Hydrateer je droge hielen met deze geweldige huismiddelen

Hoewel we ze de hele tijd verwaarlozen, hebben onze voeten wel wat aandacht en veel hydratatie nodig, vooral als je droge hielen wilt voorkomen.
Hydrateer je droge hielen met deze geweldige huismiddelen

Laatste update: 16 juni, 2018

Droge hielen kunnen mooie voeten lelijk maken. Als je ze hebt, dan haat je waarschijnlijk het uittrekken van je schoenen of het dragen van sandalen, omdat je voeten er gebarsten en verwaarloosd uitzien.

Voor veel mensen werken vochtinbrengende crèmes echter niet voldoende. Lees verder en ontdek negen natuurlijke, zelfgemaakte middelen en aanbevelingen om je droge hielen te hydrateren en ze weer zacht en mooi te maken.

Negen huismiddelen tegen droge hielen

Om droge hielen te behandelen, moet je consistent zijn in welke oplossing je ook kiest. Voor de meeste mensen is vochtinbrengende crème alleen niet genoeg. Verwen je voeten met deze effectieve scrubs, vochtinbrengende crèmes en voedende behandelingen. We zullen ook uitleggen waarom andere factoren zoals je dieet en hoe je loopt belangrijk zijn.

1. Warm water met zuiveringszout

Baking soda met heet water

Je kunt dit middel twee keer per week gebruiken om je droge hielen te behandelen. Het enige wat je hoeft te doen is een voetenbad met warm water en zuiveringszout bereiden en jezelf te ontspannen.

Laat je voeten 20 tot 30 minuten weken. De huid zal verzachten en het zal hierdoor later makkelijker zijn om te scrubben en te hydrateren.

2. Scrub met zeezout en olijfolie

Na het voetenbad, of op elk ander moment, kun je je voeten scrubben door gelijke hoeveelheden grof zeezout en olijfolie te mengen. Het mengsel is eenvoudig en effectief.

Masseer je voeten goed, vooral je hielen, vijf minuten per voet.

Zeezout is een krachtige natuurlijke scrub, geweldig voor het verwijderen van dode huidcellen. De olijfolie daarentegen voedt de huid diep.

3. Voetenmasker met sheaboter en egelantier

Sheaboter met rozebottelolie

Wij raden aan dit voetenmasker één keer per week te gebruiken en 30 minuten te laten intrekken. Om de droge, harde huid op je hielen te verzachten, raden we het gebruik van zeer voedzame ingrediënten aan, zoals sheaboter en egelantierolie.

De sheaboter voorziet de huid van voeding en elasticiteit, terwijl de egelantier vernieuwing van de cellen bevordert. Samen zijn ze perfect voor de zeer droge huid.

4. Masker van groene klei en yoghurt

Als je voeten niet te erg gebarsten zijn, kun je kiezen voor een masker van groene klei en yoghurt. Hoewel klei de neiging heeft om de huid uit te drogen, draagt het bij aan een uitstekende vochtinbrengende crème  als het gemengd wordt met yoghurt. Bovendien is de klei ook nog eens een goede scrub.

5. Amandelolie en honing

Amandelolie

Dit middel is zeer effectief voor het verzachten en beschermen van droge hielen. De combinatie van amandelolie en honing is perfect voor het verzachten van de huid. Het enige wat je hoeft te doen is het een keer per week aan te brengen, en dan 30 minuten te laten zitten.

6. Draag de juiste schoenen

Bepaalde soorten schoenen drogen je hielen uit en bevorderen de vorming van eelt. Dit is vaak het geval bij zeer harde of stevige schoenen, of schoenen van bepaalde materialen.

Je moet je prettig voelen in je schoenen. Zo niet, dan kun je binnenzolen kopen die zich aanpassen aan de vorm van je voeten en ademend zijn. Je zult het verschil voelen.

7. Loop op de juiste manier

Goed lopen

Te veel gewicht op je hielen kan ook bijdragen aan dit probleem. Goed leren staan en lopen houdt je hielen gezonder en verbetert je houding.

Als je op je voeten staat, zorg er dan voor dat je je gewicht op het middelste deel van je voeten legt, niet op je tenen of hielen.

Als je loopt, doe dan je best om het goed te doen. In het begin zal het moeilijk zijn, maar met een beetje geduld wordt het natuurlijker.

8. Hydrateer van binnenuit

Hoe kunnen we onszelf van binnenuit hydrateren? Door ons lichaam te voeden met voedzaam voedsel. Zorg ervoor dat je dagelijks een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren binnenkrijgt door bijvoorbeeld het volgende voedsel te eten:

 • Rauwe groenten en fruit
 • Gedroogde vruchten
 • Zaden, ook gekiemd
 • Volkoren producten
 • Zeewier
 • Ghee of geklaarde boter

9. Drink voldoende water

Drink water

Dit laatste middel is tevens de belangrijkste. Drink de hele dag door water, behalve tijdens de maaltijden, is een goede gewoonte om allerlei gezondheidsproblemen van binnenuit aan te pakken.

Als je een droge huid wilt voorkomen, moet je je lichaam voldoende water geven. Door het combineren van een goede hydratatie van binnenuit en vochtinbrengende middelen die van buitenaf diep hydrateren, kun je een einde maken aan droge hielen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mayo Clinic Staff. (2016, August 19). Dry skin: Definition
   mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/home/ovc-20235864
  • Schmitt, B. D. (1994-2015). Cracked or dry skin
   seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/cracked-dry-skin/
  • Ngan, V. (2006). Cracked heels
   dermnetnz.org/topics/cracked-heels/
  • Cracked heels. (2015, June 19)
   ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/cracked-heels/
  • Cracked heels, callous, and heel fissures. (n.d.)
   podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.