3 kerstgerechten en desserts van over de hele wereld

Er verschillende favoriete kerstgerechten en desserts in de landen op de wereld. We laten je er hier drie zien om je bij het plannen van je menu voor de komende kerstdagen te helpen!
3 kerstgerechten en desserts van over de hele wereld
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Over de hele wereld vieren mensen Kerstmis anders. Er zijn echter verschillende kerstgerechten en desserts die in elk land traditioneel zijn. Hier gaan we je er drie laten zien waar je dol op zult zijn! Ook al zijn het feestdagen waarbij we prioriteit geven aan binnenblijven en veel lekker eten, kun je in deze periode toch een goed dieet volgen.

Kerstgerechten en desserts van over de hele wereld

1. Gebraden kip met aardappelen uit Japan

Gebraden kip

Dit is zelfs een van de meest typische Japanse kerstrecepten. Gedurende deze tijd laten Japanners de diverse sauzen in hun keuken vaak staan om typisch westers voedsel te maken, zoals gebakken kip met aardappelen.

Het is natuurlijk niet het gezondste recept. Het is een bereidingswijze waarbij transvetzuren ontstaan, waarvan bewezen is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer ze te veel worden geconsumeerd (Engelse link).

Als algemene regel geldt dat wanneer we het hebben over het volgen van een gezond dieet, we meestal gefrituurd voedsel vermijden. Om het als een authentiek Japans gerecht te ervaren, probeer er dan een Amerikaanse saus bij, zoals ketchup. Zo krijg je alle smaak en knapperigheid.

Houd er rekening mee dat, als je de negatieve gezondheidseffecten op het lichaam wilt minimaliseren, je het thuis helemaal zelf kunt maken. Je kunt zelf het deel van de kip kiezen (poten, filet of de hele kip) en de olie die je gebruikt.

2. Gebraden kalkoen uit Amerika

Dit is een typisch gerecht voor Thanksgiving, maar het kan ook geweldig zijn voor Kerstmis. Gebraden kalkoen is een klassieker in de Amerikaanse keuken, vaak bereid op hoge temperatuur in de oven, geserveerd met sauzen en vullingen.

Hier wordt het vlees meestal met erwten of aardappelpuree geserveerd. Gebraden kalkoen wordt meestal in zijn geheel in de oven bereid, gevuld met groenten. Over het algemeen kan het een redelijk gezond recept zijn.

Het zit boordevol eiwitten, wat helpt om de vetvrije massa te behouden. Dit staat in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link). De antioxidanten in kalkoenvulling zijn ook in staat om de vorming van vrije radicalen te neutraliseren.

Soms wordt dit gerecht echter met patat geserveerd, wat de maaltijd wat minder gezond maakt, zeker als deze is harde olie wordt gefrituurd. Het is altijd het beste om eten op lage temperaturen te bereiden, omdat er dan geen transvetzuren of giftige stoffen, zoals acrylamide, ontstaan.

3. De Italiaanse panettone

Gemengde noten

Ondanks het feit dat dit een recept is dat oorspronkelijk uit Italië komt, is het in veel westerse landen gebruikelijk om te eten. De panettone is een cake en kan rozijnen of een chocoladevulling bevatten.

Er kunnen ook noten in zitten, zoals pistachenoten. Deze leveren gezonde transvetten wat de voedingswaarde van het recept dat veel boter en suiker bevat verbetert. Om deze reden raden we je af om het regelmatig te eten. Het is beter om het voor speciale gelegenheden te bewaren, zoals kerst.

Houd er rekening mee dat het is aangetoond (Engelse link) dat het eten van veel suiker invloed heeft op de metabole gezondheid. Het kan  leiden tot overgewicht, de insulineresistentie verhogen en het optreden van diabetes type 2 bevorderen. Deze problemen worden ook in verband gebracht met andere chronische en complexe ziekten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De eigenschappen van deze 10 gezonde notensoorten

Bereid kerstgerechten en desserts uit andere landen

Het is geen slecht idee om je menukaart aan te passen en kerstgerechten of desserts uit andere landen te maken. Je kunt deze tijd van het jaar een nieuw tintje geven en je vrienden en familie zullen er zeker dol op zijn.

Onthoud dat, hoewel je op bepaalde dagen waarschijnlijk te veel eet, je tijdens deze feestdagen geen slechte gewoonte mag aannemen. Probeer de routines die je het hele jaar door hebt opgebouwd dus vast te houden. Vergeet ook niet om zo vaak mogelijk te sporten.

Tot slot, geniet tijdens de feestdagen zoveel mogelijk van je dierbaren. Probeer ervaringen met hen te delen en gebruik voedsel daarbij als een vorm van socialisatie en binding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016- 8 (5): 295.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andres P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.