Het recept voor een zelfgemaakte wortelsmoothie

Wortel bevat vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die het welzijn kunnen stimuleren. Wil je deze wortelsmoothie proberen?
Het recept voor een zelfgemaakte wortelsmoothie
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wortel is een van de groenten die je gewoon in je dieet moet opnemen, omdat het rijk is aan veel nuttige voedingsstoffen. Het beste is dat je er allerlei recepten mee kunt maken. In dit artikel vertellen we je het recept voor een zelfgemaakte wortelsmoothie en wat de vele voordelen ervan zijn.

In dit verband moeten we opmerken dat het drinken van smoothies die van deze of een andere groente zijn gemaakt, een goede manier is om een dosis voedingsstoffen binnen te krijgen, vooral vitamines, mineralen en antioxidanten.

Wortelen geven smoothies een opvallende oranje kleur en zorgen voor een zoete smaak die zowel voor kinderen als volwassenen lekker zal zijn. Blijf lezen om er meer over te leren!

De voordelen van het eten van wortelen

Karaf met een oranje smoothie

Het meest opmerkelijke aspect van wortelen, vanuit voedingsoogpunt, is dat het precursoren van vitamine A bevat. Volgens gegevens van de Spaanse Nutrition Foundation (Spaanse link) dekt een middelgrote wortel 89% en 112% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor respectievelijk mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar.

Ze bevatten ook een goede hoeveelheid koolhydraten, waarvan een aanzienlijk percentage oplosbare vezels is. Ze bevatten ook andere vitamines, zoals vitamine C en vitamine B6, en bepaalde mineralen zoals ijzer, jodium en kalium. Hieronder leggen we dit gedetailleerd uit.

Wortelen verbeteren de gezondheid van de ogen

Van de carotenoïden met provitamine A-activiteit vallen bètacaroteen, alfa-caroteen en luteïne op. Zodra je deze componenten hebt ingenomen, zet je lichaam ze om in vitamine A, wat de gezondheid van de ogen kan verbeteren.

Om deze reden raden experts aan om wortelen te consumeren om blindheid en droge ogen te voorkomen en om het netvlies en de oogcellen in goede conditie te houden.

In dit verband wijst een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Ophthalmology (Engelse link) erop dat carotenoïden het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kunnen verminderen (een aandoening die geleidelijk een scherp, centraal zicht vernietigt).

Wortelen ondersteunen de cardiovasculaire gezondheid

Deze groente kan cardiovasculaire problemen voorkomen, omdat het natriumarm is. Het is ook rijk aan water en voedingsvezels. Dit laatste helpt de opname van cholesterol in de darmen te verminderen.

Het helpt ook om overtollig slecht cholesterol (LDL) in het bloed te voorkomen. Om deze reden kan het opnemen van wortels in een gezond dieet beroertes en hartaanvallen helpen voorkomen.

Ze helpen je spijsvertering te verbeteren

Deze groente reguleert zowel de spijsvertering als de gezondheid van de darmen. Elke dag een glas wortelsap drinken is zelfs een effectieve manier om meer oplosbare en onoplosbare vezels te consumeren. Ze helpen in het bijzonder om:

  • De darmtransit te normaliseren.
  • De ontlasting te vormen en vergroten.
  • Constipatie te voorkomen.
  • De darm- en spijsvertering in goede conditie te houden.

Volgens een studie die in 2015 in het wetenschappelijke tijdschrift Medicentro werd gepubliceerd (Spaanse link), heeft wortelsap een belangrijk maagbeschermend effect en en werkt het preventief voor maagzweren.

Versterkt het immuunsysteem

De vitamines A, C, K en B6 en de kalium-, fosfor- en andere mineralen die wortelen bevatten, helpen het immuunsysteem actief te houden. Dit verlaagt dus het risico op verschillende soorten infecties.

Klassiek recept voor een wortelsmoothie

Over het algemeen is een smoothie een eenvoudig recept dat je met melk of water en wat fruit of groente kunt maken. Je hebt ook water nodig om een wortelsmoothie te maken. Gelukkig duurt het minder dan vijf minuten om hem te maken. Het is ook een ideale optie om je in de wereld van groentesappen te wagen. Let op!

Ingrediënten

  • 2 middelgrote wortels
  • 250 ml koud water (1 kopje)
  • IJsblokjes naar smaak
  • Vloeibare zoetstof of in sachet

Instructies

  • Was eerst de wortels en verwijder de uiteinden. Je hoeft ze niet te schillen.
  • Snijd ze in kleine stukjes en doe ze vervolgens in de blender.
  • Voeg vervolgens koud water toe en mix tot een glad mengsel.
  • Serveer in een glas, voeg desgewenst zoetstof toe en geniet ervan.

Dit is de basismanier om een wortelsmoothie te maken. Je kunt er echter andere groenten of fruit aan toevoegen om heerlijke smaken te krijgen. Naast de combinatie van ingrediëntenvoeg je ook andere voedingsstoffen toe aan de mix. Je kunt het met aardbeien, sinaasappels, peterselie, gember of een ander fruit of groente maken die je lekker vindt.

Smoothie van wortel, sinaasappel en gember

Fles met wortelsap

Dit is een variatie op het klassieke recept. De combinatie van wortel, sinaasappel en gember is niet alleen een verfrissende optie, maar biedt ook meer vitamine A en C, evenals antioxidanten. Overweeg om dit recept op warme dagen te maken!

Ingrediënten

  • 3 wortels
  • 4 sinaasappels
  • 1 plakje verse gember
  • 200 ml koud water (1 glas)
  • IJsblokjes en zoetstof (naar smaak)

Instructies

  • Was eerst de wortels, verwijder de uiteinden, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in de blender.
  • Was vervolgens de sinaasappels, verwijder de schillen volledig (inclusief alle witte delen), halveer ze en verwijder de zaadjes. Als je ze niet allemaal verwijdert, zal de smoothie bitter smaken. Als je klaar bent, doe je ze samen met de wortels in de blender.
  • Was daarna de gember. Je hoeft het niet te schillen, want de schil verandert de smaak van de smoothie niet.
  • Doe het samen met de andere ingrediënten in de blender.
  • Voeg vervolgens een glas koud water en ijsblokjes toe. Als je geen powerblender hebt, voeg dan de ijsblokjes toe na het blenden.
  • Mix dan de ingrediënten gedurende twee minuten of tot je een glad mengsel krijgt.
  • Probeer de smoothie en voeg eventueel wat zoetstof toe. We raden aan om ervoor te zorgen dat het een niet-calorische zoetstof is. Als je suiker toevoegt, dan bevat je smoothie meer calorieën.
  • Serveer het ten slotte in een glas en geniet ervan!

Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte wortelsmoothie en de voordelen

Een zelfgemaakte wortelsmoothie of een smoothie gemaakt met een rauwe en verse groente kan het lichaam van gunstige bioactieve stoffen voorzien. Zo helpt deze verzadigende drank je de kwaliteit van je dieet te verbeteren.

Onthoud ten slotte dat als je deze smoothie regelmatig drinkt en je dieet op natuurlijke en kwaliteitsproducten baseert, je je visuele, spijsverterings- en cardiovasculaire gezondheid ten goede komt en zelfs de ontwikkeling van verschillende ziekten voorkomt. Ga je gang en probeer deze zelfgemaakte wortelsmoothie vandaag nog!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
  • Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute104(24), 1905-1916.
  • SanGiovanni, J. P., Chew, E. Y., Clemons, T. E., Ferris 3rd, F. L., Gensler, G., Lindblad, A. S., … & Sperduto, R. D. (2007). The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Arch Ophthalmol125(9), 1225-1232.
  • Cárdenas, M. D. L. Á. B., Valido Díaz, A., Pizarro Espín, A., & Álvarez, C. S. (2015). Effects of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections. Medicentro19(2), 80-87.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.