Hoe maak je meloenjam met onze recepten?

Je kunt meloenjam maken om te profiteren van de eigenschappen van deze vrucht. In dit artikel geven we je 3 geweldige recepten om uit te proberen.
Hoe maak je meloenjam met onze recepten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Meloenjam is een nieuwe manier om deze heerlijke vrucht te eten. Het bevat veel fytonutriënten en antioxidanten, maar het heeft ook een hoge suikerconcentratie. Daarom moet je het niet in je gebruikelijke dieet opnemen, maar het is wel geweldig voor speciale gelegenheden.

Houd er rekening mee dat meloenjam moeilijk te vinden is. Het is niet gebruikelijk om het in de supermarkt te zien, dus het is het beste om het zelf te maken. Hier gaan we je de beste 3 opties geven als je deze heerlijke zoete traktatie wilt proberen.

Meloenjam

Allereerst valt meloen op door zijn watergehalte. Hydratatie is een belangrijk element om gezond te blijven. Wanneer je te veel water verliest, kunnen sommige van je lichaamssystemen inefficiënt worden, volgens een onderzoek in Emergency Medicine Clinics of North America (Engelse link).

Hoe maak je meloenjam

Aan de andere kant bevat meloen pigmenten en andere antioxidante fytonutriënten. Het is zelfs aangetoond dat deze de vorming van vrije radicalen neutraliseren. Dit proces hangt samen met een slechtere gezondheidstoestand en het ontstaan van chronische ziekten op middellange en lange termijn.

Ingrediënten

 • 2 pond schone meloen
 • 1 citroen
 • 2 kopjes suiker
 • gemalen kaneel

Stap voor stap instructies

Het eerste dat je moet doen is de meloen snijden en schoonmaken. Je moet alle zaden verwijderen, dan in kleine stukjes snijden en in een pan doen.

Dan is het belangrijk om de suiker toe te voegen en alles minimaal 24 uur te laten rusten zodat het goed weekt. Om dit te doen, kun je het het beste in de koelkast bewaren nadat je de gele geplette citroenschillen hebt toegevoegd.

Nadat de 24 uur zijn verstreken, verwarm je het meloenmengsel op het fornuis en kook je het op middelhoog vuur. Voeg vervolgens een paar eetlepels gemalen kaneel toe. Het beste is om af en toe te roeren en het mengesl 2 uur te laten koken.

Als het klaar is met koken, zou je een dichte, dikke jam moeten hebben en hoef je verder niets anders te doen. De jam is klaar om verpakt te worden. Vul hiervoor potten met jam en steriliseer deze in een waterbad zodat je het goed houdbaar houdt.

Een andere optie om meloenjam te maken

Meloen valt ook op door het gehalte aan oplosbare vezels, net als veel ander fruit. Het kan op darmniveau fermenteren en een positieve invloed hebben op je darmflora. Dat blijkt uit onderzoek in The British Journal of Nutrition (Engelse link).

Een heerlijk stuk meloen

We zullen je nu een andere optie laten zien om meloenjam te bereiden. Deze zal iets andere organoleptische kenmerken hebben.

Ingrediënten

 • 2 pond schone meloen
 • 1½ kopje suiker
 • 1 citroen

Stap voor stap instructies

Deze optie bevat minder suiker, dus is minder zoet. Het eerste wat je moet doen is de meloen goed wassen, net als het vorige recept. Het is ook belangrijk om de meloen een nacht in de koelkast te laten macereren met de suiker, zodat de vocht eruit kan ontsnappen.

Het is belangrijk om het te verwijderen om te voorkomen dat het blijft plakken. Als de tijd voorbij is, voeg je de jam toe aan een glazen blender om hem homogener te maken. Tot slot kun je het net als bij het vorige recept in potten bewaren.

Onze derde manier om de jam te maken

Als je geen fan bent van de eerste twee manieren, laten we je een derde optie zien die je misschien wel lekker vindt. We raden je aan om met de 3 opties te experimenteren en je favoriet te kiezen, omdat ze allemaal iets verschillende smaken hebben.

Ingrediënten

 • 2 pond schone meloen
 • 1 appel, geschild
 • 1½ kopje suiker
 • de schil van een halve citroen

Stap voor stap instructies

Maak eerst de meloen en appel schoon en snijd ze in grote stukken. Doe ze vervolgens in een kom met de suiker. Dek de kom af en zet hem een nacht in de koelkast om te macereren. Voeg dan onmiddellijk daarna de citroenschil toe en voeg het mengsel toe aan een pan op middelhoog vuur om te koken.

Het is belangrijk om af en toe te roeren en het minimaal een half uur te laten koken. Gedurende deze tijd zal de textuur van de jam veranderen totdat deze homogeen wordt.

Nu kun je het toevoegen aan een blender of je kunt het laten zoals het is. Je kunt het natuurlijk ook in potjes bewaren, net als de eerste twee recepten.

Meloenjam maken

Met de drie recepten die we je hebben gegeven, maak je op een eenvoudige manier meloenjam. Het is een alternatief voor de meer traditionele fruitjam, behalve dat je dit normaal niet in de winkels vindt. Je zult aangenaam verrast zijn door de smaak!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273
 • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
 • Lin D, Peters BA, Friedlander C, Freiman HJ, Goedert JJ, Sinha R, Miller G, Bernstein MA, Hayes RB, Ahn J. Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr. 2018 Nov;120(9):1014-1022

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.