Zes manieren om een slaapkamer te vereenvoudigen

Misschien wil je je slaapkamer vereenvoudigen als deze te rommelig is en het visuele vervuiling en hoofdpijn veroorzaakt. Lees verder voor enkele tips om dit te doen!
Zes manieren om een slaapkamer te vereenvoudigen

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 31 juli, 2023

Het belangrijkste voordeel van het volgen van de tips van vandaag om een slaapkamer te vereenvoudigen, is dat je een nette, ruime, minimalistische ruimte hebt. Bekijk ze nu!

Ten eerste impliceert de slaapkamer comfort en het is een van de meest intieme ruimtes in huis die je identiteit weerspiegelt. Het is daarom belangrijk om harmonie tussen esthetiek en praktische functionaliteit te creëren. Je kunt dit doen door de essentiële elementen tot een minimum te beperken. Mis dus de aanbevelingen hieronder niet, want ze kunnen je enorm helpen.

Zes manieren om een slaapkamer te vereenvoudigen

1. Risicovolle texturen

Een goede manier om je slaapkamer te vereenvoudigen, is door accessoires te gebruiken zoals kussens, gordijnen, vloerkleden en dekens met onconventionele patronen. Elementen met verschillende texturen helpen je om een gezellige sfeer te creëren. Een andere manier om een warme ruimte te creëren is het gebruik van materialen zoals hout of leer.

2. Geometrisch meubilair kan een slaapkamer vereenvoudigen

Dit effect accentueert kleine ruimtes, omdat mensen er tegenwoordig verschillende activiteiten naast slapen doen: studeren, telewerken en zelfs sporten. De meest gebruikte kleuren om meubels te schilderen zijn verschillende witachtige tinten.

Je kunt echter ook zwart en rood gebruiken om een aantal objecten zoals vazen, spiegels, lamphouders, lijsten en stoelen te schilderen. Het meubilair moet goed gemaakt zijn en van echte geometrische vormen, voornamelijk rechte lijnen. Dit is omdat deze lijnen de elementen in deze ruimte als het ware samenbrengen.

3. Creëer warmte met verschillende materialen

Door gouden elementen zoals foto’s, persoonlijke voorwerpen en houtwerk aan je slaapkamer toe te voegen, kun je een intieme en gezellige ruimte creëren die je persoonlijkheid weerspiegelt. Ze voegen bovendien wat warmte aan de witte tinten toe.

4. Overwicht van wit

Slaapkamer met een wit bed

Over het algemeen raden professionals aan om zoveel mogelijk witte objecten te gebruiken om je slaapkamer te vereenvoudigen. We raden aan om een neutrale kleur toe te voegen, zoals bruin of grijs, maar alleen in specifieke gevallen. Lichte tinten zijn een lust voor het oog en zorgen voor rust en harmonie door een ruimte ruim te laten lijken.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 dingen die je beter niet in de slaapkamer kunt hebben

5. Verzamel geen onnodige voorwerpen als je je slaapkamer wil vereenvoudigen

Mensen hebben de neiging om dingen op te laten hopen die ze zelden gebruiken. Het beste wat je in dit opzicht dus kunt doen, is om alleen datgene in de slaapkamer achter te laten wat er essentieel voor is. Je moet al het andere wegdoen of op zijn minst verplaatsen.

6. Gebruik kunst om de sleur te doorbreken

Door verder te gaan met het slapen in een kamer die je persoonlijkheid weerspiegelt, kun je een opvallend middelpunt creëren dat de eentonigheid, in ieder geval gedeeltelijk, doorbreekt en het vereenvoudigt. Een levendig schilderij bijvoorbeeld.

Feng shui, minimalisme en Marie Kondo’s technieken om je slaapkamer te vereenvoudigen

Vrouw is even aan het ontspannen

Sinds enige tijd zijn de technieken van de Japanse zakenvrouw Marie Kondo populair in de woninginrichting. Ze stelt echter niet echt iets nieuws voor, aangezien haar technieken volgens een artikel al jaren door de productie-ingenieurs van Toyota worden gebruikt (Spaanse link).

Volgens een proefschrift (Spaanse link) ontstond de minimalistische stijl op het Europese continent dankzij de eenvoudige stijl van architect Ludwing Mies Van Der Rohe. De doctrine, aangenomen door de stad New York in de jaren zestig, werd een succes en het motto is ‘minder is meer’.

Daarnaast is Feng Shui een oude Chinese kunst gebaseerd op de wetenschappelijke theorie over het verbeteren van de omgevingsomstandigheden die het menselijk welzijn en de verbinding met hun leefgebied in evenwicht brengen en bevorderen, zegt een proefschrift (Spaanse link).

Ten slotte bezit deze discipline het vermogen om portalen te ontdekken naar creativiteit, meditatie en verbeeldingskracht, kwaliteiten die de pragmatische en culturele waarde van design vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Complutense de Madrid.  Yang, Hua. Fen Shui y espacio. España 2017.
  • Universidad Nacional de Loja. Pauta Freire, Carmen Graciela. Decoración de un espacio comercial para la venta de computadoras en la ciudad de Loja. Ecuador 2011.
  • Universidad Pontifica de Comillas.  The Conversation. Marie Kondo y los ingenieros de producción de Toyota. Estados Unidos 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.