Ontdek hoe je sinaasappelmarmelade maakt

Sinaasappelmarmelade is ideaal om te genieten van de smaak en te profiteren van de voedingsstoffen die citrusvruchten bieden. Er is niets beter dan het thuis te bereiden met dit recept dat geschikt is voor alle ervaringsniveaus!
Ontdek hoe je sinaasappelmarmelade maakt
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jam, gelei en marmelade zijn verschillende conserveermogelijkheden die ideaal zijn om fruit voor langere tijd te bewaren. Als je van citrusvruchten houdt, kun je deze sinaasappelmarmelade eens maken. Zo heb je het altijd bij de hand om je favoriete lekkernijen te begeleiden en te bereiden!

Het is bijvoorbeeld perfect om op een zacht sneetje brood te smeren of om een zelfgemaakte cake of taart mee te vullen. Maar het is ook lekker om yoghurt te zoeten of bij een stukje verse kaas.

Het zelf maken van jam en andere vruchtenconserven is helemaal niet ingewikkeld. In feite zijn suiker en fruit de enige ingrediënten die je nodig hebt. Je moet het wel een tijdje laten koken dus het vereist een beetje geduld.

De ingrediënten om sinaasappelmarmelade te maken

Ontdek hoe je sinaasappelmarmelade maakt

Je kunt meer of minder marmelade maken, zolang je maar dezelfde verhouding suiker en fruit aanhoudt naar gelang van het gewicht van het fruit (als de schil eenmaal verwijderd is). Met de hieronder aangegeven hoeveelheden kun je ongeveer 4 middelgrote potten vullen.

  • 1 kg sinaasappelen
  • 500 gram suiker (afhankelijk van het gewicht geschild fruit)
  • de schil van 2 sinaasappels

De bereiding van sinaasappelmarmelade

  • Als eerste was je de sinaasappels goed onder een straal water.
  • Verwijder dan met een fijne dunschiller of een scherp mes alleen het oranje gedeelte van de schil van 2 sinaasappels. Het witte gedeelte kun je beter vermijden, want dat kan een bittere smaak aan de marmelade geven. Snijd deze schil in zeer dunne reepjes of kleine blokjes.
  • Schil vervolgens alle sinaasappelen, verwijder de pitten en weeg het vruchtvlees. Je hebt de helft van het gewicht aan suiker nodig.
  • Snijd het fruit vervolgens in kleine stukjes.
  • Zet een pan of steelpan met de sinaasappelstukjes op middelhoog vuur en zet het vuur laag wanneer het begint te koken. Laat het ongeveer 15 minuten koken.
  • Voeg daarna de suiker en de gesneden reepjes sinaasappelschil toe. Laat alles vervolgens nog 45 minuten samen koken. Houd wel een oogje in het zeil om te voorkomen dat de marmelade gaat aanbranden.
  • Controleer daarna of de marmelade klaar is. Doe dit door een beetje marmelade op een bord te scheppen en het bord dan te kantelen. Als de marmelade makkelijk uitloopt, dan heeft het nog een beetje meer kooktijd nodig. Anders kan je het vuur uitzetten.
  • Nu is je sinaasappelmarmelade klaar om in gesteriliseerde glazen potten te doen. Zo kun je de marmelade gebruiken wanneer je er zin in hebt.

Tips voor het bewaren van de sinaasappelmarmelade

Om lang en veilig van sinaasappelmarmelade te kunnen genieten, zijn bereiding, verpakking en bewaring belangrijk. Daarom moet je de aanbevelingen van voedselveiligheidsexperts nauwkeurig opvolgen (Engelse link).

In dit geval raden wij aan de glazen potten met heet water te reinigen en te bewaren tot je klaar bent om ze te gebruiken. Zodra de jam klaar is, vul je de potten tot ongeveer een halve centimeter van de bovenrand.

Sluit de potten af en zet ze in een pan met water. Als het begint te koken, wacht je tussen de 5 en 10 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Ze zijn nu klaar om in de voorraadkast te worden bewaard.

Volgens het National Center for Home Food Preservation (Engelse link) blijft sinaasappelmarmelade door al deze stappen te volgen tot een jaar goed. Als je het bewaard op een droge, koele en donkere plaats kan het al zijn oorspronkelijke kwaliteit en smaak behouden.

Je moet er rekening mee houden dat er gedurende deze tijd veranderingen in textuur of kleur kunnen optreden. Als de verpakking echter goed afgesloten is en het bewaarde voedsel geen tekenen van bederf vertoont, is het nog steeds veilig om te eten.

De voordelen van sinaasappelen

Sinaasappelen bevatten veel voedingsstoffen

Sinaasappelen zijn een universele vrucht en een van de meest gegeten vruchten over de hele wereld. Het is de vrucht van de zoete sinaasappelboom (Citrus x Aurantium) die behoort tot het citrusgeslacht.

Ze onderscheiden zich door de aanwezigheid van een aantal voedingsstoffen en andere bestanddelen die ze tot een zeer gezond voedingsmiddel maken. We zullen hieronder enkele van hun belangrijkste eigenschappen toelichten.

Ze zijn licht en voedzaam

Sinaasappelen en fruit in het algemeen zijn lichte en hydraterende voedingsmiddelen omdat een groot deel van hun gewicht uit water bestaat. Ze bevatten ook natuurlijke suikers, vezels, vitamine C, thiamine en kalium (Engelse link).

Sinaasappelen zijn een belangrijke bron van vitamine C

Van de porties fruit die dagelijks worden aanbevolen, zou er één een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C moeten leveren. Hiertoe behoren niet alleen sinaasappelen, maar ook ananas, kiwi, mandarijnen, aardbeien en papaja’s. Deze vitamine (Engelse link) is nodig voor veel lichaamsfuncties zoals:

  • de productie van collageen.
  • de genezing van wonden.
  • de opname van ijzer.
  • de goede werking van het immuunsysteem.

Bescherming van het hart

Een dieet met veel plantaardige voedingsmiddelen is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Volgens een overzicht van studies, gepubliceerd door het International Journal of Epidemiology (Engelse link), is de inname van groenten en fruit geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Positieve resultaten worden aangetoond bij een dagelijkse inname van minimaal 800 gram plantaardige producten. Hiertoe behoren onder andere sinaasappels, appels, peren, groene bladgroenten en kruisbloemige groenten.

Antioxidant

De antioxiderende capaciteit van citrusvruchten is een van de eigenschappen die de laatste jaren de wetenschappelijke belangstelling heeft gewekt. Studies tonen aan (Engelse link) dat dit soort fruit kan worden beschouwd als een goede bron van antioxidanten. 

Het zijn interessante verbindingen die in de dagelijkse voeding aanwezig zouden moeten zijn, omdat ze in verband zijn gebracht met de preventie van verschillende chronische en degeneratieve ziekten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Smoothie met bosbessen en kersen vol antioxidanten

Bescherming van de huid

Een tekort aan vitamine C uit zich vaak in huidproblemen, zoals een moeilijke genezing, droogte of een broze huid. Deskundigen (Engelse link) zijn dan ook van mening dat de aanwezigheid van voldoende vitamine C in de voeding in dit opzicht gunstig kan zijn.

Momenteel tonen studies aan dat een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit de veroudering van de huid voorkomt en het uiterlijk ervan verbetert. Voor een deel kan dit te danken zijn aan vitamine C.

Bovendien is aangetoond dat de aanwezigheid van bètacaroteen en andere fytochemicaliën in sinaasappelen bescherming biedt tegen schade door zonnestraling. Dit is de conclusie van een studie die in 2012 door het American Journal of Clinical Nutrition is gepubliceerd (Engelse link).

De toevoer van antioxidanten (waaronder bètacaroteen) verhoogt dus de verdediging van de huid tegen straling, biedt bescherming op lange termijn en draagt bij tot de gezondheid van de huid. Het gebruik ervan is echter niet zo doeltreffend als het gebruik van adequate zonnefilters.

Sinaasappelmarmelade kan een sinaasappel niet vervangen

Als je van sinaasappelen en de combinatie van zoet met citrus houdt, dan is dit marmeladerecept ideaal voor jou. Sinaasappelmarmelade is een kleine schat dankzij de smaak en de talloze voordelen die sinaasappels het lichaam bieden.

Jams en andere vruchtenconserven zoals deze marmelade bevatten echter een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Daarom is het geen goed idee om de inname van vers fruit te vervangen door dit soort producten.

Om een zeer hoge consumptie van toegevoegde suiker te vermijden, raden wij je aan het te bewaren om af en toe of in kleine hoeveelheden te eten. Bovendien kunnen mensen die de aanwezigheid van toegevoegde suiker willen beperken beter andere soorten confituur met weinig suiker proberen.

Als je van dit fruit en dit recept houdt, raden wij je aan het vooral te bereiden wanneer de sinaasappelen op hun best zijn. Op die manier krijg je een marmelade van de hoogste kwaliteit, met alle smaak voor een veel voordeligere prijs.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune D, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analisys of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46(3): 1029-1056.
  • National Center for Home Food Preservation. Making jams and jellies. Octubre 2005.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2018. US Department of Health & Human Services.
  • Pullar J.M, et al. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8):866.
  • Schafer W, et al. Making jams, marmalades, preserves and conserves. 2018. University of Minnesotta Extension.
  • Stahl W, Sies H. Beta-carotene and other carotenoids in protection from sunlight. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2012. 96(5): 1179S-1184S.
  • Zou Z, et al. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chemistry. Abril 2016. 196: 885-896.
  • University of Minnesota Extension. Home canning basics. https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/home-canning-basics
  • USDA. Oranges. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.