Oorzaken van gezwollen oogleden en behandelingen

Gezwollen oogleden zijn niet alleen een esthetisch probleem, een van de oorzaken kan een ziekte zijn.
Oorzaken van gezwollen oogleden en behandelingen

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt in je leven vast wel eens gezwollen oogleden gehad en je vroeg je vast af wat de oorzaken waren. Het komt vrij vaak voor, maar in plaats van een eenvoudige esthetische kwestie, kan het een gevolg van vele ziekten zijn. Een aantal van hen kunnen zelfs van metabolische of immunologische oorsprong zijn.

De oogleden zijn een deel van het lichaam dat door de huid, spieren en slijmvliezen die de ogen bedekken wordt gevormd. Hun belangrijkste functie is om ze tegen vreemde stoffen te beschermen. Het houdt ook de oogbol te allen tijde vochtig.

Het is waar dat de oogleden de neiging hebben om met het ouder worden hun consistentie te verliezen. Het is om deze reden dat het typisch is voor oudere mensen om gezwollen oogleden of wallen onder de ogen te hebben. Hetzelfde gebeurt wanneer vermoeidheid en stress zich ophopen.

Er zijn echter veel andere oorzaken voor gezwollen oogleden en het is belangrijk om ze vroeg te herkennen. In dit artikel leggen we de belangrijkste redenen hiervoor uit en ook de meestvoorkomende behandelingen.

Oorzaken van gezwollen oogleden

Vrouw wijst naar gezwollen ooglid

Zoals we hierboven vermeldden, is het hebben van gezwollen oogleden een veelvoorkomend verschijnsel. Vooral omdat alle weefsels met de leeftijd verzwakken, inclusief die van de ogen.

Een andere veelvoorkomende reden is vermoeidheid en gebrek aan slaap. Onjuiste rust heeft een impact op het hele lichaam en reflecteert in het gezicht, vooral de ogen. Hetzelfde geldt voor gewoontes zoals het drinken van alcohol of het roken van marihuana.

Gezwollen oogleden zijn ook het gevolg van overmatige vochtretentie. Dit kan aan een probleem met de bloedsomloop te wijten zijn, zoals hypertensie of een hoge natriuminname.

Dit probleem is ook typerend voor mensen met allergieën en kan tijdens elke allergische reactie optreden. Het is zelfs een symptoom van onder andere anafylactische shock.

Houd er ook rekening mee dat gezwollen oogleden een symptoom van een infectie kunnen zijn. Logischerwijs ze ook na een klap in het gebied, hetzij door een gevecht of een ander trauma verschijnen.

Ten slotte zijn strontjes een andere veelvoorkomende oorzaak. Dit is een infectie van de klieren van Meibom aan de rand van het ooglid (Spaanse link) en er is meestal ook pijn en roodheid aanwezig.

Behandeling voor gezwollen oogleden

Vrouw koelt haar gezicht

De behandeling is afhankelijk van de oorzaken. Het is waar dat bepaalde algemene maatregelen de meeste gevallen van gezwollen oogleden kunnen helpen voorkomen of verbeteren.

Allereerst is het belangrijk om goed te slapen. Wetenschappers raden een minimum van acht uur per dag aan (Spaanse link). Leer daarnaast met stress en angst om te gaan, aangezien deze ook de kwaliteit van de slaap beïnvloeden.

Het idee hier is om een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet te behouden. Het beheersen van je zoutinname helpt het vasthouden van vocht te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. Het is ook noodzakelijk om de inname van alcohol en drugs te minimaliseren.

Raadpleeg een arts als de oogleden ondanks deze maatregelen toch gezwollen zijn. Degenen die het gevolg zijn van allergische symptomen zullen na het nemen van een antihistaminicum of gewoon door afstand te nemen van het allergeen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen.

Een professional zal antibiotica voorschrijven om infecties te behandelen. Er zijn er veel voor orale toediening, maar de meestvoorkomende voor dit doel zijn ofwel in topische vorm of als oogdruppels.

Conclusie

De oorzaken van gezwollen oogleden zijn talrijk en het is een vrij algemeen probleem. Het is niet alleen een natuurlijke esthetische verandering als gevolg van veroudering, maar het kan ook een teken van vermoeidheid en stress zijn.

Het is het beste om je arts te raadplegen als het chronisch wordt, omdat dit een symptoom van een infectie of een niet-gediagnosticeerde allergie kan zijn. Zij moeten de meest geschikte behandeling kunnen voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.