5 voordelen van planten in de keuken

Afhankelijk van de plant die je in je keuken plaatst, kun je deze als smaakmaker of luchtreiniger gebruiken. Ontdek in dit artikel andere voordelen van planten in deze ruimte!
5 voordelen van planten in de keuken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt vast wel eens van de voordelen van planten in de keuken gehoord. Toch willen we je er wat meer over vertellen. Lavendel, aloëvera, basilicum, munt en rozemarijn zijn slechts enkele van de planten die je in je keuken kunt gebruiken. Het beste van alles is dat ze je verschillende voordelen kunnen bieden.

Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je, als je een kleine ruimte hebt, een manier kunt vinden om ze neer te zetten zonder het decoratieve element te verliezen. Hier zijn enkele tips en voordelen van het hebben van een groene ruimte in de keuken.

Voordelen van planten in je keuken

1. Planten kunnen je maaltijden opfleuren

Aromatische planten geven een bijzondere smaak aan onze gerechten en een groot voordeel hierbij is om kruiden vers en bij de hand te hebben. Veel mensen zeggen dat wanneer ze hun eigen aromatische planten kweken, ze een meer geconcentreerde geur hebben. Enkele goede ideeën om in potten te planten zijn:

 • basilicum
 • rozemarijn
 • koriander
 • peterselie
 • munt

Je bent vast al aan het nadenken over welke aromatische plant je aan welk gerecht moet toevoegen. Zorg er gewoon voor dat de pot of het decoratieve blikje waar je het kweekt gaten in de bodem heeft, zodat elke keer dat je het water geeft het water weg kan lopen.

2. Ze zijn een noodpakket

Gesneden aloë vera

Als je aan het koken bent, dan kunnen er soms kleine ongelukjes gebeuren, zoals je snijden met een mes of een brandwond door kokend water, hete olie of een hete koekenpan.

Hoewel je je EHBO-doos binnen handbereik moet hebben, beweren een aantal mensen dat aloëvera kan helpen om de huid te regenereren, naast het hydrateren van het gebied en het verlichten van pijn.

Houd er rekening mee dat een aloëvera-plant een plaats met natuurlijk licht en voldoende ventilatie nodig heeft, dus plaats deze bij een raam. Geef hem echter niet te veel water, omdat je de wortels kunt verdrinken.

3. Planten geven een decoratief tintje

Zonder twijfel sieren planten het huis. Ze brengen kleur, vrolijkheid en combineren goed met elke stijl.  Bovendien geven ze je huis een constante frisse geur. Ze kunnen ook de ideale gelegenheid zijn om je creatieve kant naar voren te brengen.

Het decoreren van een blik of het maken van een eigen pot om planten in te zetten geeft je keuken een unieke en authentieke uitstraling. Ga dus snel met decoreren aan de slag!

4. Ze verbeteren de algehele gezondheid

Een overzicht van studies gepubliceerd in Preventive Medicine Reports (Engelse link) suggereert dat tuinieren kan helpen om angst, depressie en body mass index (BMI) te verminderen. Het kan ook de kwaliteit van leven verbeteren en een gevoel van tevredenheid geven.

Door tijd met je planten door te brengen bij activiteiten zoals verplanten, snoeien en water geven, kun je je gedachten van je dagelijkse routine en zorgen afleiden en even ontspannen.

5. Planten zuiveren de lucht

Bepaalde planten staan door hun eigenschappen bekend als nuttig om de lucht te reinigen of te zuiveren. Ze geven je niet alleen zuurstof, maar helpen ook om rook en sterke geuren te verminderen. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

Tips voor het houden van planten in de keuken

Planten hebben specifieke omstandigheden en verzorging nodig. Houd er ook rekening mee dat niet alle planten de hitte van de keuken kunnen overleven. We willen je daarom enkele tips geven die nuttig kunnen zijn:

 • Onderzoek welke planten het nuttigst kunnen zijn in de keuken.
 • Zorg ervoor dat de plaats waar je de planten neerzet ver van de hitte van het fornuis, rook en sterke luchtstromen verwijderd is.
 • Zet de potten op een lichte plek waar de zon urenlang niet direct op de bladeren valt.
 • Als je keukenruimte beperkt is, dan is het een goede optie om planten in hangende potten te plaatsen.
 • Plaats je planten niet in de buurt van de gootsteen, omdat er dan resten en wasmiddel op kunnen komen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Keukengerei natuurlijk reinigen

Planten in de keuken: voordelen die verder gaan dan esthetiek

Een groen accent past bij elke stijl en ruimte in huis. Wat echter het meest opvalt, is dat het hebben van planten in de keuken veel voordelen kan opleveren. Een van de meest prominente voordelen zijn:

Vooral voor ouderen is tuinieren met verbeteringen in de kwaliteit van leven in verband gebracht. Hun humeur verbetert namelijk wanneer ze tijd in de zorg voor de natuur investeren.

Je hebt bovendien een verse kruiden in de buurt om je maaltijden op te fleuren! Vergeet niet om ze op plaatsen te zetten waar geen directe rook van het fornuis komt, die geen sterke luchtstroom heeft en dat elke pot de nodige gaten heeft om het water af te voeren als je ze water geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Soga, M., Gaston, K. J., & Yamaura, Y. (2016). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive medicine reports, 5, 92–99. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.007
 • Gozalo Vallepuga, Nuria, and Ana Luisa Caballero Navarro. “Aplicaciones terapéuticas para hacer frente a la depresión en ancianos: una revisión bibliográfica.”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.