Je eigen tomaten kweken met vier plakjes tomaat

2 juni 2019
Tomaten zijn een overheerlijke groente die vol zit met voedingsstoffen. Bovendien is het heel eenvoudig om ze zelf te kweken! Met slechts een paar plakjes tomaat kweek je je eigen prachtige tomaten voor in je salade.

Wist je dat je met slechts vier plakjes tomaat een hele tomatenplant kunt laten groeien? Deze methode om je eigen tomaten te kweken is goedkoop en heel eenvoudig. Je kunt er een onbeperkt aantal tomatenplanten mee krijgen!

Tomaten zijn een essentieel ingrediënt in veel gerechten. Ze zijn om meerdere redenen goed voor ons lichaam. Hieronder een aantal gezondheidsvoordelen op een rijtje:

 • Tomaten bevatten veel voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine A, K en C, en mineralen zoals ijzer en kalium.
 • Daarnaast bevatten ze veel vezels, waardoor ze effectief zijn tegen constipatie.
 • Ze hebben een vochtafdrijvend effect.
 • Tomaten stimuleren de bloedsomloop.
 • Ze leveren voedingsstoffen die zorgen voor een goede gezondheid van de huid.

Door de vele voordelen en de veelzijdigheid van de tomaat, is het een van de best gewaardeerde producten op de wereld. Het is dus goed om wat vaker tomaten aan je gerechten toe te voegen. Lees verder hoe je met vier plakjes tomaat je eigen tomaten kunt kweken, zodat je ze thuis in je keuken rechtstreeks van je eigen plant kunt plukken!

Je eigen tomaten kweken

We laten je zien hoe je stap-voor-stap op een goedkope manier je eigen tomatentuintje kunt creëren. Lees dus snel verder, zodat je aan de slag kunt.

Het proces

Hoe kweek je zelf tomaten

 • Vul eerst een flinke pot met aarde en snij vier dunne plakjes van een tomaat.
 • Leg vervolgens elke plak rechtstreeks op de aarde. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Zo weet je zeker dat elk zaadje direct in aanraking komt met de aarde.
 • Bedek de plakjes vervolgens met een beetje aarde. Zorg er wel voor dat je er niet teveel aarde overheen doet, aangezien de zaadjes anders niet kunnen ontspruiten.

Je kunt ook een overrijpe of zelfs rotte tomaat gebruiken. Dit heeft verder geen effect op je tomatenplant, maar je gebruikt op die manier wel een tomaat die je normaal gesproken weg had gegooid.

Binnen een paar weken zullen de zaadjes gaan ontkiemen. De grotere plantjes moet je daarna verplanten in een grotere pot, of rechtstreeks in de grond. Dit is belangrijk, omdat de plantjes anders met elkaar zouden gaan strijden om de voedingsstoffen.

Ook interessant:
Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

Hoe zorg je het best voor de tomaten?

Vanaf het moment dat hij is geplant, heeft een tomatenplant dagelijks water nodig. Met name in het begin en tijdens de groeiperiode is dit erg belangrijk.

Zodra er tomaten aan de plant beginnen te groeien, moet je de hoeveelheid water wat verminderen. Hierdoor krijgen de tomaten namelijk een intensere smaak. Let er wel op dat de plant niet verdort!

 • Het is zeer belangrijk om de planten tijdig te verpotten, omdat de wortels van de plant plek nodig hebben om zich uit te breiden.
 • Zet de plant bij voorkeur op een zonnige plek in je tuin. Dit soort planten heeft namelijk veel direct zonlicht nodig.

Biologische grond is het beste voor de tomatenplant. Daarnaast is ook stikstof een belangrijke voedingsstof die bijdraagt aan de groei van planten.

Je kunt zelf stikstof aan je grond toevoegen door de aarde te bestrooien met:

 • Mest of compost.
 • Gemalen koffie of koffiebonen.
 • Vermicompost. Let op: verwijder eerst de toplaag van de aarde, voordat je er de vermicompost overheen strooit.

Ten slotte: aangezien zonlicht heel belangrijk is voor het groeiproces van de tomatenplant, adviseren we je om de bovenste laag van de grond niet te bedekken met bijvoorbeeld bladeren. Wil je de toplaag tóch graag bedekken, doe dat dan pas nadat de plant al een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht heeft gekregen.

Lees ook:
Tomaten inmaken en bewaren: hoe doe je dat en waarom?

De voordelen van het kweken van je eigen tomaten

Voordelen van zelf tomaten kweken

Je eigen tomaten kweken is niet alleen een geweldige introductie tot tuinieren, maar het draagt tevens bij aan een gezond en uitgebalanceerd dieet voor je hele gezin.

Bovendien is het ook nog eens stukken voordeliger om thuis je tomaten te kweken. Met name in de winter, als ze duurder zijn. Het kost je bijna niets om ermee te beginnen.

Ten slotte: tuinieren kan een leuke en actieve hobby worden. Daarnaast is het een goede manier om je kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen, ze het belang te leren van een gezonde en duurzame levensstijl en van geld besparen.

Hoe je het dus ook bekijkt, het staat vast dat het kweken van je eigen tomaten enorm veel voordelen heeft.