5 voordelen van milieuvriendelijke terrassen en daken

Milieuvriendelijke en groene opties worden steeds populairder, zelfs bij het inrichten van het huis en de tuin. In die zin kan decoreren met milieuvriendelijke terrassen en daken zeer gunstig zijn. Lees verder voor meer informatie!
5 voordelen van milieuvriendelijke terrassen en daken

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 01 november, 2022

Duurzame gewoontes die de natuur en het milieu respecteren, worden steeds populairder. De milieuvriendelijke trend domineert de verschillende scenario’s van de sociale agenda om een gezonder perspectief te garanderen, zowel voor mensen als voor de planeet. Daarom zijn milieuvriendelijke terrassen en daken goede alternatieven voor de gangbare inrichting.

Hoewel het misschien een fantasie lijkt, is de waarheid dat toepassingen die helpen de milieuvervuiling te verminderen, ook onze kwaliteit van leven helpen verbeteren. Bovendien worden de meeste grote steden gedomineerd door beton en asfalt. Deze materialen veroorzaken een dramatische temperatuurstijging.

In feite is aangetoond dat een enkel dak van dakleer met bitumen ongeveer 70° C op het oppervlak kan genereren. Om deze reden is warmte overvloedig aanwezig in metropolen, een product van de jungle van gebouwen, straten en andere vervuilende gebieden.

Het probleem van deze bouwvorm staat bekend als ‘stedelijk hitte-eiland’. Dit komt onder andere doordat de meeste gebouwen gedurende meerdere dagen hoge temperaturen vasthouden en accumuleren.

Wat zijn de voordelen van milieuvriendelijke terrassen en daken?

Het zijn duurzame ecosystemen die je direct bij je huis kunt installeren. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de eigenschappen van het dak. Ze kunnen bestaan uit diverse soorten planten en semi-uitgebreid of uitgebreid zijn.

Over het algemeen helpen ze de nuttige levensduur van je huis te verlengen door een betere waterdichtheid mogelijk te maken en de thermische isolatie te optimaliseren. Laten we nu eens gaan kijken naar enkele van hun voordelen.

Esthetische verbeteringen

Milieuvriendelijke terrassen en daken

Vanuit esthetisch oogpunt zorgen milieuvriendelijke tuinen en groene zones op het balkon ervoor dat ruimtes er vrolijk en opvallend uitzien. Het zijn dus meestal esthetisch opvallende en erg mooie gebieden. Je kunt zelfs grote landschapsontwerpen vinden die elegante en comfortabele omgevingen bieden, ingelijst in een milieuvriendelijk perspectief.

Lagere temperaturen dankzij milieuvriendelijke terrassen en daken

Milieuvriendelijke terrassen en daken zuiveren de lucht van huizen, wat een hogere zuurstofvoorziening en minder warmte in de zomer met zich meebrengt. Deze situatie heeft een belangrijk economisch effect, aangezien het de kosten verlaagt voor elektrische apparaten die de  temperatuur reguleren zoals airco’s.

Daarnaast is het directe voordeel van een betere luchtkwaliteit de vermindering van ademhalingsproblemen die samenhangen met overtollig koolmonoxide en andere vervuilende stoffen die in grote stedelijke centra in overvloed aanwezig zijn.

Dit artikel kan je ook interesseren:
10 tips om thuis beter voor het milieu te zorgen

Recycling en hergebruik van regenwater

Een vrouw die in het park loopt

Het verzakken van een deel van de straat, vaak een gevolg van hevige regenbuien, is een relatief veel voorkomend probleem. Dit wordt veroorzaakt door het hoge aantal afwaterings- en rioolstelsels. Als gevolg van zware regenval raakt de grond verzadigd en verhoogt het de hoeveelheid verspild en vervuild water in stedelijke centra.

Het filtervermogen van bodems met planten vermindert de waterverontreiniging aanzienlijk.

Herstel van de natuurlijke cyclus zorgt voor een vermindering van overstromingen als gevolg van regen, wat nog een van de grote voordelen is van milieuvriendelijke terrassen en daken. Ook maakt het hergebruik van water mogelijk , nadat het water is gezuiverd door planten en bladeren die vervuilde stoffen filteren.

Minder lawaai, meer gemoedsrust

Het samenwonen van veel mensen op een beperkt oppervlak is veel aangenamer als storende geluiden worden verminderd. Een milieuvriendelijk dak helpt omgevingsgeluid tot ongeveer 50 decibel te dempen of zelfs te isoleren.

Milieuvriendelijke daken en terrassen verbeteren de levenskwaliteit van mensen. Dit geldt vooral voor mensen die aan zenuwaandoeningen lijden of binnenshuis werken, waardoor hun productiviteit toeneemt.

Voor meer informatie zou je moeten lezen:
Een milieuvriendelijk wasmiddel met borax en zuiveringszout

Financiële besparingen

Een led-gloeilamp


Groene zones besparen energie dankzij hun isolerende werking op overtollige koude en warmte.

De gemiddelde levensduur van een dak dat alleen wordt beschermd met een asfaltafdichtingsmembraan, is 15 jaar. Dit komt door continue directe blootstelling aan de zon, evenals door alle atmosferische veranderingen, voornamelijk door temperatuurschommelingen.

In plaats daarvan beschermen milieuvriendelijke terrassen en daken het oppervlakte op vrij efficiënte manieren, dankzij het feit dat de vegetatie zowel de warmte vermindert als isoleert. Deze situatie verlengt de bruikbaarheid van het dak tot circa 25 jaar. Als gevolg hiervan vertaalt zich dit in een verlaging van de onderhoudskosten van ongeveer 40%.

Een toenemend aantal milieuvriendelijke terrassen en daken in stedelijke gebieden

Groene daken vormen een goede aanvulling op parken, tuinen en andere groene gebieden in steden. Ze zijn niet alleen recreatieve opties, maar dragen ook bij aan het oplossen van problemen door het broeikaseffect in de wereld (Spaanse link).

Ten slotte kunnen het zeer nuttige ruimtes zijn voor de productie en consumptie van plantaardig voedsel, vooral in gebieden met een overvloed aan gebouwen. De voordelen kunnen aanzienlijk zijn bij planning en de inzet van georganiseerde activiteiten.

Dus waar wacht je nog op? Vind vanaf vandaag manieren om je dak of terras milieuvriendelijker te maken en te profiteren van de vele voordelen die ze bieden voor jezelf, het milieu en je portemonnee.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.