Goed voor je handen en voeten zorgen

Je moet je handen en voeten dagelijks hydrateren. Exfolieer ze echter niet meer dan twee keer per week om de beschermende laag niet te beschadigen.
Goed voor je handen en voeten zorgen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We kunnen allemaal soms gemakkelijk zijn met onze gezondheid, vooral als het gaat om het voor onze handen en voeten zorgen. Om de een of andere reden hebben we de neiging om deze lichaamsdelen meer te verwaarlozen dan andere, alsof ze niet zo belangrijk zijn. Dat zijn ze echter wel, dus let op.

Handen en voeten

Je zult misschien alleen aan je voeten denken als ze pijn doen. Misschien doe je dat ook als je merkt hoe droog ze zijn of als je ze in de zomer wilt laten zien in open schoentjes.

Wat betreft je handen let je misschien alleen op het verzorgen van je nagels. Over het algemeen verwennen de meesten van ons zelden onze handen en voeten. Met de rest van ons lichaam doen we dat veel vaker.

Je handen en voeten zijn essentiële onderdelen van ons lichaam. Ze worden zelden zo goed verzorgd als dat eigenlijk zou moeten. Dagelijkse zorg voor je handen en voeten is echter goed voor je welzijn.

Je handen en voeten zijn immers de eerste plaatsen waar je seizoensveranderingen en temperaturen voelt. Het zijn de belangrijkste contactpunten met de buitenwereld en dus ook het weer.

 • Temperatuurveranderingen hebben de neiging om de huid uit te drogen en te laten barsten. We kunnen er zelfs kloven en zweren op onze handen door krijgen.
 • Aan de andere kant zijn onze voeten gevoeliger voor warmte, wat gevoelens van zwaarte en ongemak kan veroorzaken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Pijn aan voetzolen bestrijden met deze tips

Goed voor je handen en voeten zorgen: exfoliëren en hydrateren

Voor je voeten zorgen

Goed voor je huid van je handen en voeten zorgen betekent dat je deze goed moet hydrateren. Daarvoor moet je deze eerst grondig reinigen om onzuiverheden te verwijderen.

Vervolgens verwijdert exfoliatie de dode cellen die je huid verstoppen, waardoor deze er jonger en frisser uitziet. Het maakt de huid ook ontvankelijker voor de werking van vochtinbrengende crèmes en verwijdert het overtollige eelt op de grote teen en de hak.

Tot slot kunnen moisturizers je handen en voeten verfrissen door het vocht te bieden dat je huid nodig heeft om er gezond uit te zien. Als je hydrateert, weet dan dat je het zowel van buitenaf als van binnenuit kunt doen.

Maak er een gewoonte van om naast je huidverzorgingsritueel minstens 8 glazen water per dag te drinken!

Hieronder zullen we een aantal geweldige verzorgingstechnieken en recepten bekijken die je kunt gebruiken om voor je handen en voeten te zorgen. Het scrubben verwijdert dode huidcellen en maakt de huid klaar voor hydratatie. Door de huid van je handen en voeten vervolgens te hydrateren, kun je kloven en zweren voorkomen.

1. Zelfgemaakte scrub om handen en voeten te exfoliëren

Zelfgemaakte scrub om handen en voeten te exfoliëren

Ingrediënten

 • 2 delen druivenolie
 • 2 delen kokosolie
 • 1 deel bruine suiker
 • 1 theelepel puur vanille-extract
 • 2 el kaneelpoeder

Bereiding

 • Meng de druivenolie en de kokosolie in een kom en meng het goed.
 • Voeg de bruine suiker, het vanille-extract en het kaneelextract toe.
 • Meng het opnieuw goed.
 • Masseer het mengsel vervolgens ongeveer 90 seconden in je huid in.
 • Laat het ten slotte ongeveer een kwartier intrekken en spoel het daarna af met lauw water.
 • Als er wat van het mengsel overblijft kan je dat maximaal een maand bewaren.

2. Zelfgemaakte vochtinbrengende crème

Zelfgemaakte vochtinbrengende crème

Ingrediënten

 • 5 druppels van de volgende oliesoorten:
 • 3 druppels vanille-extract
 • 3 druppels kaneel-extract
 • 1/4 kopje rozenwater

Bereiding

 • Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
 • Giet het mengsel over in een lege spuitfles.
 • Spray het op je handen en voeten en masseer het vervolgens goed in.

Om deze behandeling nog effectiever te maken, kun je plastic zakken om je handen en voeten doen. Laat deze een paar minuten zitten, zodat ze de oliën beter geabsorbeerd worden. Doe dit bij voorkeur ‘s nachts zodat de behandeling langer aanhoudt.

Conclusie

Om goed voor de huid van handen en voeten te zorgen is het essentieel om schoonheidsproducten zoals en scrubs en vochtinbrengende crèmes te gebruiken. De combinatie van deze behandelingen voedt de bovenste huidlaag diep en bevordert de regeneratie ervan.

Het helpt onder andere om dode huidcellen te elimineren en verlies van stevigheid te voorkomen. Daarom voorkomt de regelmatige toepassing ervan de tekenen van vroegtijdige veroudering en andere huidproblemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.