Tips voor het schilderen van houten meubels

Het artikel van vandaag bevat enkele tips om houten meubels op een professionele manier te schilderen. Als je op zoek bent naar een nieuwe look voor je houten meubels of oude meubels wilt recyclen, dan is dit artikel iets voor jou!
Tips voor het schilderen van houten meubels

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is gemakkelijk om houten meubels te schilderen en je moet alleen met enkele precieze indicaties rekening houden. Dit is een geweldige manier om je kasten te verbouwen.

Hout is zo’n waardevol materiaal en het is in de meeste huizen in een of andere vorm aanwezig. Het is zelfs zo veelzijdig en duurzaam dat er oneindige mogelijkheden zijn om het te recyclen en te reconditioneren.

Je kunt daarom gedurende een lange periode verschillende stijlen in hetzelfde stuk hebben zonder dat je in nieuwe meubels hoeft te investeren. Het artikel van vandaag bevat enkele tips voor het vernieuwen van je meubels.

Kenmerken en voordelen van houten meubels

Het hebben van houten meubelen in de inrichting van je huis heeft veel voordelen. Een aantal van deze voordelen van houten meubels zijn onder andere de volgende:

 • Het voegt warmte aan het huis toe, omdat het een natuurlijk materiaal is, dus elke omgeving zal gezellig en comfortabel aanvoelen.
 • Het is een klassieker die ongeacht de laatste trends nooit uit de mode raakt.
 • Houten meubels zijn gemakkelijk schoon te maken en gemakkelijk te repareren en te herstellen.
 • Het is een zeer duurzaam product dat je als erfstuk kunt achterlaten en dat vele generaties meegaat.

Hoe houten meubels te schilderen

Meubels van pallets

Het schilderen van houten meubels is eenvoudig, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste van beide onderstaande opties is dat je elke stap zorgvuldig moet volgen.

Gebruik ook de materialen die we aanbevelen, omdat je niet alle beitsen of verven op hout kunt gebruiken. Dat gezegd hebbende, laten we verder gaan met de eerste optie.

Verf houten meubels in felle kleuren

 • Bij dit alternatief is het eerste dat je gaat doen, het hele oppervlak schuren. Deze stap is essentieel en de basis om het uiteindelijke werk er professioneel uit te laten zien.
 • Verwijder alle vernis, vuil, vet en andere met het schuurpapier. Je moet dit in de richting van de houtnerf doen.
 • Als er geen sporen van verf of vernis meer zijn, moet je het met een doek afvegen om het stof te verwijderen dat rond dwarrelt. Dit is omdat de verf er niet aan hecht als je deze niet goed verwijdert.
 • Nu is het tijd om de primer aan te brengen. Dit is een soort coating, vergelijkbaar met verf, die je op het hout aanbrengt voordat je het met de uiteindelijke kleur van je keuze gaat coaten.
 • Laat het een paar uur drogen en bedek het dan met de laatste verf. Mogelijk moet je meer dan één laag aanbrengen, dus laat deze tussen elke laag drogen.
 • Breng ten slotte een laag kleurloze vernis (mat of glanzend) aan om de verf te beschermen zodat deze langer meegaat.

Voor extra materialen heb je een kwast nodig voor de hoeken en groeven en een roller (foam of wol). De maten en materialen variëren afhankelijk van de afmetingen van het meubilair en waarmee je het prettigst werkt.

Een meubel met vernis herstellen

 • De tweede optie vereist dat je met vernis werkt om een houten meubelstuk te renoveren. Het kan kleurloos zijn of een bepaalde tonaliteit hebben. De uiteindelijke keuze hangt van de staat van het basishout af.
 • Het eerste dat je gaat doen, is de vlekken uit het hout verwijderen met producten die speciaal voor dat doel zijn ontworpen. Vervolgens ga je het oppervlak met schuurpapier met gemiddelde korrel schuren om eventuele resten van de vorige vernis en andere onvolkomenheden te verwijderen. Fijn staalwol zou je laatste stap moeten zijn om het echt glad te maken.
 • Vervolgens breng je een beits aan en het hout zal het opnemen. Het is er in de vorm van olie of spray.
 • Schuur het verder nadat het is opgedroogd, alleen met een fijnere korrel deze keer, het zal helpen om de volgende verflaag beter te laten uitharden. Verwijder vervolgens het stof met een doek.
 • Nu is het tijd voor de hoofd beits. De eerste laag moet worden verdund, terwijl de tweede laag iets dikker is. Het is belangrijk om tussen de lagen minimaal 24 uur te laten drogen.

Algemene tips om bij het schilderen van houten meubels in gedachten te houden

Hier zijn enkele tips die bij het starten van het opknappen van je houten meubelen belangrijk zijn. Er zijn momenten dat je een ontwerp wilt imiteren dat je ergens anders hebt gezien, maar het is niet altijd mogelijk om het te doen met wat je in huis hebt.

Weersinvloeden

Zorg ervoor dat de verf die je kiest, geschikt is voor wat je wilt doen. Lees de etiketten en de instructies van de fabrikant in detail voordat je het koopt en vooral voordat je het aanbrengt.

Wil je bijvoorbeeld tuinmeubelen restaureren (Spaanse link), dan moet de lak zon- en waterafstotend zijn. De meest ideale voor wicker is spray, omdat deze de hoekjes en gaatjes kan bereiken.

De verscheidenheid aan penselen en rollers kan overweldigend zijn, dus het belangrijkste om in gedachten te houden is het meubelstuk dat je wilt schilderen.

Rollers zijn het beste voor grote, gladde oppervlakken, omdat kwasten vlekken en borstelharen kunnen achterlaten. Wat betreft de zijkanten, lijstwerk en hoeken, raden we je aan om van penseel te wisselen.

Gemonteerd of niet gemonteerd?

Scharnier van een meubelstuk

Dat is de belangrijkste vraag! Nogmaals, het hangt af van het type meubilair. Demonteer het als dit gemakkelijk is, we raden het aan om in elke hoek te kunnen komen en om een goede bescherming tegen de elementen te garanderen.

Verwijder echter alle verwijderbare onderdelen zoals handgrepen, laden en planken om het schuren en schilderen op zijn minst te vergemakkelijken als je het niet helemaal kunt demonteren.

Is primen nodig?

Ja, want het bespaart je tijd en verf. Je weet het misschien niet, maar met primer behandeld hout is gemakkelijker te schilderen en de afwerking zal gelijkmatiger zijn.

Welke schilder ik als eerste en hoe?

Je gaat van binnen naar buiten schilderen. Begin met een kwast en doe het lijstwerk en hoeken en ga dan verder met de grotere met een roller. De richting moet de nerf van het hout volgen. Maak de borstel ook niet te nat om te voorkomen dat de verf druipt.

Het is bevredigend om houten meubels te schilderen

Er zijn twee belangrijke momenten als je je meubels schildert: het begin en het einde. Zorg ervoor dat je het oppervlak goed voorbereidt voordat je gaat schilderen en probeer het niet te haasten.

Een schoon oppervlak vrij van onzuiverheden en vuil zorgt voor hechting van de verf. Vul ook eventuele gaten of onvolkomenheden met houtplamuur. Kies de kleur die het meest op je meubelstuk lijkt.

Ten slotte draait het bij luxe meubels om de afwerking, dus verf ze, breng craquelé aan of gebruik een andere techniek om het een verweerde look te geven. Ondertussen zijn je opties met betrekking tot afwerkingen eindeloos!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
 • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
 • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
 • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
 • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.