïnvloedt ons uiterlijk, seksualiteit en zelfrespect. In het artikel van vandaag zullen we de mythen en feiten over huidverzorging en de gezondheid ervan uitleggen.

Is hydratatie belangrijk voor je huidverzorging en de gezondheid ervan?

Vrouw drinkt groot glas water

Deze wijdverbreide mening is echt waar. Het drinken van water is echt nodig voor de goede werking en balans van ons hele lichaam. Ook de huid moet gehydrateerd blijven.

Het advies over het drinken van 2 liter (ongeveer 8 glazen) water per dag om de gezondheid van de huid te behouden, is echter een mythe. Ja, je moet inderdaad dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter (6-8 glazen) drinken. Dit is echter slechts het gemiddelde.

De hoeveelheid water die je nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij onder meer aan:

 • de hoeveelheid beweging
 • de kamertemperatuur
 • het dieet

Dit zijn allemaal factoren die je behoefte aan water verhogen. Ook heeft het water dat je drinkt geen onmiddellijke invloed op de toestand van je huid.

Het drinken van water is nodig om de gezondheid van de huid te bevorderen. Het is dus niet helemaal waar dat iedereen 8 glazen per dag moet drinken. Sommige hebben meer water nodig en sommige hebben minder nodig, afhankelijk van veel factoren.

Kan de zon acne genezen?

Dit is een wijdverbreide mythe. In feite denken de meeste mensen dat zonnebaden acne kan verbeteren, maar dat is niet zo. Allereerst moet je weten dat de meeste medische behandelingen voor acne fotosensibilisatoren zijn.

Dit betekent dat als je acnemedicatie gebruikt, jezelf blootstellen aan de zon tot een vervelende huidreactie kan leiden. Ook als je jezelf blootstelt aan de zon zonder voldoende bescherming kun je verbrand raken. Dan verergert het mogelijk je acne zelfs.

Op dezelfde manier, als je door recente puistjes littekens hebt, dan zal zonnebaden ze nog zichtbaarder maken. Probeer dus blootstelling aan de heetste en helderste zonuren te vermijden en gebruik altijd voldoende bescherming.

Misschien ook interessant om te lezen:
8 tips voor de verzorging van je huid tijdens de menopauze

Wordt de huid constant vernieuwd?

Vrouw met goede huidverzorging

Dat is waar. De huid is een orgaan dat zijn eigen vernieuwingscyclus heeft. In feite regenereren onze cellen voortdurend in de diepste laag. Van daaruit migreren ze naar de opperhuid (de meest oppervlakkige laag van de huid) en vervangen ze de oude cellen.

De huid heeft ongeveer 28 dagen nodig om te vernieuwen. Dit tempo van vernieuwing vertraagt echter met het stijgen van de leeftijd. Dit wordt ook beïnvloed door factoren zoals:

 • blootstelling aan de zon
 • stress
 • slapeloosheid
 • slechte voeding

Huidverzorging en zijn gezondheid: elimineert exfoliatie cellulitis?

Veel vrouwen denken dat het exfoliëren van hun dijen en billen cellulite kan helpen elimineren. Cellulite is te wijten aan de ophoping van vet in de diepere huidlagen. Helaas is dit een mythe.

In werkelijkheid bereik je door exfoliatie alleen de meest oppervlakkige laag en kun je deze stimuleren. Om deze reden kun je cellulite niet alleen door exfoliatie verwijderen.

In plaats daarvan zijn de belangrijkste zaken het volgen van een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging om cellulite te verminderen. Raadpleeg je arts en personal trainer als dit je doel is.

Heeft stress invloed op de gezondheid van de huid?

Ja, dat is waar. Zoals een studie gepubliceerd in Clinical and Experimental Dermatology stelt, beïnvloedt constante blootstelling aan stress zowel de gezondheid van de huid als het welzijn van de rest van het lichaam. In feite onthult de studie dat er veranderingen en dermatologische ziekten zijn die door stress worden beïnvloed.

 • Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door het verschijnen van rode vlekken met witachtige schubben. Bovendien kan het pijn en steken in de getroffen gebieden veroorzaken. Het kan bij stress verergeren.
 • Een ander soortgelijk scenario doet zich voor met alopecia areata. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem plaatselijk tot haaruitval leidt. Het houdt vaak verband met angst en stress.

De constante blootstelling aan stressvolle situaties kan de gezondheid van de huid dus aantasten. Stress heeft in veel gevallen met huidaandoeningen te maken.

Enkele laatste gedachten over huidverzorging en de gezondheid ervan

Vrouw zit met gesloten ogen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om te weten dat niet alles wat je dacht te weten over huidverzorging waar is. Raadpleeg je arts als je vragen of huidproblemen hebt.

Er zijn ook enkele eenvoudige manieren om voor de hele huid van je lichaam te zorgen. Blijf goed gehydrateerd en krijg voldoende rust, omdat dit de werking van je hele lichaam zal verbeteren.

Je weet ook al dat tussen 12 en 16 uur blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn voor je huid en onze gezondheid. Gebruik in het ideale geval altijd een geschikte huidverzorgingsmethode, zoals zonnebrandcrème.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hunter, H. J. A., Momen, S. E., & Kleyn, C. E. (2015). The impact of psychosocial stress on healthy skin. Clinical and Experimental Dermatology, 40(5), 540–546.
 • ¿Cómo hidratar la piel? – Parc de Salut Mar. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/consells-practics/hidratar-pell/
 • Haluza D, Simic S, Moshammer H. Sun Exposure Prevalence and Associated Skin Health Habits: Results from the Austrian Population-Based UVSkinRisk Survey. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(1):141. Published 2016 Jan 19.
 • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011, July). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology.
 • Rousset, L., & Halioua, B. (2018, October 1). Stress and psoriasis. International Journal of Dermatology. Blackwell Publishing Ltd.
 • Gupta, M. A., Gupta, A. K., & Watteel, G. N. (1997). Stress and alopecia areata: A psychodermatologic study. Acta Dermato-Venereologica77(4), 296–298.
 • Hosoi, J. (2006, August). Stress and the skin. International Journal of Cosmetic Science.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.