Zeven voordelen van ijstherapie voor je huid

Ben je op zoek naar een natuurlijk schoonheidsproduct dat kan helpen om rimpels te verminderen, acne te voorkomen en donkere kringen onder je ogen te laten verdwijnen? Zoek dan niet verder!
Zeven voordelen van ijstherapie voor je huid

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

IJstherapie voor je huid zou zomaar eens de de beste vriend van je huid kunnen worden! Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei verschillende factoren die vroegtijdige beshadiging en veroudering kunnen veroorzaken.

Gifstoffen uit de omgeving, UV-straling en slechte eetgewoontes zijn slechts enkele van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat je huid veel sneller achteruitgaat dan nodig is. Gelukkig heeft de cosmetische industrie hier een brede reeks producten en behandelingen voor ontwikkeld.

Deze kunnen de negatieve invloeden tegengaan en een beschermend laagje op je huid vormen. Het probleem is echter dat deze producten vaak ontzettend duur zijn. Niet iedereen kan het zich veroorloven om deze producten te kopen en ook nog eens regelmatig te gebruiken.

IJstherapie voor je huid als goedkoop alternatief

Misschien ben je je er nog niet van bewust dat het helemaal niet altijd nodig is om een hoop geld uit te geven om je huid mooi en gezond te houden.  Natuurlijke methoden zoals ijstherapie worden alsmaar populairder. Dat komt deels doordat ze een zeer effectief en betaalbaar alternatief zijn.

Bovendien bieden deze methoden allerlei geweldige voordelen voor je huid. In dit artikel delen we daarom de zeven grootste voordelen van ijstherapie voor je huid.

1. Je krijgt er een stevige huid van

IJstherapie voor de huid
  • Een eenvoudig ijsblokje kan een geweldig alternatief zijn voor een hoop commerciële toners. De kou zorgt ervoor dat de poriën kleiner worden en je huid nog lang daarna heerlijk zacht aanvoelt.
  • Nadat je het ijsblokje op de huid hebt aangebracht, zal je huid strakker gaan staan. Daardoor wordt je huid steviger en verminderen rimpels en verslapping.
  • Je kunt deze methode zelfs gebruiken op je benen en billen, ter ondersteuning van verstevigende oefeningen.

2. IJstherapie vermindert rimpels

Dit natuurlijke ingrediënt heeft een zeer interessant effect op de bloedvaten onder de huid. Zo kan het helpen om de bloedsomloop te verbeteren, waardoor de huidcellen beter van zuurstof worden voorzien.

De koude temperatuur helpt om ontstekingen onder controle te houden. Ook houdt het de negatieve effecten van vrije radicalen op het huidweefsel in bedwang.

Door regelmatig ijs op je huid aan te brengen, zal je huid stevig en elastisch blijven. Dit is van essentieel belang om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen.

3. Gaat wallen en donkere kringen onder de ogen tegen

Donkere kringen

Het ontstaan van donkere kringen of wallen onder de ogen is iets dat vrijwel iedereen graag wil voorkomen.

Problemen met de bloedsomloop en vochtretentie zijn de voornaamste oorzaken van deze problemen. Toch kunnen ze ook worden opgewekt door het gebruik van bepaalde cosmetische producten of een een slechte slaapkwaliteit.

Gelukkig kun je donkere kringen onder je ogen in slechts een paar minuten al drastisch verminderen door te profiteren van de positieve werking van ijsblokjes:

  • Masseer de huid gewoon vlak voor het slapengaan en net nadat je wakker wordt een paar minuutjes met een ijsblokje.

4. Gaat een vette huid tegen

  • IJsblokjes zijn zeer handig om ervoor te zorgen dat de talgklieren in je huid niet te veel talg aanmaken. Overproductie van talg zorgt ervoor dat je huid vettig wordt.
  • De vochtinbrengende en samentrekkende eigenschappen trekken diep in je poriën om opgehoopt talg te verwijderen.
  • Nadat je een paar minuten met een ijsblokje over je huid hebt gewreven, zul je zien dat je huid een minder vettige glans heeft en heerlijk zacht aanvoelt.

5. Vermindert een droge huid

IJstherapie voor je huid

Hoewel ijs een zeer handig ingrediënt is om een vette huid tegen te gaan, is het ook een hartstikke goede oplossing voor mensen die een te droge huid hebben.

De vochtinbrengende werking zorgt ervoor dat de huid geen onnodig vocht verliest. Zodoende blijft de huid vochtig en kunnen dode huidcellen makkelijker worden verwijderd.

Doordat ijstherapie voor je huid de pH-waarde hiervan niet aantast, is dit een perfecte ondersteuning voor producten en behandelingen die bedoeld zijn voor de droge huid.

6. Verzacht zonnebrand

Dankzij de verkoelende en vochtinbrengende werking is ijstherapie geweldig om zonnebrand te behandelen.

Het kan ervoor zorgen dat de jeuk en het vervelende brandende gevoel verminderen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de huidcellen zich sneller herstellen.

Misschien ook interessant:
De beste middelen tegen zonnebrand

7. IJstherapie voorkomt acne

Puistje op de neus

Omdat ijstherapie kan helpen om de poriën diep te reinigen, is dit een zeer interessante manier om het ontstaan van mee-eters en puistjes tegen te gaan.

Door ijstherapie voor je huid twee keer per dag toe te passen, zullen onzuiverheden verdwijnen en dode huidcellen worden verwijderd. Dode huidcellen die zich op het huidoppervlak opstapelen zijn zeer vaak de oorzaak van dit soort problemen.

Zoals je kunt zien, kan één klein ijsblokje een hoop betekenen voor de natuurlijke schoonheid van je huid. Zorg er echter wel voor dat je het ijs altijd in een zacht doekje wikkelt om huidbeschadiging te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cerqueiro and Matti (2003) ‘Beneficial use of an ice-balloon as part of botulinum toxin type A therapy for facial dynamic wrinkles and other skin injection procedures’, British Journal of Plastic Surgery. Elsevier Ltd, 56(6), pp. 619–619. doi: 10.1016/S0007-1226(03)00216-9.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: How good is the evidence? International Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1055/s-2001-15656
  • Topp, R., Ledford, E. R. and Jacks, D. E. (2013) ‘Topical menthol, ice, peripheral blood flow, and perceived discomfort.’, Journal of athletic training, 48(2), pp. 220–5. doi: 10.4085/1062-6050-48.1.19.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.