Waar zet je een waterfontein volgens Feng Shui?
Feng shui is een oud filosofisch systeem van Chinese oorsprong dat een deel van zijn leerstellingen baseert op de harmonie van de ruimten die we bewonen. Het doel ervan is dat onze ruimten een positieve energetische invloed uitoefenen op de mensen die ze bewonen. Om dit te doen spelen voorwerpen als een waterfontein een centrale rol.
Volgens de feng shui-filosofie geldt: hoe groter de hoeveelheid water, hoe beter de kwaliteit van leven. In feite betekent de naam “feng shui” zelf “wind en water.” Niet elke ruimte van het huis is echter geschikt voor het plaatsen van een fontein.
Er zijn ook belangrijke tips om rekening mee te houden voor verschillende gebieden, zoals tuinen of interieurs. Wil je er meer over weten? Laten we eens gaan kijken!
Waar plaats je een waterfontein volgens feng shui?
Het plaatsen van een waterfontein binnen in huis heeft een geweldig decoratief effect. Als het om waterfonteinen gaat, zijn er veel zeer esthetische mogelijkheden, die in verschillende vormen, kleuren en materialen gemaakt zijn. Het is ook mogelijk ze te versieren met verschillende soorten stenen, naar je persoonlijke smaak. Vaak worden bijvoorbeeld kwarts, graniet, of mica gebruikt.
Maar behalve dit decoratieve element suggereert de feng shui (Engelse link) filosofie dat water de mogelijkheid heeft negatieve energieën te verminderen. Zo harmoniseert het niet alleen omgevingen, maar verbetert het ook de stemming van de mensen die er wonen.
Een waterfontein moet echter wel op de perfecte plaats staan om dit te bereiken. Waar moet je rekening mee houden? Laten we eens kijken naar enkele aanbevelingen. Volgens feng shui draagt het hebben van een waterfontein in huis bij tot het in stand houden van een positieve energiestroom.
Volg de bagua-kaart
Een van de belangrijkste hulpmiddelen van feng shui is de Bagua-kaart. Deze kaart analyseert de ruimten van een huis of een omgeving om ontbrekende elementen op te sporen en zo de plaats en verdeling van voorwerpen te verbeteren. De structuur legt de overeenkomst tussen de kardinale punten en de circuits waar energie doorheen beweegt.
In het geval van een waterfontein suggereert het gewoonlijk sectoren als de woonkamer. Overigens kan een Bagua-kaart ook gebruikt worden om te bepalen waar het geen goed idee is om een fontein te plaatsen.
Deze kaart moet voor elk huis persoonlijk ontworpen worden. Zo heb je het beste aanknopingspunt om de plaats voor de fontein te bepalen.
Waterfonteinen voor in huis
Als het huis geen tuin, terras of balkon heeft, is het een goed idee om binnenshuis een soort fontein te plaatsen, een decoratief exemplaar of een aquarium. In deze gevallen is het raadzaam ze te plaatsen in ruimten als de hoofdwoonkamer, de ingang, de hal, de eetkamer, het kantoor, of de speelkamer.
Een waterfontein op het zuidoosten
Met de Bagua-kaart als referentie is het zuidoosten de beste plaats om een waterfontein te plaatsen. Dit kardinale punt heeft te maken met overvloed en voorspoed. Het is dus raadzaam een kompas te gebruiken om de richting van elk punt in huis vast te stellen.
Een op het noorden gerichte waterfontein
Het noorden is ook een goed alternatief om de waterfontein te plaatsen. Het houdt verband met de geldstroom en de activering van de professionele loopbaan.
Een naar het oosten gerichte fontein
Het oostpunt houdt verband met gezondheid en gezinsleven. Wie aan deze aspecten van zijn leven voorrang wil geven, plaatst de waterfontein dus best op dit punt van zijn huis.
De plaats van de waterfontein
Een ander belangrijk detail is de plaats van het voorwerp. De feng shui-aanbevelingen geven aan dat hij naar binnen gericht geplaatst moet worden. Als je hem in een naar buiten gericht raam plaatst, heeft dat niet hetzelfde energetische effect. Bovendien wordt het je moeilijk gemaakt hem te zien en ervan te genieten!
We denken dat je misschien ook graag leest:
De Japanse stijl in jouw interieur
Plaatsen waar je een waterfontein beter niet kunt plaatsen
Net zoals er ideale plaatsen zijn voor de plaatsing ervan, markeert deze filosofie ook de sectoren waar het geen goed idee is een fontein te plaatsen. Deze zijn vaak gebaseerd op comfort, geluid, en het effect van de kardinale punten.
De keuken en de badkamer
De Bagua-kaart raadt af fonteinen in deze delen van het huis te plaatsen. Daarom is het een goed idee ze te vermijden.
De slaapkamer
Behalve filosofische overtuigingen is een van de redenen waarom het plaatsen van een fontein in de slaapkamer af te raden is, het geluid van water. De ruimte om uit te rusten moet daarvoor ontworpen zijn, en het geluid van water of de motor van een fontein kan een optimale rust verstoren.
Erg hoge meubels of in de buurt van elektronische apparaten
De kans is groot dat een waterfontein tijdens het gebruik minstens een paar druppels in het rond spat. Daarom kun je hem het beste uit de buurt houden van elektronische apparaten en hoge delen van het meubilair.
Een op het zuiden gerichte waterfontein
Als we teruggaan naar de Bagua-kaart, dan suggereert die kardinale punten waar het niet raadzaam is de waterstroom te plaatsen. Het zuiden houdt bijvoorbeeld verband met vuur, dus dit is beslist geen goede plaats om een waterelement te plaatsen.
Je moet ook vermijden er een in het zuidwesten en noordoosten te plaatsen, want deze richtingen houden verband met het aarde-element.
Buitenfonteinen
Als je een terras of een tuin hebt, moet de Bagua-kaart op dezelfde manier getekend worden als bij een binnenkaart. Zo kun je de beste punten bepalen en die welke niet geschikt zijn voor de plaatsing van een waterfontein.
De voordelen van een waterfontein
Volgens feng shui is de aanwezigheid van water in huis van essentieel belang. Afgezien van het decoratieve doel, de grootte, de kleur en de vormgeving van een fontein, gaat het erom dat hij bij je persoonlijke smaak past.
Om het gewenste effect te bereiken is het ook een goed idee dat het water circuleert en niet stil blijft staan. Enkele kenmerken die voordelen bieden zijn de volgende:
- Een verbindende fontein. Dit is een voorwerp dat met verschillende figuren verbonden kan worden, zoals boeddha’s of draken. Deze figuren versterken het harmoniserende effect ervan.
- Positieve energiestroom. De beweging van het water stimuleert de positieve energie van het huis.
- Een waterval. Waterfonteinen wekken met de beweging negatieve ionen op, die de lucht en de algemene stemming van een ruimte verbeteren.
- Geluid. Veel mensen genieten van het geluid van vallend water. Het volume kan worden geregeld om het luider of stiller te maken. Het is een goed idee om voor je een fontein koopt na te gaan of de motor niet zo luidruchtig is, zodat het niet afdoet aan het ontspannende effect.
- Etherische oliën. Sommige fonteinen zijn gemaakt om er verschillende soorten oliën aan toe te voegen, wat bijdraagt tot een aangenamer effect.
Dit vind je misschien ook interessant:
Zeven tips om etherische oliën thuis te gebruiken
Samenstelling van de waterfontein
Een laatste aspect waarmee je bij de fontein rekening moet houden is de keuze van de stenen. Om esthetische redenen is het aan te bevelen dat ze van natuurlijke oorsprong zijn. Bovendien is het van essentieel belang het niveau en de zuiverheid van het water te regelen, want te veel verdamping kan de motor schaden.
Wat de grootte betreft, kun je het beste de afmetingen van de kamer of ruimte als referentie nemen. Een benaderende berekening geeft aan dat ervoor elke vierkante meter een liter water moet zijn . Zenfonteinen moeten minstens drie liter vloeistof hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ren, Youcao, and Jan Woudstra. “Reviving Traditional Burial Rituals with Feng Shui: Changing Landscapes in China.” Mortality 26.1 (2021): 83–99. Disponible en: https://doi.org/10.1080/13576275.2020.1750356
- Posso, Fausto, Energía y ambiente: pasado, presente y futuro. Parte dos: Sistema energético basado en energías alternativas. Geoenseñanza [Internet]. 2002;7(1-2):54-73. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=36070206
- Lotito Catino, Franco, Arquitectura psicología espacio e individuo. Revista AUS [Internet]. 2009; (6):12-17. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281723479003
- Mak, M. Y., & Ng, S. T. (2005). The art and science of Feng Shui – A study on architects’ perception. Building and Environment, 40(3), 427–434. https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2004.07.016