4 fouten die je moet vermijden bij het bereiden van smoothies

Als je van smoothies houdt, kun je de dingen die we je gaan vertellen die je bij het maken ervan moet vermijden, niet missen. Volg hier ons advies om te voorkomen dat je de werking van je lichaam schaadt!
4 fouten die je moet vermijden bij het bereiden van smoothies
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 september, 2022

Smoothies kunnen goed zijn om de variatie in je dieet te vergroten. Er zijn echter een aantal fouten die je bij het bereiden van smoothies moet vermijden om je metabolisme niet te beïnvloeden.

Het is belangrijk de juiste ingrediënten te kiezen en geen overvloedige hoeveelheden eenvoudige suikers te gebruiken. Bedenk dat smoothies een aanvulling zijn en nooit gebruikt mogen worden als vervanging van maaltijden of als de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Anders kun je te maken krijgen met tekorten of problemen met de enzymproductie in het inwendige.

Wat moet je vermijden bij het bereiden van smoothies?

Hier zijn de dingen die je moet vermijden bij het correct bereiden van smoothies. Neem ze op in de context van een evenwichtige en gevarieerde voeding om er het meeste uit te halen.

Het is altijd een goed idee om evenveel calorieën te verbruiken als je verbruikt, om geen veranderingen in lichaamsgewicht door vetophoping te veroorzaken.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
Het recept voor een zelfgemaakte wortelsmoothie

1. Pas op voor toegevoegde suikers

Suiker
Als je eenvoudige suiker aan je smoothie toevoegt, bevorder je negatieve veranderingen in je stofwisseling, vooral op het niveau van de alvleesklier.

Bij het bereiden van smoothies moet je de toevoeging van tafelsuiker als zodanig vermijden.

Dit element is op middellange termijn schadelijk voor de gezondheid van de stofwisseling. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Current Diabetes Reports, leidt de regelmatige aanwezigheid van eenvoudige koolhydraten in de voeding tot insulineresistentie en een verhoogd risico op het ontstaan van diabetes type 2.

Ze zijn veel gevaarlijker als ze via een vloeibaar medium toegediend worden.

Wil je een zoetere smaak, probeer dan een soort kunstmatige zoetstof in het recept te verwerken. Deze bevatten geen calorieën en hebben geen noemenswaardige invloed op de bloedsuikerspiegel. Van sommige is echter aangetoond (Engelse link) dat ze de dichtheid en diversiteit in de microbiota verminderen.

2. Doe rustig aan met het fruit

Fruit is een bron van fytochemicaliën met een hoogwaardige antioxidant capaciteit.

Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de weefsels. Dankzij dit effect wordt de incidentie van verschillende chronische en complexe ziektebeelden sterk verminderd, zoals gesteld in een onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het European Journal of Medicinal Chemistry.

In elk geval bevat fruit ook een aanzienlijke hoeveelheid fructose. We hebben het hier over een eenvoudige suiker die veranderingen op het stofwisselingsniveau kan opwekken.

Het wordt in verband gebracht met een hoger risico om aan vette leverziekte te lijden, vooral als het in een sedentaire context wordt geconsumeerd. Het eten van fruit is positief, maar het moet altijd in zijn natuurlijke staat gegeten worden. Dit voorkomt dat de vezels afbreken en de opname van koolhydraten sneller gaat.

3. Maak geen smoothies zonder een bron van eiwitten

Een van de grootste fouten bij het bereiden van smoothies is vergeten een bron van eiwitten in het recept op te nemen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het ontstaan van verzadiging te verhogen, en zo de eetlust te kunnen regelen. Bovendien hebben ze een doorslaggevende structurele functie in het lichaam.

Als er in de loop van de tijd een aanhoudend tekort is, worden de waarden van vetvrije massa en spierkracht negatief beïnvloed. Daarom moeten we er steeds voor zorgen dat zuivelproducten of noten als eiwitbron in de smoothie worden opgenomen.

Eiwitten van dierlijke oorsprong zijn van hogere kwaliteit, maar plantaardige eiwitten kunnen in dit geval ook een rol spelen. Bovendien zijn noten een bron van essentiële vetzuren, die noodzakelijke elementen zijn om het ontstekingsniveau in het lichaam te beheersen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
5 stimulerende smoothies met fruit

4. Vermijd alcoholische dranken

Smoothie
Smoothies gelijkstellen aan cocktails met alcohol is een vergissing. De stof is in alle opzichten schadelijk.

Alcohol is een giftige stof, ongeacht de geconsumeerde dosis. Veel recepten adviseren alcoholische dranken in bepaalde smoothies te verwerken om de smaak ervan te verbeteren. Dit is echter geen goede optie.

Het veroorzaakt niet alleen kortstondige verstoringen, maar leidt op den duur ook tot storingen in organen en systemen. Daarom moet de aanwezigheid ervan in het dieet beperkt worden.

Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat het een sociaal geaccepteerd middel is, maar het moet geprobeerd worden. Op z’n minst is het een goed idee om geen alcohol te verwerken in bereidingen die regelmatig geconsumeerd kunnen worden, zoals milkshakes. Het is ook geen optie om te overwegen voor afkoeling op warme dagen, want alcohol droogt je acuut uit.

Pas op voor de fouten die je bij de bereiding van smoothies moet vermijden

Er zijn een aantal dingen die je bij de bereiding van smoothies moet vermijden om de voedingswaarde ervan te verbeteren en om te voorkomen dat ze de werking van de stofwisseling negatief beïnvloeden. Maar als ze goed bereid zijn, kunnen ze een uitstekende bron zijn van vitamines, mineralen en elementen met antioxiderende werking.

Het onder controle houden van ontstekings- en oxidatieniveaus is van cruciaal belang voor het verbeteren van onze gezondheid.

Bedenk dat als het doel is het ontstaan van complexe ziekten te voorkomen, het niet voldoende is om alleen op de voeding te letten. Het zal nodig zijn om een reeks gewoonten als geheel in te voeren. Onder hen is het nodig de nadruk te leggen op de noodzaak regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.