Bestrijd ooginfecties met een van deze 9 remedies

De antibacteriële en ontstekingsremmende bestanddelen in bepaalde natuurlijke ingrediënten kunnen ons helpen om sneller te herstellen van ooginfecties. Leer meer in dit artikel.
Bestrijd ooginfecties met een van deze 9 remedies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 08 september, 2022

Ooginfecties kunnen ontstaan wanneer virussen, bacteriën en schimmels een perfecte omgeving hebben om in of rond de ogen te groeien . Ze komen vrij veel voor bij de algemene bevolking en, hoewel ze meestal niet ernstig zijn, geven ze soms complicaties die, afhankelijk van de oorzaak, onder medisch toezicht behandeld moeten worden.

In het algemeen worden ze gekenmerkt door een onaangenaam jeukend gevoel, bijna altijd vergezeld van overdreven droogheid, irritatie, roodheid en andere vervelende symptomen die in feite iemands gezichtsvermogen kunnen aantasten.

Hoewel ze meestal sporadisch optreden en in een paar dagen verdwijnen, is het een goed idee een of andere behandeling toe te passen om het herstel ervan te bespoedigen. Gelukkig is het niet altijd nodig om onze toevlucht te nemen tot medicijnen of farmacologische middelen om deze aandoening snel onder controle te krijgen.

Dankzij de eigenschappen van sommige natuurlijke ingrediënten kunnen we huismiddeltjes maken die net zo effectief zijn. Het is echter belangrijk te onthouden dat deze remedies in geen geval een goede medische behandeling kunnen vervangen. Laten we eens kijken!

Bestrijd ooginfecties met een van deze 9 remedies

1. Koude kompressen bij ooginfecties

Het direct aanbrengen van koude kompressen is een snelle oplossing om de ontsteking en roodheid bij ooginfecties onder controle te krijgen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Oogheelkundige epidemi o logie  Engelse link) toonde aan dat koude kompressen helpen de symptomen van niet-infectieuze conjunctivitis te verlichten.

Anderzijds zal bacteriële conjunctivitis altijd een antibioticumbehandeling vereisen, volgens het geciteerde artikel.

Hoe je dit middel gebruikt

 • Wikkel enkele ijsblokjes in een schone doek en wrijf ze een paar minuten over je ogen.
 • Herhaal dit vervolgens tweemaal per dag tot de symptomen afnemen.

Misschien vind je het leuk om te lezen:
Oorzaken van gezwollen oogleden en behandelingen

2. Theezakjes

Vrouw met theezakjes op de ogen

Theezakjes die gewoonlijk weggegooid worden na het bereiden van drankjes bevatten nog steeds ontstekingsremmende en antibacteriële bestanddelen die helpen ooginfecties te behandelen. Geloof het of niet, maar het gebruik ervan op de aangedane plek genereert een verzachtend effect dat roodheid en jeuk vermindert.

Hoe ze te gebruiken

 • Leg eerst twee gebruikte theezakjes in de koelkast. Als ze koud zijn, leg je ze voorzichtig op je ogen.
 • Laat ze 5 minuten inwerken en herhaal dit tot 3 keer per dag.

3. Bijenhoning voor ooginfecties

Honing is gecatalogiseerd als een van de beste natuurlijke antibiotica. In feite is het geschikt om verschillende soorten bacteriële en virale infecties te bestrijden. In dit speciale geval is het heel effectief, niet alleen omdat het de groei van micro-organismen afremt, maar ook omdat het ontstekingen onder controle houdt.

De antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen van honing zijn al sinds de oudheid bekend. Daarom heeft de traditionele geneeskunde er gebruik van gemaakt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder sommige oogziekten, zoals gemeld in een artikel van Farmacognosie onderzoek (Engelse link).

Hoe te gebruiken

 • Combineer eerst gelijke delen honing met warm water.
 • Wrijf het mengsel dan over de aangedane plekken met behulp van een wattenschijfje.
 • Herhaal het gebruik vervolgens 2 of 3 keer per dag.

4. Lijnzaadolie

De vetzuren in lijnzaadolie hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking die helpt oogontstekingen te bestrijden. Direct gebruik ervan voorkomt de jeuk, het branderige gevoel en andere ongemakkelijke symptomen die het gevolg zijn van deze aandoening.

Een recente studie die gepubliceerd werd in de Indisch Tijdschrift voor Experimentele Biologie (Engelse link) toonde aan dat lijnzaadolie ontstekingen vermindert die door verschillende stoffen worden opgewekt. In die zin kan het nuttig zijn bij de behandeling van allergische en infectieuze conjunctivitis.

Hoe te gebruiken

 • Bevochtig eerst een schone doek met lijnzaadolie en wrijf ermee over het aangedane oog.
 • Herhaal de behandeling vervolgens tweemaal per dag voor snelle verlichting.

5. Rauwe aardappelen tegen ooginfecties

Het natuurlijke sap dat rauwe aardappelen afscheiden is rijk aan antibacteriële en verzachtende stoffen die de bloedsomloop in de ogen helpen verbeteren om het herstel van infecties te bevorderen. Het gebruik ervan controleert het branden en verzacht jeuk en roodheid.

Hoe gebruik je dit middel

 • Snijd eerst verschillende aardappelschijfjes. Laat ze dan afkoelen in de diepvries.
 • Leg ze vervolgens gedurende 5 minuten op de oogleden.
 • Herhaal dit dan tweemaal daags.

6. Aloëveragel

De kristallen die de aloëveraplant bevat zijn rijk aan water, antioxidanten en antibacteriële stoffen die het herstel van bacteriële ooginfecties versnellen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Contactlenzen en voorste oog (Engelse link) aangetoond dat sommige alternatieve en complementaire geneeswijzen nuttig zijn bij de behandeling van oogziekten. De studie in kwestie toonde het effect aan van aloëvera en honing bij acute aandoeningen zoals blepharitis, en gaf veelbelovende resultaten te zien.

Hoe te gebruiken

 • Wrijf wat verse aloëveragel over het geïnfecteerde oog.
 • Laat het vervolgens 10 minuten zitten.
 • Spoel de gel dan van het gezicht af met koud water.
 • Gebruik 2 of 3 keer naar eigen inzicht.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
De beste manieren om aloëveragel te bewaren

7. Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie is rijk aan antibiotische verbindingen die werken tegen micro-organismen die oogontstekingen veroorzaken. De olieachtige bestanddelen bevochtigen de traanbuisjes en helpen droogheid en jeuk te voorkomen.

Hoe te gebruiken

 • Bevochtig eerst een wattenstaafje met de olie en wrijf ermee over de aangetaste plekken.
 • Je kunt kompressen maken met stukjes katoen voor het geval je ze direct op de ogen of oogleden moet leggen.
 • Gebruik het vervolgens tweemaal per dag tot de klachten zijn verdwenen.

8. Calendula

Zowel de infusie als de olie van calendula (Spaanse link) oefenen belangrijke effecten uit bij de bestrijding van deze oogaandoeningen. Het heeft antibacteriële en antiseptische stoffen die bacteriële groei verminderen en tegelijk zwelling en roodheid verzachten.

In feite is er wetenschappelijk bewijs voor de effecten van calendula-olie op oogontstekingen. Een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Oogheelkundige Ontsteking en Infectie (Engelse link) toonde aan dat het de door sommige bacteriën gevormde biofilm kon vernietigen. Het wordt daarom aanbevolen om in sommige in de handel verkrijgbare oogdruppels te verwerken.

Hoe te gebruiken

 • Bereid een aftreksel van calendula en breng de vloeistof vervolgens met behulp van een doekje op de ogen aan.
 • Herhaal de behandeling tweemaal per dag.

9. Zoutwater voor ooginfecties

Zoutwater is een ander doeltreffend natuurlijk middel om ooginfecties te behandelen. Het is een oplossing waarvan de samenstelling lijkt op die van tranen, die het oog zal bevochtigen en de verdrijving van ziekteverwekkers zal vergemakkelijken.

Bovendien bevat keukenzout antimicrobiële eigenschappen, die volgens verschillende Studies (Engelse link) al vele jaren bekend zijn. Het is dus een krachtig middel tegen vele kleine infecties.

Hoe gebruik je dit middel

 • Verdun eerst een theelepel zout in een liter drinkwater.
 • Test de oplossing en zorg ervoor dat ze niet zouter is dan een traan.
 • Spoel dan het aangedane oog met de aangemaakte oplossing.
 • Herhaal dit proces vervolgens maximaal drie keer per dag tot je enige verbetering merkt.
 • Vermijd echter zoveel mogelijk zout water rechtstreeks in het oog te krijgen om de aandoening niet te verergeren.

Kies bij symptomen van oogontsteking een van de hierboven genoemde remedies en pas die volgens de gegeven aanbevelingen toe om verlichting te geven. Je moet echter vermijden er verschillende tegelijk te combineren, want die kunnen ongewenste reacties opwekken.

Tenslotte raden we aan de omgeving goed schoon te houden. Als de symptomen na een tijdje niet beter worden, is het nodig een arts te bezoeken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mueller, J. B., & McStay, C. M. (2008). Ocular Infection and Inflammation. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2007.10.004

 • Nandal, U., & Bhardwaj, R. L. (2012). Aloe vera: A valuable wonder plant for food, medicine and cosmetic use – a review. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.

 • Orden Martínez, B., Martínez Ruiz, R., & Millán Pérez, R. (2004). Conjuntivitis bacteriana: Patógenos más prevalentes y sensibilidad antibiótica. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13062868


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.