De Japanse stijl in jouw interieur

Als je van minimalisme en orde houdt en respect hebt voor de natuur, dan zal de Japanse woonstijl je vast interesseren. 
De Japanse stijl in jouw interieur

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het interieur van de Japanners is een reflectie van hun cultuur, die gekenmerkt wordt door eenvoud, eerbied en liefde voor de natuur. Het respect dat Japanners hebben voor natuurlijke dingen, hebben ze ook doorgetrokken naar hun huis. Wil jij ook een rustgevende en kalme sfeer in je huis? Kies dan voor de Japanse stijl in jouw interieur.

De kenmerken van het Japanse interieur

Wil jij de Japanse stijl in jouw interieur, dan is het handig te weten waardoor die stijl wordt gekenmerkt.

  • De Japanse inrichting valt vooral op door het minimalisme. Japanners gebruiken weinig meubels en houden van een sobere en eenvoudige inrichting. Ze gebruiken nauwelijks decoratie, maar alleen de meest noodzakelijke meubels, zonder opsmuk.
  • Een tweede kenmerk is orde. In de Japanse cultuur wordt veel waarde gehecht aan verantwoordelijkheid en hard werken, en daarom zijn wanorde of rommel niet gewenst.
  • De omgeving moet schoon en netjes zijn, en verbonden met de natuur. De inrichting is eenvoudig, met veel rechte lijnen. Dit is de ideale stijl om je plek geordend te houden, en de kalmte te bereiken die ook te vinden is in deze oosterse cultuur.

De Japanse stijl in jouw interieur

Japanse decoratie

Als je de volgende stappen volgt, dan kun je met gemak de Japanse stijl integreren in jouw interieur. Het doel is om een minimalistische omgeving te creëren, met alleen de noodzakelijke meubels. Daarmee voorkom je dat je de ruimte volpropt.

Asymmetrie

In de Japanse cultuur is symmetrie synoniem voor stilstand. Asymmetrie d aartegen, staat juist voor creativiteit. Bij deze interieurstijl is het dan ook belangrijk dat je de voorwerpen en decoratiemiddelen asymmetrisch in de ruimte plaatst.

Een laag bed

In Japanse huizen zul je altijd lage bedden tegenkomen. Normaal gesproken zijn de matrassen, die in Japan ‘tatami matten’ worden genoemd, van stro gemaakt.

Lage bedden geven een warme uitstraling en een behaaglijk gevoel van comfort. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn de matten hard genoeg om er comfortabel op te kunnen slapen.

Lage tafels en zitplaatsen

Japanners zitten meestal op de grond. De tafels zijn laag, in vergelijking met de westerse modellen, en hebben een dik blad. Als zitplaats gebruiken ze comfortabele kussens in plaats van stoelen.

Natuurlijke elementen

De natuur is alom vertegenwoordigd in de Japanse cultuur. Japanners gebruiken allerlei soorten hout, kiezen vaak voor planten als decoratie, en laten altijd hun respect voor water zien.

Voeg de volgende elementen toe aan elke ruimte in je huis:

  • Zet wat traditionele Japanse planten in je huis, zoals bijvoorbeeld bamboe of een bonsai boompje. Deze zien er natuurlijk uit en behouden altijd hun groene kleur.
  • Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je ramen uitzicht bieden op het groen buiten.
  • Maak kleine tuintjes op bepaalde plekken in de kamer, met details van hout en stenen.
  • Ten slotte: waterbronnen en fonteintjes zorgen voor een rustige en kalme omgeving.

Deuren en ramen in Japanse stijl

Japanse schuifdeuren

In Japanse huizen is er vaak ruimtegebrek. Japanners proberen daarom optimaal gebruik te maken van elke centimeter in huis.

Dat is terug te zien in het feit dat ze geen gewone deuren gebruiken, maar schuifdeuren. Deze schuifdeuren zijn meestal breed en transparant en hebben vaak een houten omlijsting. Ze dienen vaak als deur én als muur.

De ramen in Japanse huizen zijn meestal erg groot, opdat je de natuurlijke wereld buiten kunt zien. Net als de deuren, kun je de ramen meestal ook schuiven. Vaak hebben ze ook dezelfde structuur als de Japanse schuifdeuren.

Kamerschermen worden veel gebruikt om ruimtes binnenshuis op te delen. De schermen zijn verplaatsbaar, transparant en simpel. Het is een praktisch hulpmiddel om kamers op een snelle en effectieve manier op te delen. Ze zijn, zonder twijfel, een geweldige oplossing voor als je thuis weinig ruimte hebt!

Japanse badkuipen

In de Japanse cultuur is het nemen van een bad een ontspannende en reinigende activiteit. De typische Japanse badkuipen zijn dan ook rechthoekig en diep. Vaak hebben ze een zitje, zodat je met je hele lichaam onder water kunt.

Vroeger werden ze gemaakt van speciaal hout. Het water nam het aroma van het hout op, wat een ontspannende uitwerking had.

Japanse bloemstukken

Ten slotte zul je in Japanse huizen vaak ‘ikebana’s‘, of bloemstukken, vinden. Vaak hebben ze rechtlijnige vormen, en worden ze gemaakt van stengels en takken in hun natuurlijke vorm. Elke Japanse viering heeft zijn eigen ikebana.

De mooie Japanse cultuur is onmiskenbaar terug te vinden in de inrichting. Doe je voordeel met hun eeuwenlange kunst om ruimte te besparen en de waardering die ze hebben van de natuur. 

Haal je de Japanse stijl ook naar jouw interieur, dan zul je zien dat je een ordelijke, respectvolle en eenvoudige omgeving hebt gecreëerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • LAZENBY, Gina. El Feng Shui en la decoración : un nuevo concepto en el diseño de interiores. Barcelona: Blume,
    1998. ISBN 8480762799.
  • HALE, Gill. Enciclopedia práctica del Feng Shui. Barcelona: Grijalbo Mondadori, 2000. ISBN 8425334535.
  • NOBORU, Kawazoe. La arquitectura de Japón. Tokyo : International Society for Educational Information, 1990. Serie de referencia 7.
  • TAUT, Bruno. La casa y la vida japonesas. Barcelona : Fundación Caja de Arquitectos, 2007. ISBN 9788493468873.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.