Hoe je eenvoudig een aquarium schoonmaakt

Als je denkt dat de beste manier om het aquarium schoon te maken, is door al het water eruit te halen en het met zeep of wasmiddel te wassen, dan vertellen we je niet graag dat je het helemaal verkeerd doet.
Hoe je eenvoudig een aquarium schoonmaakt

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het valt niet te ontkennen dat het schoonhouden van je aquarium buitengewoon belangrijk is. Het beïnvloedt de gezondheid van je vissen en hun welzijn. Als je dus niet weet hoe je een aquarium schoonmaakt, pak dan een potlood en noteer het advies dat je in dit artikel gaat krijgen.

Een aquarium schoonmaken

Vissen zijn erg gevoelige wezens, dus je moet er altijd voor zorgen dat het aquarium schoon is. Het gaat er echter niet alleen om hoe schoon het is, maar ook om hoe we het schoonmaken.

Dat klopt, als we het niet op de juiste manier doen, dan kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele tips hoe je een aquarium schoonmaakt.

Tips voor een schoon aquarium

Gebruik geen zeep

Emmer met schoonmaakmiddelen

Gebruik geen schoonmaakproducten met wasmiddelen vanwege het giftige gehalte dat als residu kan achterblijven. Denk er niet eens aan om zeep, afwasmiddel of andere schoonmaakproducten te gebruiken die je misschien in huis hebt. Dit soort producten kan chemische residuen achterlaten die onze kleine huisdieren in het aquarium kunnen doden (Engelse link).

Gebruik een schraper

Algen en mos, meestal groen van kleur, kunnen zich op de wanden of objecten in je aquarium ophopen. Micro-organismen en bacteriën kunnen zich erop verzamelen, dus je moet ze minstens één keer per week met een schraper schoonmaken. Denk er echter aan om geen zeep of schoonmaakproducten te gebruiken.

Vissen die schoonmaken

Poetsvis

Er zijn enkele vissoorten die zich met de algen en micro-organismen voeden die zich op de wanden van het aquarium afzetten. Je hebt waarschijnlijk weleens iets gehoord over vissen die schoonmaken.

Dit zijn specifieke vissoorten die zich met afval en vuil voeden en daardoor het aquarium op een natuurlijke en ecologische manier schoon houden. Er zijn echter twee dingen waarmee je bij het overwegen van deze vissen rekening moet houden:

  • Allereerst betekent de aanwezigheid van vissen in een aquarium die schoonmaken niet dat je deze nooit hoeft schoon te maken. Hoewel deze soorten vissen helpen om het schoon te houden, produceren ze ook uitwerpselen en afval.
  • Je moet er bovendien voor zorgen dat de poetsvissen die je introduceert, samen kunnen leven met de soort die je al hebt.

Reinig het filter

Als je een filter in je aquarium hebt, dan moet je weten hoe belangrijk het is en dan moet je het schoon houden (Engelse link). Je moet het minstens om de vijftien dagen schoonmaken.

Gespecialiseerde centra geven je bovendien meestal instructies en ze bieden je gereedschappen en gebruiksvoorwerpen aan om te reinigen. Onthoud dat je deze grondig moet reinigen, bij voorkeur niet tegelijkertijd met de rest van het aquarium.

Hoe je een aquarium schoonmaakt, stap voor stap

Een schoon aquarium

Om het aquarium schoon te maken hoef je het water er niet helemaal uit te laten lopen. Driekwart van het water per schoonmaakbeurt verversen is voldoende.

De meeste mensen denken ten onrechte dat de juiste manier om een aquarium schoon te maken, is door de vis te verwijderen, hem volledig te legen en hem vervolgens met water en zeep te reinigen. Dit is echter verre van de juiste manier om een aquarium schoon te maken.

In feite moet het water elke twee of drie dagen worden ververst, maar het mag niet volledig worden geleegd. Je hoeft eigenlijk maar ongeveer driekwart van het water te verversen.

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: het gebruik van zeep kan wasmiddelresten achterlaten die voor onze kleine zwemmers giftig en dodelijk kunnen zijn. Het is beter om natuurlijke producten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld azijn. Volg daarom deze stappen voor een correcte reiniging van het aquarium.

Stap voor stap hoe je een aquarium schoonmaakt

  • Verwijder eerst alle accessoires (stenen, planten, ornamenten) uit het aquarium en maak ze met veel stromend water schoon. Gebruik indien nodig ook een schraper. Maak ze goed schoon totdat het stromende water dat ze spoelt er schoon uitkomt.
  • Nu moet je het huidige water uit je aquarium met de vis in een andere bak doen. Gebruik hiervoor een bak waarvan je zeker weet dat deze geen sporen van zeep of wasmiddel bevat. Breng het water en de vis naar die bak over.
  • Schraap de wanden van het aquarium met een schraper schoon en zorg ervoor dat je alle algen of aangekoekte resten verwijdert.
  • Maak het aquarium met een beetje azijn en een doek schoon. Maak het goed schoon en verwijder vervolgens alle sporen van azijn met veel stromend water. Laat het goed drogen.
  • Doe je vissen in het aquarium, maar alleen met een deel van het water (genoeg om te bewegen).
  • Voeg in een andere bak de hoeveelheid vers water toe die je nodig hebt om het aquarium te vullen. Voeg nu de specifieke producten voor aquariums toe. Deze producten garanderen dat het water geschikt is voor je vissen, zonder chloor of andere schadelijke chemicaliën.
  • Volg de instructies in de waterbehandelingskit en voeg het vervolgens aan het aquarium toe, zorg ervoor dat het dezelfde watertemperatuur heeft als je vissen bereikt.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is het niet zo moeilijk. Onthoud dat je het water niet volledig moet verversen, omdat dit de vissen een shock kan geven. Vervang gewoon ongeveer 3/4 van het water en zorg ervoor dat alle accessoires en wanden van het aquarium schoon en vrij van algen zijn.

Nog een belangrijke herinnering: gebruik geen zeep of gewone schoonmaakproducten, deze kunnen voor je kleine zwemmers erg gevaarlijk zijn. Houd er vooral rekening mee dat een goed schoongemaakt aquarium een must voor de gezondheid van je huisdieren is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.