Hoe maak je een sierkaars met lavendelbloemen?

Leren hoe je een sierkaarskaars met lavendelbloemen maakt is heel eenvoudig. Deze kaarsen geven speciale ruimtes en momenten een persoonlijk tintje!
Hoe maak je een sierkaars met lavendelbloemen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zelf een sierkaars maken met lavendelbloemen kost niet veel tijd en geeft je de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten. Deze kaarsen zijn daarom een geweldig idee om de slaapkamer of de badkamer mee te aromatiseren, of zelfs om op tafel te zetten tijdens een feest.

In dit artikel laten we je twee verschillende mogelijkheden zien. Dit zijn twee eenvoudige ideeën die je kunt maken met dingen die je al in huis hebt. Mocht je ze niet op voorraad hebben, ze zijn niet duur om te kopen.

Wat is lavendel?

Voor we beginnen met hoe je je eigen sierkaarsen met lavendel kunt maken, willen we je eerst iets vertellen over deze plant. Typisch voor het mediterrane landschap, valt deze plant op door de paarse kleur en de stekelige vorm. Er zijn ongeveer 30 variëteiten, maar de meest voorkomende zijn Lavandula Officinalis en Lavandula Angustifolia (Spaanse link).

Het aangename aroma heeft verschillende eigenschappen die veel mensen bij aromatherapie waarderen. Verschillende studies benadrukken zelfs de ontspannende werking van lavendel.

Veel mensen gebruiken etherische olie van lavendel bij alternatieve stressbehandelingen. Dit effect is te danken aan de aanwezigheid van terpeenhoudende alcoholen, zoals geraniol of linalool.

Onder de verschillende toepassingen van lavendel, kunnen we het gebruik in schoonmaakmiddelen en parfums opmerken. Het is ook vaak een ingrediënt in cosmetica zoals gezichtstoners.

Hoe maak je een sierkaars met lavendelbloemen?

Wat is lavendel

Dus, je wilt je ruimte aromatiseren en verfraaien met een mooie sierkaars met lavendelbloemen? Hieronder laten we je daarom verschillende opties zien waarbij je bijna dezelfde materialen gebruikt. De enige extra ingrediënten die je nodig hebt zijn wat handvaardigheid en een beetje fantasie!

Benodigde materialen

 • Schaar
 • Tang
 • Draad
 • Dunne satijnen strik
 • Dun koord
 • Breed satijnen strikje
 • Groen kookgaren
 • Siliconenlijm
 • Lege glazen potten (nieuw of gerecycled in welke maat je ook leuk vindt)
 • Lavendel
 • Kaarsen die in de glazen potten passen

De eerste manier hoe je sierkaarsen met lavendelbloemen kunt maken

Voor de eerste manier om een decoratieve kaars met lavendelbloemen te maken, moet je de onderstaande stappen volgen. Ze lijken simpel, maar het zal uiteindelijk de moeite waard zijn. De instructies zijn als volgt:

 • Knip een stuk draad af dat groot genoeg is om rond de hals van de pot te wikkelen. Het idee hier is dat je een ‘paar oortjes’ maakt aan elk uiteinde. Je kunt ook een spiraalvorm maken.
 • Meet de diameter van de pot en knip een stuk satijn af dat breed genoeg is. Verbind de uiteinden met een beetje siliconenlijm. Denk eraan het pistool goed te gebruiken om te vermijden dat je je verbrandt.
 • Maak met de lavendelbloemen een klein boeketje en bind het samen met het groene kookgaren. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om het in het midden van de pot te plaatsen. Lijm het precies in het midden, waar je later een stukje satijn op kunt doen om het te verbergen.
 • Lijm de dunne satijnen strik om het boeket lavendelbloemen. Nu hoef je alleen nog maar de kaars erin te zetten en hem aan te steken wanneer je wilt. Zodra de warmte de lavendel activeert, kun je genieten van de geur!
 • Zet je kaars(en) neer waar je maar wilt, maar houd rekening met kinderen en huisdieren. Als je thuis een speciale gebeurtenis hebt, kun je meerdere kaarsen maken om als tafelstuk neer te zetten.

De tweede manier om een sierkaars met lavendelbloemen te maken

Hoe maak je een sierkaars met lavendelbloemen

Laten we nu eens kijken naar de tweede manier waarop je een mooie sierkaars kunt maken met lavendelbloemen en je eigen handen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op:

 • Meet je glazen pot af. Denk eraan dat dit een gerecycleerde pot kan zijn: koffiecontainers, jampotten, of een glazen pot. Voor deze methode moet je de lavendelbloemen afsnijden, zodat ze de bodem van de pot bedekken en een beetje uit de bovenkant steken.
 • Als je genoeg bloemen hebt afgesneden om de pot mee te vullen, kun je ze een voor een met siliconen vast gaan plakken. De massa moet zo dik mogelijk zijn.
 • Knip nu een stuk van het dunne koord af en wikkel het een paar keer om de pot. Maak het af met een strik. Je kunt het ook vastzetten met wat siliconenlijm zodat het niet loslaat.
 • Je hoeft alleen maar de kaars erin te zetten en hem aan te steken wanneer je maar wilt!

Ook interessant om te lezen:
Hoe maak je zelf lavendelzeep?

Vond je het leuk om deze sierkaarsen met lavendelbloemen te maken?

Als je dit artikel over hoe je zelf een sierkaars met lavendelbloemen kunt maken leuk vond, waar wacht je dan nog op? Natuurlijk moet je ook je eigen fantasie gebruiken. Je kunt deze methoden combineren of andere elementen toevoegen die je leuk vindt. Probeer het maar eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.