Leer hoe je zelfgemaakte sinaasappelvla maakt

24 januari 2020
Veel mensen houden van de romigheid en de citrusachtige maar zoete smaak van dit toetje. In dit artikel leer je hoe je zelfgemaakte sinaasappelvla maakt.

Zoals we allemaal weten, zijn nagerechten vaak in onze gedachten… zo erg dat we vaak toegeven aan onze verlangens en te veel snoep eten. Soms realiseren we ons niet eens hoeveel snoep we eigenlijk hebben gegeten. Voorkom het overmatig genot en probeer dit heerlijke, eenvoudige recept voor zelfgemaakte sinaasappelvla.

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je dit recept kunt maken. Bovendien zullen we je iets vertellen over enkele van de voedingsstoffen die erin zitten.

Zelfgemaakte sinaasappelvla

Oranje gekleurde vla

Als je op zoek bent naar nieuwe en frisse manieren om een zoete traktatie te maken die de beste ingrediënten bevat, maar die niet zo moeilijk te maken is, dan is dit het recept voor jou.

Je kunt deze zelfgemaakte sinaasappelvla zo eten of iets anders laten vergezellen. Je kunt het bijvoorbeeld op wat brood smeren, combineren met noten of bij je favoriete koekje. Dit kun je allemaal doen door dit eenvoudige recept te maken.

Lees ook dit artikel:
De voordelen van het dagelijks drinken van sinaasappelsap

Voedingswaarde en culinaire eigenschappen

Het sinaasappelsap in dit recept biedt je veel unieke voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld een goede hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevat het een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke suikers, wat een ander pluspunt is als het gaat om het toevoegen van suikers aan zuivel of desserts, zoals het geval is bij deze traktatie.

Bovendien spelen de eigenschappen van citrusfruit een zeer belangrijke rol als het gaat om het verkrijgen van de juiste consistentie voor je zelfgemaakte sinaasappelvla.

Zoals je waarschijnlijk weet, hebben melk en zuivelproducten de neiging om in combinatie met dit soort ingrediënten te klonteren. Dat komt door een chemische reactie die de verschillende lagen scheidt en meer volume geeft.

Dit is belangrijk om in gedachten te houden, omdat het soms erg moeilijk is om de vla de juiste dichtheid en textuur aan te laten nemen. Je wilt een vla die niet te dik is, het moet precies goed zijn.

We weten dat je je misschien zorgen maakt over de calorische inhoud van dit recept. Als dit het geval is, dan kun je de porties wijzigen en enkele ingrediënten vervangen. Je kunt het recept daarnaast aan je behoeften aanpassen.

Je kunt bijvoorbeeld bruine suiker gebruiken in plaats van witte of sojamelk in plaats van koemelk om een geschikte versie te maken als je lactose-intolerant bent.

Zelfs als je glutenintolerant bent, kun je dit recept voor je laten werken. Vervang gewoon de ongeschikte ingrediënten door ingrediënten die je wel verdraagt. Lees hier een Engels artikel over glutenintolerantie.

Doe wat fruit in je nagerecht

Gezin eet samen een toetje

Dit ingenieuze recept kan ook worden aangepast om fruit op te nemen. Op die manier kun je de kinderen in huis meer fruit laten eten. Je kunt ze gezonder laten eten als het op een toetje aankomt, en ze zullen wat extra voedzame producten eten.

Bovendien is het ideaal voor de zomermaanden wanneer de temperaturen hoog zijn en je een recept wilt dat je zal helpen om af te koelen. Dit recept is namelijk een geweldig alternatief voor drankjes die boordevol ultrabewerkte suikers en calorieën zitten die geen voedingswaarde hebben.

Ontdek ook:
5 eenvoudige en voedzame toetjes. Probeer ze zelf!

Recept voor zelfgemaakte sinaasappelvla

Ingrediënten

  • 500 ml melk (2 kopjes)
  • 5 eidooiers
  • 45 gram maizena (3 eetlepels)
  • 120 gram bruine suiker (1 kop)
  • 250 ml sinaasappelsap (1 kopje)
  • 30 gram sinaasappelschil (2 eetlepels)

Bereiding

  • Reynolds, P., & Phillips, J. A. (1981). Vitamin C Retention in Orange Juice Imitation Orange Juice, and Orange Beverage from Frozen Concentrates. Home Economics Research Journal. https://doi.org/10.1177/1077727X8100900309
  • Holick, M. F. (2004). Vitamin D: Importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/14985208
  • Etebu, E., Nwauzoma, A. B., Island, W., Biology, E., Harcourt, P., & Norte, A. (2014). A review on sweet orange (Citrus sinensis L. Osbeck): health, diseases and management. American Journal of Research Communication.