Ontdek verschillende natuurlijke en gezonde zoetstoffen

Stevia, oersuiker of honing kan een uitstekende vervanger zijn voor suiker, naast de vele gunstige eigenschappen voor onze gezondheid die ze kunnen bieden.
Ontdek verschillende natuurlijke en gezonde zoetstoffen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 19 februari, 2019

Er zit een overvloed aan witte suiker in voedingsmiddelen. Naast dat witte suiker helemaal geen gezondheidsvoordelen biedt, kan het ook leiden tot gezondheidsproblemen op de langere termijn. Er zijn verschillende natuurlijke en gezonde zoetstoffen, die een prima alternatief voor witte suiker zijn.

Ze zullen niet alleen je recepten zoeter maken, maar ze bieden ook ontelbare gezondheidsvoordelen. Het zijn ook de sterkst aanbevolen zoetstoffen voor personen met diabetes en overgewicht. Ken je de gezonde zoetstoffen melasse, stevia, siroop of oersuiker?

Natuurlijke en gezonde zoetstoffen

Bruine suiker of rietsuiker

Bruine suiker is één van de bekendste opties en het makkelijkste te vinden, aangezien het verkocht wordt in supermarkten. In tegenstelling tot witte suiker is dit geen geraffineerde suiker en daarom bevat het vitaminen (vitamine A, B1, B2, etc.) en natuurlijke mineralen van suikerriet of suikerbiet.

Het hangt ook af van het proces, aangezien sommige merken witte suiker met een lichtbruine kleur verkopen, wat eigenlijk witte suiker is waar een klein beetje melasse-extract aan toegevoegd is.

We raden aan om bruine suiker te gebruiken in recepten voor desserts en zoetigheden, omdat het goedkoop en gezonder is. Maar bij voorkeur zou je de volgende gezonde zoetstoffen moeten gebruiken om te zoeten.

bruine-suiker-sweetbeetandgreebean

Oersuiker

Oersuiker wordt verkregen door de sappen van rietsuiker te verdampen. Het wordt veel in Latijns-Amerika gebruikt. Net als honing heeft het mogelijke balsamico en slijmoplossende effecten en daarom kan het een ideaal medicinaal geneesmiddel zijn.

Drink het met warm water en citroen als je verkouden bent, griep hebt, pijn in de keel hebt etc. Het bevat ook 50 keer meer mineralen dan geraffineerde suiker, zoals calcium, kalium, magnesium, koper, ijzer en fosfor.

Honing

Naast dat honing 25 keer zoeter is dan suiker, heeft het ook een verrukkelijke smaak en is het erg voedzaam. Het staat bekend als een natuurlijk antibioticum.

Het heeft ontelbare eigenschappen: het is mogelijk antiseptisch, versterkend, kalmerend, laxerend, diuretisch en antibacterieel. Het wordt aangeraden om een theelepel per dag te consumeren, zelfstandig of gemengd met een sapje, yoghurt of in een infusie.

Het is belangrijk om rauwe organische honing te consumeren, zodat je werkelijk alle eigenschappen verkrijgt. Het is ook interessant om te weten dat je een klein beetje honing aan kan brengen als je verwond bent of een brandwond hebt om te helpen bij het genezingsproces.

honing-alsjhc

Melasse

Melasse of suikerriethoning wordt verkregen via rietsuiker en wordt ‘honing’ genoemd, omdat het vergelijkbaar is met bijenhoning, afgezien van het feit dat het over het algemeen een donkere kleur en een sterkere smaak heeft.

Hoe donkerder de kleur, hoe meer eigenschappen het bevat. Het is rijk aan mineralen en vitaminen en daarom wordt het aanbevolen voor atleten, kinderen en mensen met anemie, uitputting, stress etc.

Stevia

Stevia is één van de wonderen van de natuur. Deze plant, die origineel uit Paraguay komt, heeft de eigenschap om veel meer te zoeten dan suiker en biedt verschillende voordelen voor je gezondheid. Het kan helpen de bloeddruk een beetje te verlagen, je tandheelkundige gezondheid en circulatie te verbeteren, het kan spijsverterend werken, etc.

Stevia bevat geen calorieën en is daarom ideaal voor personen die diëten voor gewichtsverlies volgen. Het is ook uitstekend voor diabetische personen. Het wijzigt de bloedsuikerspiegel niet, maar daarnaast is ook bewezen dat het deze waarden natuurlijk kan helpen reguleren door drie infusies met stevia per dag te drinken.

Drink het om te profiteren van de eigenschappen in poedervorm of consumeer het als puur extract of door de bladeren van de plant te eten. Als je het wilt gebruiken om te zoeten zonder de karakteristieke smaak van de plant, die vergelijkbaar is met zoethout, kan je een gezuiverd extract kopen (transparant van kleur).

Alhoewel dit niet net zo therapeutisch is, zal het zoeten zonder de extra calorieën en schadelijke effecten van suiker of kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam.

Agavenectar

Agavenectar of -siroop is een extract van een soort cactus en heeft een vergelijkbare textuur als honing en een zoete, maar milde smaak. Deze zoetstof is mogelijk ook ideaal voor diabetici, zolang het gematigd geconsumeerd wordt, omdat het een lage glycemische index heeft.

Net als de eerder genoemde zoetstoffen, heeft deze ook meerdere bevorderlijke eigenschappen. Zorg er wel voor dat het rauw verwerkt is en niet met hoge temperaturen. Het is ideaal om infusies, sappen, smoothies etc. te zoeten en kan suiker ook vervangen in veel recepten.

Onthoud dat je eerst contact op moet nemen met je huisarts, om te kijken of je last hebt van bepaalde ziektes voordat je deze zoetstoffen continu consumeert.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door kulinarno, alsjhc en sweetbeetandgreebean

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.