Nuttige trucjes om te slapen als het erg warm is

Hoe kan je zorgen dat je in slaap valt en van een goede nachtrust geniet, wanneer het erg warm is? De belangrijkste adviezen zijn : blijf voldoende gehydrateerd en vermijd zware avondmaaltijden. We geven je in dit artikel enkele trucjes om te slapen als het erg warm is.
Nuttige trucjes om te slapen als het erg warm is

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We houden allemaal van de zomer. Want dan gaan we naar het strand of naar het zwembad, of we liggen wat in de zon om een mooi kleurtje te krijgen. Maar hoe slapen we in de hitte? Hier volgen wat trucjes om te slapen als het erg warm is.

Het probleem begint al ‘s avonds wanneer we willen slapen. Want het lijkt onmogelijk om in slaap te vallen!

Maak je geen zorgen. Er bestaan erg interessante oplossingen die je zullen helpen. Met behulp van bepaalde trucjes om te slapen wanneer het erg warm is zal het je lukken. In dit artikel laten we je zien wat deze oplossingen zijn.

Trucjes om te slapen

Trucjes om te slapen als het erg warm is

Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen we in staat zijn te slapen? Dat is één van de meest gestelde vragen in verband met het warme weer. Wanneer de temperatuur stijgt tot zevenentwintig graden of meer, dan lijkt rusten een onmogelijke opdracht.

Hoge temperaturen beïnvloeden ons biologische klok. Als gevolg verandert de normale werking van de slaap.

Drink veel water en je zal beter slapen

Natuurlijk weet je heel goed dat je elke dag twee liter water moet drinken (en misschien moet je echt eens proberen om dit te doen).

Niettemin moet je de hoeveelheid vloeistoffen die je drinkt vergroten wanneer het erg warm is. Want de hoge temperaturen zorgen ervoor dat je meer transpireert. Daardoor raak je vlugger uitgedroogd, zelfs als je niet beweegt.

Als je voldoende gehydrateerd bent en je hebt geen dorst, dan zal je waarschijnlijk beter slapen. We raden ook aan om een glas of een fles water op het nachtkastje naast je bed te zetten. Zo heb je drinken bij de hand als je in de vroege ochtenduren dorst krijgt.

Zorg dat het fris is in de slaapkamer

Het is niet nodig om de slaapkamer te veranderen in een vriezer. Maar zorg er minstens voor dat de temperatuur lager is dan zesentwintig graden.

Als je geen airconditioning hebt, dan bestaan er andere creatieve manieren om een kamer af te koelen. Een voorbeeld : zet een ventilator aan en zet er een bak met ijsblokjes voor.

We raden ook aan om gedurende de dag de rolluiken of de ramen dicht te houden. Doe ze alleen open in de vroege ochtenduren.

Eet lichte avondmaaltijden

Trucjes om te slapen eet lichte avondmaaltijden

Het is waar: in de zomer eten we minder en het menu bestaat uit lichtere maaltijden. We geven de voorkeur aan salades en groentes in plaats van soep en gekookt eten. Het kiezen van lichtere voeding is dan ook een van de trucjes om te slapen als het erg warm is.

Kies voor vers fruit, yoghurt, ijsjes, sappen en smoothies, voordat je gaat slapen. Ze zullen ook helpen om je gehydrateerd te houden als je niet iemand bent, die veel water drinkt.

Vermijd om grote hoeveelheden voedsel te eten die erg pikant of gekruid zijn.

Het is ook geen goed idee om koffie of frisdranken met cafeïne te drinken. Want die stimuleren het lichaam.

Nog een laatste advies: wees voorzichtig met het gebruik van alcohol!

Doe geen bewegingsoefeningen in de namiddag

Lichamelijke activiteit is het hele jaar door noodzakelijk. Maar in de zomerperiode moet je rekening houden met het tijdstip van je oefeningen. Als je rent, fietst of andere oefeningen doet, dan is het beter om dit ‘s morgens te doen.

Is het voor jou niet mogelijk om ‘s ochtends te bewegen? Wacht dan niet tot het einde van de dag. Het advies is om minstens drie tot vier uren voor je gaat slapen, deze oefeningen uit te voeren.

Velen geloven dat bewegen je zal helpen om te slapen. In werkelijkheid stimuleert het juist het lichaam.

Het gevolg is dat we lichamelijk moe zijn maar niet kunnen slapen. Als je een wandeling wil maken na het avondeten, dan moet je daarna even wachten voordat je gaat slapen.

Welke kleding draag je?

trucjes om te slapen als het heet

Naakt slapen is eigenlijk geen echt goed idee. Want de lichaamstemperatuur daalt in de vroege uren van de ochtend. Dat betekent dus dat we de volgende dag kunnen wakker worden met een verkoudheid of spierpijn.

Kies daarentegen voor een lichte katoenen pyjama als dat mogelijk is.

Let op op de lakens en het kussen. Want in de meeste gevallen geven ze hitte af of zorgen ervoor dat je nog meer transpireert. Katoen is altijd de beste keuze. Gebruik geen satijn of zijde.

Sommige mensen maken de lakens nat voor ze gaan slapen, maar dat is geen goed idee. Vergeet niet dat wanneer vocht op het lichaam opdroogt, dit temperatuursverschil je ziek kan maken.

We adviseren je ook om alleen te slapen, of als je samen slaapt met je partner, om dan aan de zijkant van het bed te liggen. Je kan ook altijd een matras of iets zacht op de vloer leggen, want de vloer is altijd frisser.

Neem lauwe douches

Sommige mensen proberen in een badkuip met ijswater te slapen. Om verschillende redenen is dit echter af te raden. Je kan bijvoorbeeld ziek worden of een ongeluk krijgen.

Maar wat je wel kan doen, is een lauwe douche nemen, net voor je gaat slapen.

Gebruik lauw water in plaats van koud water. Zo zal het lichaam geen last hebben van het verschil in temperatuur.

trucjes om te slapen geen tv kijken

Doe alle lichten uit en zet alle apparaten af

Dit zal niet alleen de temperatuur in de slaapkamer laten dalen. Het zal je ook helpen om te ontspannen. Dan slaap je ook beter. Eigenlijk is dit een goed idee om op elk tijdstip van het jaar toe te passen.

Elektrische apparaten moet je ook uit zetten en niet op standby modus. Want dan blijven ze hitte uitstralen en energie verbruiken.

Vervang gloeilampen door lampen die minder energie verbruiken of ledlampen om elektriciteit te besparen en tegelijkertijd te vermijden dat de omgeving warm wordt.

Gebruik natte compressen

Korte tijd voor je gaat slapen kan je washandjes met lauw water op de plekken leggen die gevoelig zijn voor de warmte. Dit zullen vooral de achterkant van de nek, het gezicht en de onderarmen zijn. Je zal onmiddellijk de verfrissing voelen.

Dit effect is te wijten aan het feit dat dit een bepaald proces in gang zet. Dit proces heet vaatvernauwing en is verbonden met temperatuur.

Maar er zijn nog meer trucjes om te slapen als het erg warm is. Doe een kort dutje in de namiddag of drink een koud aftreksel van kamille, passiebloem of lavendel om de stress en bezorgdheid te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Galve, J. J. G. (2009). Consejos y ayudas para dormir bien. Medicina Naturista.
  • Pascual, M., Estivill, E., & Albares, J. (2007). Trastornos del sueño en la infancia. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(07)74152-5
  • Padilla, M. de la L., Rojo, A. P. R., Contreras, J. H., & Muñoz, B. A. M. (2010). Salud mental y bienestar psicológico en los estudiantes universitarios de primer ingreso de la Región Altos Norte de Jalisco. Revistade Educación y Desarrollo.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.