7 manieren om schimmelnagelinfecties te voorkomen

Schimmelnagelinfecties zijn moeilijk te behandelen. Daarom is het altijd het beste om ze te voorkomen of ze zo snel mogelijk te behandelen wanneer ze zich voordoen. Lees er meer over in dit artikel!
7 manieren om schimmelnagelinfecties te voorkomen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Schimmelnagelinfecties worden niet als een ernstig gezondheidsprobleem beschouwd, maar het is een aandoening die veel ongemak kan veroorzaken. En als ze zich eenmaal hebben ontwikkeld is het moeilijk om ze uit te roeien. Zelfs als je succesvol bent om de infectie te bestrijden, zullen ze waarschijnlijk nog steeds terugkeren.

Nagelschimmels zijn ook bekend als onychomycose en worden veroorzaakt door micro-organismen die dermatofyten worden genoemd. Ze voeden zich met keratine, een eiwit dat voorkomt in nagels en haar.

Deze micro-organismen gedijen op donkere, warme en vochtige plaatsen. Daarom is de binnenkant van schoenen een gunstige plek voor hen om zich te vestigen. Naar schatting heeft tot 14% van de wereldbevolking last van schimmelnagelinfecties.

7 manieren om schimmelnagelinfecties te voorkomen

Grote teen onder een vergrootglas

Preventie is de sleutel om problemen te voorkomen, omdat de uitroeiing van dit probleem vaak complex is.

Het is altijd beter om schimmelnagelinfecties te voorkomen dan ze te moeten genezen. Dit laatste kost zowel veel tijd als doorzettingsvermogen om te bereiken, dus het beste is om te voorkomen dat onychomycose optreedt. De beste manier om dit te bereiken is door enkele eenvoudige preventieve maatregelen te nemen. We zullen hieronder een aantal tips geven.

1. Bescherm je voeten

Het is niet altijd een goed idee om op blote voeten rond te lopen, vooral niet in warme, vochtige ruimtes zoals zwembaden, sportscholen, spa’s, openbare douches, enz. Schimmels kunnen zich op deze oppervlakken bevinden en aan de huid blijven kleven en problemen veroorzaken. Het is het beste om slippers of sandalen te dragen.

2. Knip je nagels op de juiste manier om nagelinfecties te voorkomen

Teennagels moeten kort worden gehouden. Je kunt hiervoor het beste een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken, die altijd voor gebruik gedesinfecteerd moet worden. De nagels moeten recht afgeknipt worden en, indien nodig, met een vijl bijgewerkt worden om de scherpe randen glad te maken. Deze materialen zijn alleen voor persoonlijk gebruik en mogen niet worden gedeeld met huisgenoten.

3. Schoenen behandelen met schimmelwerend poeder

Een krachtige maatregel om schimmelnagelinfecties te voorkomen, is om je schoenen te behandelen met schimmelwerend poeder. Hetzelfde moet worden gedaan met sokken. Het is het beste om dit te doen voordat je ze kleding aantrekt, omdat het de groei van schimmelsporen voorkomt.

4. Aanbevelingen met betrekking tot schoeisel

Goed schoeiselbeheer is een duidelijke factor bij het voorkomen van schimmelinfecties. Aanbevelingen in dit verband zijn onder andere:

  • Draag geschikt schoeisel. Teennagels mogen niet in direct contact komen met schoenen. Het is het beste om schoenen te dragen die de juiste maat hebben en die veel ruimte rond de tenen bieden.
  • Ademend materiaal. Schoenen van canvas of leer zorgen voor meer ademend vermogen en verminderen het risico op het ontwikkelen van schimmelnagelinfecties.
  • Afwisselen van schoenen. Het is het beste om niet twee dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen te dragen, vooral als ze vochtig zijn geworden van het zweet (Spaanse link). Het is beter om meerdere paren af te wisselen zodat deze goed kunnen drogen.
  • Antibacteriële spray. Het is een goed idee om schoenen in te spuiten met antibacteriële spray, vooral als ze zonder sokken zijn gedragen.
  • Gooi schoenen weg. Aan het einde van de behandeling van schimmelnagelinfecties kun je het beste de schoenen die je hebt gedragen weggooien.

5. Voethygiëne is de sleutel tot het voorkomen van schimmelnagelinfecties

Het is een goed idee om je voeten elke dag met water en zeep te wassen en ze daarna goed af te drogen met een handdoek. Dit geldt ook voor het gebied tussen de tenen.

Aan de andere kant helpt het aanbrengen van schimmelwerende poeders om de aanwezigheid van vocht in het gebied te verminderen. Sokken moeten ook dagelijks worden gewassen en worden vervangen zodra ze nat zijn.

6. Maak je nagels goed schoon

Vergeet bij het wassen van je handen en voeten niet om je nagels goed schoon te maken en leer dat ook aan je kinderen. Het is raadzaam om ze met zeep in te wrijven om de mogelijkheid van infectie te voorkomen. Het gebruik van een nagelborstel kan een goed idee zijn, omdat veel schimmels zich onder de nagels nestelen. Als je een geïnfecteerde nagel hebt aanraakt moet je altijd direct je handen wassen met water en zeep.

7. Overige aanbevelingen

Als de huid van je voeten gebarsten is door uitdroging, is het belangrijk om deze te hydrateren. Dankzij deze groeven kunnen schimmels gemakkelijk binnendringen en zich onder de nagel nestelen. Laesies rond de nagels moeten ook snel worden behandeld, zodat ze een toegangspoort zijn voor micro-organismen.

Het is niet aan te raden om nagellak of kunstnagels te gebruiken als je een schimmelnagelinfectie hebt. Zo is het zelfs het beste om deze items nooit te gebruiken, omdat ze de groei van micro-organismen kunnen stimuleren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste hygiënemaatregelen in acht worden genomen als je een manicure of pedicure krijgt.

Hoe herken je schimmelnagelinfecties?

Er zijn verschillende tekenen waaraan je schimmelnagelinfecties kunt herkennen. We zetten de meestvoorkomende problemen en veranderingen op een rijtje:

  • Veranderingen van de kleur van de nagel. Een witte vlek of een bruine of gele streep kan een teken van een schimmelinfectie zijn. Soms lijken de nagels donker van kleur vanwege de opeenhoping van vuil onder de nagel.
  • Textuurveranderingen. Nagels die verdikt, broos of schilferig zijn of een oneffen oppervlak hebben, duiden op de aanwezigheid van schimmel.
  • Veranderingen in vorm. Een abnormale vorm van de nagel kan wijzen op een schimmelnagelinfectie.
  • Pijn of zwelling rond de nagel.
  • Een jeukend gevoel in het gebied.
  • Nare geur die afkomstig is van de nagels, ook direct na het wassen.

Risicofactoren voor schimmelnagelinfecties

Voet met een schimmelnagelinfectie

Hoewel oudere mensen een verhoogd risico lopen op een schimmelnagelinfectie, kan iedereen aan deze aandoening lijden.

Oudere mensen lopen meer risico op het ontwikkelen van een schimmelnagelinfectie. Dit komt omdat de nagelgroei op oudere leeftijd langzamer is. Ook is de doorbloeding van het gebied verminderd en is er langere geschiedenis van blootstelling aan schimmels.

Mensen met diabetes zijn net als mensen met een verzwakt immuunsysteem ook vatbaarder voor schimmelnagelinfecties. Bij mensen met een voetschimmel gebeurt het vaak dat schimmel van de huid naar hun nagels overslaat.

Er is ook een verhoogd risico bij mensen met een aandoening die huidlaesies veroorzaakt, zoals psoriasis. Een zwangerschap en langdurig gebruik van antibiotica verhoogt eveneens het risico, evenals problemen zoals:

  • overgewicht
  • overmatig zweten
  • incontinentie

Preventie is het beste medicijn tegen schimmelnagelinfecties

Schimmelnagelinfecties zijn moeilijk te behandelen. Meestal worden eerst huismiddeltjes gebruikt om er vanaf te komen. Als deze echter niet succesvol zijn, is het raadplegen van de huisarts de meest verstandige stap. Er kan een meer gespecialiseerde behandeling nodig zijn om het probleem te verhelpen.

Er zijn momenten waarop schimmelwerende medicijnen nodig zijn om de infectie uit te roeien. In de meest ernstige gevallen kan het nodig zijn om de nagel volledig operatief te verwijderen om het probleem op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
  • Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
  • Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.