8 geluksplanten volgens Feng Shui

De aanwezigheid van bepaalde planten kan volgens Feng Shui positieve effecten hebben op de energiestroom en de milieuzuivering van het huis. Ontdek hier welke soorten door de Feng Shui-filosofie worden aanbevolen!
8 geluksplanten volgens Feng Shui

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 12 september, 2023

De filosofie van Chinese oorsprong, die gaat over het zoeken naar energiebalans door een harmonieuze bezetting van de ruimte, heeft een speciale plaats voor planten. Deze elementen beschouwt men immers als bronnen van zuiverheid, leven en harmonie. Daarom zijn er veel geluksplanten volgens Feng Shui.

In feite zijn dit voorwaarden die niet mogen ontbreken in een huis dat zijn energiestroom in evenwicht wil brengen.

Voor deze stroming verbeteren planten de omgevingskwaliteit, terwijl ze tegelijkertijd beschermen tegen slechte energieën. Anderzijds vestigen ze de aanwezigheid van de natuur in huis en zuiveren ze de lucht. Ontdek welke soorten je moet kiezen en hoe je ze moet verdelen om geluk aan te trekken volgens Feng Shui.

Waarom moet je geluksplanten plaatsen volgens Feng Shui?

Voor de Feng Shui is het bereiken van een harmonieuze ruimte die positieve invloeden doorgeeft aan de bewoners bereikt mogelijk door bewuste verdeling.

Het bestaan van een chi of qi, dat is de ontastbare kwaliteit van levende wezens, met een positieve stroom, wordt bereikt met de aanwezigheid van vijf elementen. Dit zijn hout, metaal, vuur, water en aarde. Ook moet rekening worden gehouden met hun verdeling en oriëntatie volgens de kardinale punten.

Planten zijn levende elementen die verbonden zijn met de natuur, harmonie en zuivering van de omgeving. Deze voorwaarden maken ze daarom essentieel in een huis dat ruimtes wil harmoniseren door middel van Feng Shui. Volgens de deskundigen van dit filosofische systeem zijn het elementen die zich onderscheiden door hun aanpassingsvermogen en hun langzame maar constante groei.

Deze voorwaarde staat voor een nauwe relatie met de natuur. Anderzijds heeft vegetatie het vermogen om het huis te verfraaien door zijn bloemen en geuren; maar het belangrijkste is dat het levende wezens zijn die de lucht zuiveren door fotosynthese. Tegelijkertijd brengen ze harmonie over en trekken voor velen geluk aan.

8 geluksplanten volgens Feng Shui

Om een omgeving met positieve energiestroom te bereiken volgens de richtlijnen van “Feng Shui,” is de aanwezigheid van planten met een positieve energiestroom essentieel. Feng Shui, het is essentieel om de aanwezigheid van planten te hebben. In binnenruimten gebruikt men deze planten om geluk aan te trekken en de lucht te zuiveren. Bovendien symboliseren ze overvloed en groei.

Aan de andere kant zijn er exemplaren die meer geschikt zijn voor tuinen en andere externe ruimten, waarvan het doel verband houdt met bescherming. Voor de filosofie van Chinese oorsprong houden deze soorten slechte energie en vervuiling weg.

1. Succulenten

Voor planten van dit type is het opslaan van een grote hoeveelheid water kenmerkend. Over het algemeen doen ze dat binnen hun dikke bladeren. Ze zijn meestal aanwezig in buitenruimtes, zoals terrassen, balkons of tuinen.

Volgens Feng Shui dragen ze bij tot het genereren van positieve chi. Enkele erkende voorbeelden zijn cactussen, agaven of het geslacht aloë (Engelse link). Het is belangrijk om ze in externe gebieden te plaatsen om de positieve effecten op te wekken die de Taoïstische filosofie suggereert.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Waar zet je een waterfontein volgens Feng Shui?

2. Chinese sinaasappelboom

Chinese sinaasappelboom
Neem de Chinese sinaasappelboom op in de decoratie van je huis.

Deze soort, ook bekend als “quinoto,” “kumquat” of “fortunella,” is een struikachtige plant die oorspronkelijk uit China komt. Hij is zeer aanwezig in Feng Shui-suggesties vanwege zijn esthetiek, zijn vruchten en zijn aangename aroma. Hij werkt echter ook in buitenruimtes en moet een goede afwatering hebben om optimaal te groeien.

3. Potus

De soort Epipremnum aureum, is beter bekend als “pothos” of “potus.” Het is een voorbeeld dat men vaak toegepast in binnenomgevingen. Het Taoïstische filosofische systeem (Engelse link) stelt voor ze in een hoek te plaatsen, vanwege hun vermogen de lucht te zuiveren en negatieve energie te elimineren.

Bovendien heeft hij een zeer eenvoudige verzorging en een elegantie die wordt gekenmerkt door de hartvormige bladeren en het hangende verlengstuk.

4. Fittonia

Dit is een geslacht afkomstig uit Zuid-Amerika en bekend om zijn kleurrijke bladeren. Ze kunnen gele, witte of roodachtige tinten in hun nerven krijgen, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn voor sierdoeleinden. Bovendien suggereren Feng Shui richtlijnen dat de aanwezigheid van deze plant motivatie genereert om obstakels te overwinnen.

Omdat het een binnensoort is, is hij ideaal om te plaatsen wanneer een project wordt gestart of wanneer een recente verhuizing heeft plaatsgevonden. Aan de andere kant heeft fittonia het voordeel dat ze eenvoudige verzorging nodig heeft. Ze verdraagt slecht verlichte omgevingen en het volstaat haar water te geven als het substraat droog is.

5. Rue

Het geslacht Rue, gekenmerkt door zijn struikachtige groei, is een mooi voorbeeld voor het afweren van slechte energieën. Binnen de filosofie van taoïstische oorsprong wordt hij meestal geplaatst in externe ruimten, bij de ingangen van het huis. De reden hiervoor is dat zijn aanwezigheid wordt geassocieerd met het absorberen van negatieve energieën, waardoor deze niet de kamer kunnen binnendringen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vier fijne feng shui-tips voor je huis

6. Palo de agua onder de geluksplanten volgens Feng Shui

8 geluksplanten volgens Feng Shui
Verlichting is essentieel om de groei van Palo de Agua te beheersen, hoewel het belangrijk is niet in overdaad te vervallen.

De tropische struik Dracaena fragrans, beter bekend als “stam van Brazilië” of “waterstok”, is een van de meest gebruikte soorten bij het zoeken naar geluk. Naast zijn esthetische verticale groei is dit exemplaar ideaal voor luchtzuivering en vochtopname. Daarom gebruikt men hem binnenshuis, vooral gericht op het noordoosten. Volgens Feng Shui versterkt zo’n locatie de aantrekkingskracht van geld.

7. Geluksbamboe

En als het om geluk gaat, is de geluksbamboe, of “lucky bamboo,” een andere optie die de aandacht trekt door zijn eigen naam. Net als de waterbamboe wordt hij meestal naar het noordoosten geplaatst. Daarnaast is het aan te raden om te zoeken naar exemplaren van de plant die drie stengels hebben, omdat die gezondheid, geluk en vitaliteit symboliseren.

8. Geldplant

Ten slotte is de soort Plectranthus verticillatus, bekend als “dollar- of geldplant,” een goede aanvulling voor de uiterlijke sector bij het zoeken naar geluk. Sinds zijn Afrikaanse oorsprong wordt deze soort in verband gebracht met geluk. Volgens Feng Shui moet je deze plant naar het noordoosten plaatsen, net als de waterstok, maar dan aan de buitenkant.

Wat moet je vermijden bij het plaatsen van geluksplanten volgens Feng Shui?

Naast de aanbevolen exemplaren zijn er enkele details die de Taoïstische filosofie adviseert te vermijden. Bijvoorbeeld het plaatsen van kunstplanten. Die zijn het tegenovergestelde van de vitaliteit die planten brengen, omdat ze verbonden zijn met dode energie.

Anderzijds mogen er nooit droge exemplaren staan, omdat ze de energetische stroom van de omgeving belemmeren. Volgens Feng Shui moet je ook soorten met scherpe bladeren vermijden, terwijl afgeronde exemplaren meer aan te bevelen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bruun, Ole (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge University Press. Disponible en: https://philpapers.org/rec/bruait-6
  • Toledo M, Camero R. E, Durán J, Villamizar D, , Contreras L.  Diseño y aplicación de una práctica de fotosíntesis para estudiantes de biología celular del IPC-UPEL. Revista de Investigación [Internet]. 2012;36(76):75-96. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376140391004
  • Alan D.KleinM.D.1Neal S.PenneysM.D., Ph.D.1. Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 18, Issue 4, Part 1, April 1988, Pages 714-720. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
  • Carmen U., Beatriz E., & José Manuel V. “Las plantas en los libros de Conocimiento del Medio de 2o ciclo de primaria.” Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 10, no. 3 (2013):329-352. Redalyc, https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=92028240003
  • Eitel, Ernest J., (1878). Feng – Shui: The rudiments os natural science in China. Disponible en: https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=m2lbAAAAcAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=feng+shui&ots=jWpUUWr4WV&sig=pfpSTSX_WkH2Yoc97sfvMYn2x8A&redir_esc=y#v=onepage&q=feng%20shui&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.