De beste manier om een aquarium schoon te maken

Over het algemeen zijn vissen huisdieren die niet veeleisend zijn. Ze hebben slechts een beetje voedsel, schoon water en zuurstof nodig. In dit artikel laten we je zien hoe je een aquarium op de juiste manier reinigt, zodat je je vissen gezond en rustig kunt houden.
De beste manier om een aquarium schoon te maken

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Over het algemeen moeten we onze vissen in een goed geventileerd deel van de kamer plaatsen. Het water vangt de stoffen uit de omgeving op die zich op de wanden afzetten. Bovendien maken de vissen ook hun eigen rommeltje. Maar waar het aquarium zich ook bevindt, het is belangrijk om het aquarium goed schoon te houden.

Ben jij er klaar voor om te leren hoe je je vissen in een schone en gezonde omgeving kunt houden? Lees dan verder!

Wat heb je nodig om een aquarium schoon te maken?

Aquarium schoonmaken

Om te beginnen is het belangrijk dat je alles klaar hebt staan voordat je van start gaat, onder andere handdoeken, omdat je tijdens het schoonmaken waarschijnlijk wat water uit het aquarium zult morsen.

Houd er rekening mee dat je prioriteit moet zijn om de vissen zo min mogelijk te storen. Daarom moet het water beetje bij beetje worden verwijderd. Dit zijn de materialen die je klaar moet hebben liggen om te beginnen met schoonmaken:

 • een lege emmer
 • schone handdoeken
 • een waterslang
 • een algenkrabber
 • waterzuiveringsmiddel voor het soort vissen dat je houdt

Hoe maak je een aquarium goed schoon?

Groot aquarium

Nogmaals willen we je eraan herinneren dat je heel voorzichtig moet zijn om de vissen niet te storen, zodat ze er geen schade van kunnen ondervinden.

 1. Leg de schone handdoek om je aquarium om het gemorste water te absorberen. Leg er meer handdoeken omheen als één handdoek niet voldoende is.
 2. Verwijder voorzichtig alle ornamenten en maak ze schoon met een spons en warm stromend water.
 3. Zorg ervoor dat je alle algen van de ornamenten verwijdert. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen omdat deze resten op het ornament kunnen achterlaten, wat slecht is voor je vissen. De chemicaliën in zeep voor het schoonmaken van keukengerei zijn giftig voor de vissen.
 4. Reinig de binnenkant van het glas van het aquarium met een algenschraper. Maak langzame op en neer gaande bewegingen. Gebruik eerst het ruwste deel van de schraper en daarna het gladde oppervlak.
 5. Verwijder vervolgens met behulp van het net het vuil dat zich op het oppervlak heeft verzameld.
 6. Verwijder daarna een deel van het water met de slang. Plaats het uiteinde van de slang in het aquarium en het andere uiteinde in de lege emmer.
 7. Zorg ervoor dat de emmer lager staat dan het water in het aquarium. Het water zal dan vanzelf in de emmer stromen. Je kunt hier ook een speciale pomp voor kopen.
 8. Zuig geen stenen op die in de slang kunnen blijven vastzitten. Wees ook voorzichtig dat de vissen niet bang worden.
 9. Wanneer je 15 of 20% water in het aquarium over hebt, verwijder je de slang. Je hoeft niet alle grind in het aquarium te reinigen, maar slechts enkele delen.
 10. Plaats de schone decoraties er weer in.
 11. Voeg schoon water toe aan het aquarium om het vullen, en voeg er het zuiveringsmiddel aan toe. Let er bij het gieten van het schone water op dat je het langzaam doet, in een hoek, zodat de vissen niet gestoord worden.

Aanbevelingen voor het reinigen van een aquarium

Kleurrijk aquarium
 • Maak het aquarium minstens één keer per week schoon.
 • Gebruik geen bleekmiddel of zeep van welke aard dan ook, omdat dit de vissen kan vergiftigen.
 • Als je algen ziet groeien op de vissen, is het noodzakelijk om het aquarium onmiddellijk te reinigen.
 • Gebruik de reinigingsproducten van de bak uitsluitend voor dat doel. Anders kun je bacteriën introduceren die je vissen ziek kunnen maken.
 • Er zijn enkele vissen die bekend staan als ‘poetsvissen’ (zoals kleine meervallen) die de rommel opeten dat in het water drijft. Voordat je deze vissen introduceert, moet je je ervan verzekeren dat ze geschikt zijn om met de vissen die zich al in het aquarium bevinden samen te leven.
 • Zorg ervoor dat het schone water dat je erbij giet van dezelfde temperatuur is als het water dat zich al in het aquarium bevindt om te voorkomen dat de vissen een thermische schok krijgen.
 • Tot slot is het belangrijk om te weten dat hoe meer vissen zich in een aquarium bevinden, hoe sneller het water vuil wordt.
 • Als je planten hebt, zorg er dan voor dat je ze voorzichtig verwijdert en goed wast.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.