6 natuurlijke tips voor verzorgde nagels

Je let wellicht alleen maar op het uiterlijk van je nagels, maar eigenlijk moet je in het belang van je gezondheid voor je nagels zorgen. Bescherm ze dus tegen alle mogelijke externe beschadiging. Lees in dit artikel hoe je dit doet!
6 natuurlijke tips voor verzorgde nagels

Laatste update: 13 december, 2018

Als je op een natuurlijke manier voor je nagels wil zorgen, let dan op de producten die je voor de handen gebruikt. Bescherm de nagels tegen agressieve actieve elementen uit de omgeving en zorg voor verzorgde nagels.

Je moet ook voorzichtig zijn wat je eet. Tenslotte weerspiegelen je nagels je algemene gezondheid. Hoe ze eruit zien, kan een aanwijzing zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Bij twijfel plan je dus best eerst een bezoekje aan je dokter.

In het artikel van vandaag ontdek je hoe je zowel vanbinnen als aan de buitenkant voor je nagels kunt zorgen. Het doel is dat ze er altijd mooi, sterk en gezond uitzien.

Probeer deze tips voor goed verzorgde nagels

1. Kies voor niet-giftige nagellak

Traditionele nagellak bevat soms ingrediënten die giftig kunnen zijn voor je gezondheid, zoals het giftige tolueen.

De etiketten die de namen van de ingrediënten vermelden, zijn gewoonlijk erg klein. Dat maakt het moeilijk om te weten wat er in je nagellak zit. Maar vele flesjes nagellak zullen aangeven of ze biologisch zijn en of ze giftige bestanddelen bevatten.

Vermijd synthetische elementen. Dan zal niet alleen beter zijn voor je nagels, maar het zal ook de gifstoffen tegenhouden, zodat ze je bloedsomloop niet kunnen bereiken en mogelijk de werking van bepaalde organen aantasten.

Mooie, verzorgde nagels

2. Draag handschoenen om je nagels te beschermen

De meeste mensen hebben de slechte gewoonte om hun huishoudelijke taken uit te voeren zonder hun handen en nagels te beschermen. 

Of het nu uit luiheid is of omdat men gehaast is, de vaat wordt gewoonlijk met de hand gewassen zonder handschoenen te dragen. Dat betekent dat je nagels blootgesteld worden aan agressieve schoonmaakproducten zoals bleekwater of afwasmiddel.

Ons advies is dus dat je altijd handschoenen draagt tijdens zulke activiteiten. Smeer ook de nagels en de handen vaak in met een vochtinbrengende crème. Doe dit vooral als je buiten werkt of met sterke producten werkt.

3. Wrijf je handen goed in met vochtinbrengende crème

Het is niet voldoende om alleen maar lotion te gebruiken om de handen te hydrateren. Om je nagels te verzorgen, moet je een natuurlijk product gebruiken dat veel olie bevat, zoals amandelolieJe kan het elke avond aanbrengen vóór je gaat slapen.

Als je dat gemakkelijker vindt, kan je katoenen handschoenen dragen zodat je geen vlekken maakt op de lakens. Het zal ook helpen om het product beter te laten indringen.

Olie voor verzorgde nagels

4. Verbeter je bloedsomloop

Mensen met koude handen of die last hebben van een slechte bloedsomloop, kunnen ook de handen weken in een badje. Daarbij moeten ze afwisselen tussen heet en koud water. Het is aangewezen dat zij op regelmatige basis de handen laten masseren.

Je kan twee kommen gebruiken: één om de handen te weken en een andere om de bloedsomloop te activeren.

5. Bescherm je handen tegen de zon en tegen de kou

Om je nagels te verzorgen, moet je er een gewoonte van maken om zonnecrème te gebruiken telkens als ze blootgesteld worden aan zonnestralen en vooral tijdens de uren van het meest intense zonlicht.

Je moet ook jezelf beschermen tegen de kou en de wind door handschoenen te dragen.

Handen beschermen tegen de kou

6. Enkele heilzame supplementen voor verzorgde nagels

Wat doe je als je breekbare en zwakke nagels hebt? Je kan enkele natuurlijke supplementen proberen die heilzaam zijn voor de nagels, maar ook voor de huid en het haar. Dit zijn enkele van de meest doeltreffende:

  • Biergist of voedingsgist
  • Vloeibare biologische silicone
  • Linnenolie
  • Biotine

Maar voor je een van deze supplementen voor verzorgde nagels begint te nemen, raden we eveneens aan om eerst te overleggen met een arts of met een specialist. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dimitris, R., & Ralph, D. (2012). Management of simple brittle nails. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2012.01518.x
  • Scheinfeld, N., Dahdah, M. J., & Scher, R. (2007). Vitamins and minerals: Their role in nail health and disease. Journal of Drugs in Dermatology.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.