5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

Vul je huis met mini-plantjes! Ze zijn mooi en vragen niet veel verzorging. Let hier op onze tips om te leren hoe je ermee kunt decoreren!
5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

Laatste update: 28 september, 2022

Onze ruimten een groen tintje geven brengt vele voordelen met zich mee. Sommige planten dienen om de lucht te zuiveren (Engelse link), andere om de temperatuur te regelen en verscheidene geven een aangenaam aroma af. Maar als zelfs plastic bloemen in je handen vergaan, is het gepast om je huis te gaan decoreren met natuurlijke miniplantjes.

Deze mooie plantjes verfraaien de omgeving en brengen een mooi groen accent in het interieur. Miniplanten zijn ook heel gemakkelijk en praktisch in de verzorging; het zijn meestal kleine vetplanten en cactussen.

De keuken, de woonkamer, de badkamer, de slaapkamer… het maakt niet uit waar je deze kleine schoonheden besluit neer te zetten. Ze staan mooi in elke ruimte. Laten we eens kijken naar een paar van de beste tips om je huis met miniplantjes in te richten.

5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

1. Versier  je keuken met miniplantjes

Planten in de keuken
Kies de planten die je naar de keuken brengt zorgvuldig uit, want bepaalde omstandigheden in de keuken zijn niet optimaal voor alle soorten miniplanten.

Kies de planten die je naar de keuken brengt zorgvuldig uit, want bepaalde omstandigheden in de keuken zijn niet optimaal voor alle soorten miniplanten. De keuken is het hart van het huis. Sommige gezinnen brengen immers vele uren door met het delen van deze plek.

Daarom kan het geen kwaad om de schoonheid van de ruimte te vergroten met een paar vetplantjes. Minicactussen kunnen bijvoorbeeld goed leven in een warme en lichte omgeving.

De bak is ook iets belangrijks om in gedachten te houden. In dit geval kun je je creativiteit en knutselvaardigheid de vrije loop laten! Je kunt oude blikken, kleine houten doosjes, glazen potten, en zelfs theekopjes hergebruiken. Probeer vetplanten met verschillende looks te kiezen voor wat unieke decoratie.

Heeft je keuken ramen? Planken ernaast zijn ideaal om te versieren met mini-plantjes. Of misschien zet je ze op een aanrecht dat onbezet is. Bedenk dat je hun bakken kunt aanpassen met stickers en linten voor een heel origineel ontwerp.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

2. Gebruik je eettafel als decoratieve ruimte

Verschillende van de miniplanten kunnen een interessant middenstuk vormen om de klassieke vaas met bloemen te vervangen. Zo kun je kiezen voor een grote bak van bijvoorbeeld keramiek, glas of klei.

Zet er binnen verschillende miniplantjes in van dezelfde soort of een verscheidenheid ervan. Om ze mooier te maken kun je overwegen het oppervlak van de grond met witte parels te bedekken.

Zorg er alleen voor dat de bodem van hun bak schoon is. Als je besluit water te geven, zorg dan voor een goede drainage en een droge plek om het tafelkleed of het glas op de tafel niet te bevuilen. Je kunt een plantenbak ook als schaalstandaard gebruiken.

3. Geef je woonkamer een groen tintje door te decoreren met miniplantjes

Als de keuken het hart van het huis is, is de woonkamer het centrale middelpunt. Het is niet verwonderlijk dat daar de gasten worden ontvangen. En hier kunnen mini-planten hun ideale thuis vinden.

Creativiteit speelt hier een belangrijke rol. Wat dacht je van het maken van een mini zen-tuin?

Je kunt gebruik maken van gekleurde aarde en verschillende lagen in de glazen schaal ontwerpen. Je kunt je kunstwerken ook op de theetafel zetten.

Een andere mogelijkheid is ze op de planken in de woonkamer te rangschikken of een verticale muur vol miniplantjes te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt ook potten en materialen vinden die je helpen bij welke stijl je ook gaat.

4. Neem ze mee naar de badkamer!

Een plant
In kamers met weinig licht is een mooie optie om met miniplantjes te decoreren luchtplantjes. Ze hebben geen aarde nodig.

Kun je cactussen kweken in de badkamer? Het is misschien nog niet eerder bij je opgekomen, maar dit is mogelijk, ondanks de vochtige omstandigheden. Belangrijk is dat ze een flinke dosis natuurlijk licht krijgen, dus verwerp dit idee als je badkamer geen ramen heeft.

Schik kleine plantjes op het aanrecht van de wastafel of op enkele planken van de plaats, maar zonder de ruimte te overbelasten. Een andere goede optie is een magneetbord, waar je je planten aan kunt hangen door er eenvoudig een magneetje op te plakken.

Luchtplanten zijn een plausibel alternatief als je badkamer geen verlichting of luchtstroom heeft. Omdat het epifyten zijn, hebben ze geen aarde nodig en kunnen zich aanpassen aan de hierboven beschreven omstandigheden. Anderzijds staan ze er ook om bekend dat ze verontreinigende deeltjes uit de lucht kunnen absorberen.

5. Versier je kamer of bureau

Idealiter kies je voor planten die het vermogen hebben de lucht te zuiveren, schadelijke stoffen te absorberen, en ‘s nachts zuurstof af te geven. Sansevieria’s en aloë’s voldoen aan enkele van deze eigenschappen, zodat je ze in de slaapkamer kunt brengen.

Zet gewoon wat kleine vaasjes op het nachtkastje of het dressoir. Maar als de planten in de kamer van je kinderen komen, kies dan zeker voor planten die doornvrij zijn, zoals Haworthia’s.

Sommige mensen hebben thuis een bureau om te werken of te studeren, en ook deze ruimtes zien er geweldig uit als ze met miniplantjes versierd zijn. Ze geven een interessante lucht en helpen bij productiviteit, concentratie en stressvermindering (Engelse link).

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
6 ideeën om je woonkamer er groter uit te laten zien

Een vleugje groen voor een mooi huis

Waarom zou je plastic bloemen voor je huis kopen als ze toch kleur verliezen en na verloop van tijd verpest worden? Miniplantjes hebben veel voordelen. Vergeleken met plastic exemplaren vernieuwen ze hun prachtig gekleurde bloesems en kunnen ze zelfs de lucht in je huis zuiveren.

Als je er een paar minuten bij stilstaat, geven ze je veel voor maar één ding terug: wat van je zorg. Overweeg deze ideeën en maak de natuur deel van je gezin. En vrees niet: mini-plantjes vragen niet veel verzorging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Claudio L. (2011). Planting healthier indoor air. Environmental health perspectives119(10), A426–A427. https://doi.org/10.1289/ehp.119-a426
  • Lee, M. S., Lee, J., Park, B. J., & Miyazaki, Y. (2015). Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study. Journal of physiological anthropology34(1), 21. https://doi.org/10.1186/s40101-015-0060-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.