Aandachtspunten bij het verplanten van planten

Hoewel het niet moeilijk is om een plant opnieuw te planten, moet je wel een procedure volgen om de plant gezond te houden. Hier zijn enkele tips om je planten te verplanten.
Aandachtspunten bij het verplanten van planten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoewel het verplanten van planten eenvoudig lijkt, zijn er een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om de plant gezond te houden.

Houd er rekening mee dat het verplanten van een plant niet iets natuurlijks is voor de plant en dat het verwisselen van de pot of van plaats schadelijk voor hem kan zijn.

Vergeet niet dat ze in hun natuurlijke omgeving nooit zouden worden verplant. Het verplanten van een plant is daarom een grote verandering en als het niet goed wordt gedaan, dan kan het een plant sterk verzwakken.

In sommige gevallen kan de plant sterk worden aangetast en kan deze zelfs doodgaan. Lees verder voor enkele aanbevelingen over hoe je planten het beste kunt verplanten.

Tips voor het verplanten van planten

Het seizoen

Tuingereedschap en nieuwe plantjes

Sommige seizoenen zijn beter geschikt dan andere voor het verplanten van planten. Door het juiste seizoen te kiezen, kan een plant zich sneller aan zijn nieuwe omgeving aanpassen.

Bij het verplanten van een nieuw gekochte plant, of je hem nu in een pot of in de volle grond verplant, maakt het niet uit in welk seizoen het is. Het verplanten van nieuw gekochte planten kan op elk moment van het jaar worden gedaan zonder de plant te veel schade toe te brengen.

Aan de andere kant, als je een plant uit de volle grond in een pot herplant, dan kan het seizoen wel een verschil maken. Dit komt, omdat dit proces gepaard gaat met het beschadigen van de wortels.

Het is dus het beste om te wachten totdat de vegetatieve activiteit van de plant minimaal is. De beste tijd om dit te doen is daarom in de winter.

Als je echter een plant uit een pot in de volle grond herplant, dan moet je rekening houden met irrigatie. Het is daarom het beste om deze planten in de zomer opnieuw te planten. Dit zorgt ervoor dat de plant meer water krijgt, omdat deze anders heel gemakkelijk uitdroogt.

Kies welke bloempot je wilt gebruiken

Een van de belangrijkste aspecten bij het verplanten van een plant is om de bloempot goed te kiezen. Zowel een te kleine als een te grote pot kan de plant beschadigen.

Bloempotten die te klein zijn, hebben onvoldoende ruimte voor de wortels om te groeien, maar een te grote pot kan ervoor zorgen dat de plant niet voldoende water krijgt.

Het is daarom noodzakelijk om de ontwikkeling van de plant te observeren. Kies een pot waarin de plant gezond kan blijven groeien. Om dit te doen, moet de pot een paar centimeter meer diepte en breedte dan de plant bieden.

Houd er rekening mee dat als de plant nog steeds groeit en nog veel meer zal groeien, dat deze misschien opnieuw zal moet worden herplant.

Wat betreft waar de pot van gemaakt moet zijn, zowel potten van klei als plastic potten hebben hun voor- en nadelen. Plastic potten zijn erg licht en goedkoop, dus ze zijn voordelig en gemakkelijk te vervoeren.

Een van de nadelen van plastic potten is dat de zon na verloop van tijd het plastic verzwakt en dat ze de neiging hebben te barsten of breken. Een ander probleem is dat plastic geen poreus materiaal is, wat het wortelstelsel van de plant kan beïnvloeden.

Potten van klei zijn zeer veerkrachtig en laten de wortels zich goed ontwikkelen. Ze zijn ongetwijfeld ook mooier dan plastic. Ze zijn echter duurder en als ze vallen of iets raakt hen, dan breken ze.

De plant extraheren

Planten verplanten

De extractie van de plant is het meest delicate deel van het herbeplantingsproces. Dit geldt vooral als deze van de ene naar de andere pot herplant wordt.

Je moet de plant met grote zorg verwijderen, zodat de basis van de plant waar hij de aarde raakt niet uit elkaar valt. Als dit gebeurt, dan zal de plant meer moeite hebben om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen.

Water geven is een ander zeer belangrijk onderdeel van herplanting. Zodra de grond nat is, sla je op de pot om de grond ervan los te maken. Haal de plant tenslotte voorzichtig met de stengel of stam eruit.

De planten in hun nieuwe omgeving verplanten

Om de plant in een nieuwe pot te introduceren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant in het midden van de pot staat, dat deze niet te hoog of te laag of te ver van de rand is. Vul ten slotte het gebied met geschikte grond en oefen druk uit met de vuist van de hand zodat de grond compact blijft.

Het is belangrijk om vooraf de grond voor te bereiden op basis van wat je plant nodig heeft. Dit zal de plant ook helpen om zich aan zijn omgeving aan te passen. Ook zal het hem voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond te leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.