Gebruik en voordelen van de kumquat

Als je van citrusvruchten houdt, moet je de kumquat proberen, een vrucht die opvalt door zijn hoogwaardige vitaminen en antioxidanten.
Gebruik en voordelen van de kumquat
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 10 november, 2022

De kumquat is een vrucht die zich fundamenteel onderscheidt door zijn vitamine C-gehalte. Dit element is essentieel voor het bereiken van interne homeostase, waardoor de ontwikkeling van zowel infectieuze als chronische pathologieën wordt voorkomen.

Hij staat ook bekend als de “Chinese mandarijn” en is de enige citrusvrucht die we met de schil eten, wat zorgt voor een veel hogere inname van flavonoïden en antioxidanten.

Voordat we beginnen, moeten we benadrukken dat de aanwezigheid van fruit en groenten in de voeding door bijna alle voedingsdeskundigen wordt aanbevolen. Met fruit moet echter enige voorzichtigheid worden betracht. Bij sedentaire mensen is het niet aan te raden om meer dan 2 of 3 stuks per dag te eten, omdat hun fructosegehalte veranderingen in de werking van de lever kan veroorzaken.

Voordelen van de kumquat

De kumquat
Vreemd genoeg wordt de schil van de kumquat gegeten en is die bovendien zoeter dan het vruchtvlees.

Allereerst is het belangrijk op te merken dat de vitamine C in kumquats de werking van het immuunsysteem verbetert. Dat geldt zowel voor aangeboren als verworven. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Dit element vermindert de kans op infecties en zorgt voor een betere beheersing van de symptomen, mochten die zich ontwikkelen. Daarom is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat het niveau altijd in een optimaal bereik wordt gehouden.

Anderzijds kunnen we niet nalaten de aanwezigheid van vezels in de kumquat te vermelden. Deze stof maakt het verschil als we het hebben over de gezondheid van de darmen. Het is in staat om het volume van de fecale bolus te vergroten.

Dit veroorzaakt een grotere stimulatie van de mechanoreceptoren van de spijsverteringsbuis. Op deze manier zul je minder snel last krijgen van constipatie, omdat de transit soepeler zal verlopen. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in de BMJ bevestigt dit.

Naast dit alles is er het effect van antioxidanten. Fytochemicaliën zijn in staat om de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de lichaamsweefsels te neutraliseren.

Dit effect blijkt (Engelse link) verband te houden met een lagere incidentie van chronische en complexe pathologieën, zoals hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Om deze reden is het essentieel te zorgen voor een constante aanvoer ervan.

Ten slotte levert deze vrucht foliumzuur. Deze voedingsstof is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat de behoefte dan groter is. Als je niet genoeg neemt, neemt het risico toe dat er veranderingen optreden in de ontwikkeling van de foetus, vooral op neurologisch niveau. Daarom is het gebruikelijk om suppletie aan te bevelen.

Hoe kumquats te consumeren?

Kumquats
Kumquats kun je het best eten met de schil.

Zoals we al eerder zeiden, is de kumquat de enige citrusvrucht die je met schil en al kunt consumeren. De zoete smaak zit in dit deel, hoewel met bepaalde zure nuances. Het vruchtvlees daarentegen is bitter.

Het is normaal om ze een beetje af te spoelen met water om eventuele onzuiverheden te verwijderen en ze in hun geheel te eten. Hun kleine formaat laat dat toe. Er zijn echter meer mogelijkheden om ervan te genieten!

Het is bijvoorbeeld mogelijk om deze vruchten te gebruiken als bijgerecht bij salades of zelfs in cocktails. Ze kunnen ook geplet worden om er sappen van te maken. Het is zelfs mogelijk om bevroren soorten te vinden die goed werken in smoothies, waardoor hun organoleptische eigenschappen en voedingsdichtheid verbeteren.

Op sommige plaatsen worden ze gebruikt om jam te maken, met een karakteristieke zoetzure toets. Dit laatste is echter niet de meest aanbevolen optie voor regelmatige consumptie, omdat het suikergehalte erg hoog is.

Om de kumquat te bewaren is een koele en droge plaats altijd aan te bevelen. Het is belangrijk om directe blootstelling aan zonlicht te vermijden. Zo voorkom je dat ze te snel rijpen en hun organoleptische en voedingseigenschappen verliezen.

Sommige mensen leggen ze in de koelkast om hun houdbaarheid te verlengen, maar het is het beste om ze op kamertemperatuur te bewaren. In het ergste geval kunnen ze worden ingevroren, zelfs als ze eerst zijn gesneden.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek hoe je sinaasappelmarmelade maakt

Kumquat, een exotische vrucht met verschillende gezondheidsvoordelen

Zoals je hebt gezien, is de kumquat een variëteit van citrusvruchten uit China die verschillende gezondheidsvoordelen heeft, voornamelijk afkomstig van zijn vitamine C en antioxidantgehalte.

Beide elementen zijn essentieel bij het voorkomen van chronische en complexe pathologieën, waardoor het welzijn in de loop der jaren niet zal afnemen. Het is echter essentieel om elk voedingstekort te vermijden om dit doel te bereiken.

Vergeet ten slotte niet dat het het beste is om te zorgen voor een gevarieerde consumptie van groenten en fruit. Elk van deze voedingsmiddelen bevat verschillende soorten fytochemicaliën.

Zorgen voor de inname van al deze stoffen in wisselende verhoudingen is essentieel om de interne homeostase in stand te houden. Dit zal de oxidatieve en ontstekingsprocessen in evenwicht brengen. Dat is de sleutel tot het voorkomen van problemen in de organen van ons lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.