De gevaren van het gebruik van acrylnagels

Acrylnagels zien er misschien geweldig uit, maar het is een mogelijk gevaar voor je gezondheid. Ze kunnen ontstekingen, branderigheid, pijn en allergische reacties veroorzaken.
De gevaren van het gebruik van acrylnagels

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het is misschien waar dat acrylnagels er leuk uit zien. Ze zijn perfect voor het gebruik op speciale aangelegenheden en ze transformeren het uiterlijk van onze handen. Echter, het gebruik van acrylnagels kunnen ook een hoop problemen veroorzaken die beter vermeden kunnen worden.

Je geniet misschien van het uiterlijk van acrylnagels, maar ze komen met een hoog prijskaartje wat betreft je gezondheid.

In dit artikel gaan we je vertellen wat je moet weten over de gevaren van het gebruik van acrylnagels. Lees dit eerst voordat je besluit of je ze wel of niet wilt gebruiken.

Waarom zijn acrylnagels zo populair?

Meer en meer vrouwen van alle leeftijden dragen kunstnagels of verlengstukken. Acrylnagels geven een gevoel van ‘perfectie’, en je komt ze tegen in modebladen en bij beroemdheden. Het is gemakkelijk om in te zien waarom vrouwen de voorkeur geven aan het gebruik van acrylnagels: ze bedekken de imperfecties van natuurlijke nagels en zien er perfect uit.

Acrylnagels worden gelakt en zijn vaak versierd met designs, wat soms onmogelijk is op kortere of ongewone natuurlijke nagels.

Als je de gewoonte hebt om op je nagels te bijten, of je hebt ze nodig om er goed uit te zien voor je werk, zijn acrylnagels een gemakkelijk alternatief. Hetzelfde geldt voor bruiloften, feestjes en andere speciale aangelegenheden in onze levens.

Lees ook: Negen redenen waarom je nagels breken

Bewustheid over kunstnagels

Ondanks dat ze er misschien onschadelijk uit zien, kunnen zowel het aanbrengen als het dragen problemen veroorzaken. Laten we een kijkje nemen naar wat er gebeurt in de salon wanneer je acrylnagels gebruikt:

 • De chemische component die wordt gebruikt, hars of formaldehyde, kan ontstekingen, afscheiding van de natuurlijke nagel van de huid, branderigheid, pijn en allergische reacties veroorzaken.
 • Er zijn zelfs gevallen van vrouwen die hun natuurlijke nagels volledig zijn kwijtgeraakt en die hun nagelbed hebben verwoest. Als dit gebeurt, groeit de nagel nooit meer terug.
 • Er bestaat een grote kans dat je giftige rook en andere irriterende middelen inademt, als de salon waar je je nagels laat behandelen niet goed geventileerd wordt.
 • Sommige salons gebruiken een middel genaamd methylmethacrylaat om nagels aan te brengen. Dit chemische middel veroorzaakt ernstige schade aan het ademhalingssysteem en bij direct contact met de vingers.
 • Het gebruik van een haardroger om de nagels te drogen is een zeer veelvoorkomende fout. Het probleem ligt in het feit dat sommige van de bestandsdelen die worden gebruikt om acryl aan te brengen brandbaar zijn bij het in contact komen met hoge temperaturen.
Acrylnagels Versieren

Let op het volgende bij het gebruik van acrylnagels

 • Soms wordt er bij schoonheidssalons niet goed schoongemaakt en worden instrumenten en materialen niet goed gesteriliseerd, nadat ze gebruikt zijn bij een klant. Dit betekent dat de klant daarna hoogst waarschijnlijk eventuele ziekten of schimmels overneemt die de klant voor haar bij zich droeg.
 • Verzeker je er ook van dat de nagelstyliste handschoenen draagt van latex of plastic. Een snee of een schaafwond op de handen is de ideale plek voor allerlei soorten ziekten om zich te verspreiden en voort te planten.
 • Snijdt niet in je nagelriem en kort deze ook niet in. Vergeet niet dat de nagelriem dient als een natuurlijke barrière om infecties te voorkomen, en voorkomt dat schadelijke micro-organismen je lichaam binnenkomen.
 • Zorg dat je je handen wast en droogt en zorg dat er geen vocht meer op de nagels zit. Dit voorkomt dat schimmels zich kunnen verspreiden nadat de nagels aangebracht zijn.

Meer problemen bij het gebruik van acrylnagels

Wanneer je de schoonheidssalon verlaat, zijn er nog steeds risico’s, ook al is het een goede salon met gekwalificeerd personeel.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Acrylnagels zijn volledig stijf en kunnen beschadigd raken door de zachtste impact. Dit betekent dat de plastic nagel de natuurlijke nagel mee zal nemen. Dit is extreem pijnlijk en het duurt lang voordat de nagel terug gegroeid is.
 • Kunstnagels brengen een veel hoger risico op infecties met zich mee. Bacteriën en micro-organismen die ziekten veroorzaken kunnen zich delen in elke ruimte tussen de natuurlijke nagel en de acrylnagel.
Acrylnagels
 • Allergische reacties zijn veel voorkomend bij kunstnagels. Dit komt door het plastic en de giftige stoffen waar ze van gemaakt worden. Het resultaat: rode, gezwollen en jeukende vingers.
 • Als de acrylnagel beschadigd is, zal het veel makkelijker zijn voor vuil, virussen en bacteriën om zich op te hopen. Wanneer dat gebeurt, moet je de beschadigde nagel verwijderen en vervangen voor een nieuwe, zo snel mogelijk.

Lees dit artikel: Zeven redenen waarom nagelbijten slecht is

Het gebruik van acrylnagels is niet een beslissing die licht opgevat moet worden.

Als je na het lezen van dit artikel, en ondanks de gevaren, nog steeds acrylnagels wilt dragen, laat ze dan zetten bij een professionele salon, door een gekwalificeerde nagelstyliste. Wees er zeker van dat de ruimte goed geventileerd is, neem je eigen vijl mee en kijk uit voor veranderingen en pijn aan je vingers en nagels.

Verwijder de nagel die het probleem veroorzaakt indien nodig tot de pijn wegtrekt. En geef als het mogelijk is de nagels zo nu en dan wat rust. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Armstrong, A. W., Tuong, W., Love, T. J., Carneiro, S., Grynszpan, R., Lee, S. S., & Kavanaugh, A. (2014). Treatments for nail psoriasis: A systematic review by the GRAPPA nail psoriasis work group. Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.3899/jrheum.140881
 • Mayer, L., & Bhikha, R. (2014). Nails as Indicators of Health Status. Tibb Institute.
 • Hinkelbein, J., Koehler, H., Genzwuerker, H. V., & Fiedler, F. (2007). Artificial acrylic finger nails may alter pulse oximetry measurement. Resuscitation. https://doi.org/10.1016/j.resuscitation.2006.11.018

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.