Zo kun je droge lippen voorkomen en behandelen

Heb je last van schrale, droge lippen? Ben je geneigd om deze gevoelige huid enigszins te verwaarlozen? Je kunt droge lippen voorkomen door vanaf nu meer aandacht aan dit gebied te besteden en gebruik te maken van enkele van de middelen die we delen in dit artikel om droge, gebarsten lippen te behandelen.
Zo kun je droge lippen voorkomen en behandelen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij hoe kun je droge lippen voorkomen en behandelen kunt?

Hoewel onze lippen een van de meest aantrekkelijke kenmerken zijn die we als mensen hebben, zien velen van ons ze toch over het hoofd. Daardoor krijgen ze niet de zorg die ze nodig hebben.

Je lippen zijn echter bedekt met een veel dunnere huid dan de rest van je lichaam. En deze huid kan gemakkelijk droog worden en barsten wanneer hij onbeschermd wordt blootgesteld aan de omgeving.

Deze barsten kunnen pijnlijk zijn en soms kan het zelfs enkele weken duren voordat ze volledig hersteld zijn.

Het is daarom belangrijk dat je bepaalde gewoontes opneemt in je schoonheidsroutine die je lippen voeden en beschermen, zodat ze niet worden beschadigd.

Omdat de meeste mensen zich hier niet van bewust zijn, delen we in dit artikel enkele natuurlijke tips die je kunnen helpen om droge lippen te voorkomen en behandelen.

Heb jij regelmatig last van droge lippen? Laat deze informatie dan niet aan je voorbij gaan!

Droge lippen voorkomen: enkele natuurlijke tips

Zowel vanwege je gezondheid als vanwege je schoonheid, moet je voorzichtig zijn met hoe je je lippen behandelt en verzorgt. Dit gebied is namelijk erg gevoelig.

Ook als je geen problemen hebt met droge lippen, is het nog steeds verstandig om de juiste maatregelen te treffen om dit probleem te voorkomen.

Gebruik lippenbalsem

Droge lippen voorkomen door lippenbalsem te gebruiken

Lippenbalsem bestaat voornamelijk uit vochtinbrengende en regenererende ingrediënten. Dit maakt het een ​​essentieel hulpmiddel om je lippen zacht en gehydrateerd te houden.

Daarnaast kunnen de vette bestanddelen de droge huid hydrateren en helpen om dode huidcellen en onzuiverheden te elimineren.

Drink meer water

Wanneer je lichaam uitgedroogd is dan is dit ook te zien aan je lippen. Het drinken van te weinig water beïnvloedt namelijk de pH-waarde van je speeksel en kan overmatige droogheid veroorzaken.

 • Het is daarom belangrijk om ongeveer twee liter water of andere gezonde vloeistoffen per dag te consumeren.

Probeer regelmatig te scrubben

Droge lippen voorkomen door regelmatig te scrubben

Soms kun je het met het blote oog misschien niet zien, maar stapelen er zich toch dode huidcellen op je lippen op die  je gezondheid verstoren.

 • Een mengsel van suiker en yoghurt of honing kan alles zijn wat je nodig hebt om je lippen zachtjes te exfoliëren.
 • Je kunt er ook voor kiezen om een exfoliant uit de winkel te gebruiken.

Droge lippen behandelen: enkele huismiddeltjes

Droge lippen voorkomen is niet altijd mogelijk. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van een paar natuurlijke middeltjes die het genezingsproces kunnen versnellen.

Wierookolie

Wierookolie staat bekend om zijn hydraterende, ontstekingsremmende en anti-verouderende eigenschappen. Eigenschappen die dit een geweldig middel maken om droge en gebarsten lippen te behandelen.

Hoe gebruik je het?

 • Masseer je lippen zachtjes met een paar druppeltjes van deze heerlijke olie.
 • Spoel het na afloop niet af. Herhaal dit proces minstens drie keer per week.

Honing

Droge lippen voorkomen door middel van honing

De natuurlijke enzymen en antibiotische bestanddelen die honing bevat maken het ideaal voor het regenereren en genezen van droge en gebarsten lippen.

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf een flinke hoeveelheid honing op je lippen en laat het vervolgens twintig tot dertig minuten intrekken.
 • Spoel het daarna af. Herhaal deze behandeling elke dag, totdat je verbetering merkt.

Tea tree olie

Dit natuurlijke antisepticum helpt wonden te genezen en voorkomt irritatie, roodheid en bacteriële infecties.

Hoe gebruik je het?

 • Breng meerdere druppels tea tree olie aan op je lippen en masseer ze vervolgens in de huid tot ze volledig geabsorbeerd zijn.
 • Gebruik dit middel elke dag tot de barsten zijn genezen.

Olijfolie

Droge lippen voorkomen door middel van olijfolie

Dankzij de rijke samenstelling van essentiële vetzuren, vitamine E en aminozuren is olijfolie een geweldige manier om de huid op je lippen te hydrateren en wonden te genezen.

Het is geen agressief ingrediënt, het verandert je natuurlijke pH-waarde niet en bevat antioxidanten die de gezondheid van je huid ten goede komen.

Hoe gebruik je het?

 • Verwarm een ​​eetlepel extra vierge olijfolie en smeer het vervolgens op je lippen totdat het helemaal geabsorbeerd is.
 • Gebruik dit middel twee keer per dag, zonder het af te spoelen.

Cacaoboter

Cacaoboter staat bekend om zijn geweldige vitamine E-gehalte en de gezonde vetten en essentiële mineralen die het bevat.  Daardoor is dit middel nog altijd een van de beste natuurlijke manieren om je lippen te verzorgen en droge lippen te voorkomen en behandelen.

In feite gebruiken veel mensen liever cacaoboter dan conventionele lippenbalsems, omdat het geen agressieve chemicaliën of allergenen bevat.

Hoe gebruik je het?

 • Breng een dunne laag cacaoboter aan op je lippen en masseer het vervolgens zachtjes in de huid.
 • Laat het daarna zijn werk doen zonder het af te spoelen. Herhaal deze behandeling twee keer per dag.

Heb je last van schrale, droge lippen? Ben je geneigd om deze gevoelige huid enigszins te verwaarlozen? Je kunt droge lippen voorkomen door vanaf nu meer aandacht aan dit gebied te besteden en gebruik te maken van enkele van de middelen die we delen in dit artikel om droge, gebarsten lippen te behandelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.