10 oranjebloeiende tuinplanten en hun verzorging

Bekijk deze mooie oranjebloeiende tuinplanten eens in ons artikel van vandaag.
10 oranjebloeiende tuinplanten en hun verzorging

Laatste update: 14 april, 2023

Oranje is een bijzondere kleur. Het wordt over het algemeen geassocieerd met sterke emoties, zoals vreugde, optimisme en warmte. Het bereiken van de aanwezigheid van deze tint door vegetatie brengt vitaliteit en energie in huis. Daarvoor is het mogelijk om oranjebloeiende tuinplanten te verwerken met oranje bloemen.

Daarnaast is dit een kleur met veel helderheid, maar zonder de kracht van rood te bereiken. Hij kan worden gecombineerd met een breed scala aan tinten, waaronder blauw, wit en beige eruit springen.

Met een reeks aanbevelingen kan de kleur worden verkregen door bloemen. En met wat eenvoudige verzorging is het mogelijk ze het hele jaar door te onderhouden.

Waarom oranjebloeiende tuinplanten?

De kleur oranje is volgens de psychologie verbonden met gevoelens van enthousiasme en vreugde. Bovendien past zijn sterke en opvallende tint goed bij gezellige wezens. Actieve en originele persoonlijkheden verbinden zich goed met deze toon.

Vanuit spiritueel perspectief associëren sommige Oosterse culturen oranje met verlichting. Het is een van de belangrijkste kleuren in het boeddhisme en daarom dragen de monniken het in hun kleding. In het hindoeïsme is het verbonden met de godheid Krishna en met het pad van volmaaktheid.

De betekenis van de kleur oranje in huis

Het Boeddhisme
De oranje kleur in de gewaden van boeddhistische monniken onthult de religieuze betekenis van deze kleur.

Voor de Chinese filosofie van feng shui suggereert de aanwezigheid van de kleur oranje in een ruimte euforie, sensualiteit en sterke emoties. Dit komt door de nabijheid van de roodachtige tint en dus van een zo belangrijk element als vuur. Het is dus raadzaam om het op te nemen in ruimtes die gewijd zijn aan sociale relaties, zoals de woonkamer.

Daarnaast is oranje een toon die op verschillende manieren gecombineerd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld met een zachte reeks zoals beige, grijs of wit. Zijn tegengestelde kleur, blauw, is echter een van de meest gekozen om een diep contrast in de decoratie te genereren.

Deze combinatie genereert een zeer vrolijke dynamiek, dus ideaal in kinderkamers. Het is belangrijk om oranje op subtiele manieren te verwerken, vanwege zijn kracht en opvallende staat. Een perfecte manier is via oranjebloeiende tuinplanten.

Ontdek hoe je deze oranjebloeiende tuinplanten verzorgt

De soorten die een oranje tint geven, via hun bladeren of bloemen, zijn zeer gevarieerd. Sommige zijn beter geschikt voor binnenomgevingen en andere voor patio’s of tuinen. Om te weten welke het beste bij de gewenste ruimte past, is het een goed idee om eens te kijken naar de kenmerken en verzorging.

1. Croton

Codiaeum variegatum
Codiaeum variegatum of croton.

De eerste optie is een driekleurige variant, die altijd vrolijke en optimistische tinten zal brengen. Codiaeum variegatum, beter bekend als croton, is een soort waarvan de bladeren een van de meest kleurrijke, gevarieerde en opvallende assortimenten hebben voor interieurs. Zijn aanwezigheid verandert omgevingen in heldere en aangename ruimtes.

Hij levert oranje, maar ook groene, roodachtige en geelachtige kleuren, waardoor hij een ideale keuze is voor woonkamers, gangen en slaapkamers. De verzorging is eenvoudig; ze heeft veel zonlicht nodig, maar geen direct zonlicht.

Aan de andere kant is het belangrijk haar uit de buurt te houden van kachels, fornuizen en andere apparaten die warmte uitstralen. Deze kunnen namelijk bijzonder schadelijk zijn.

2. Vanda orchideeën

Dit is een groep soorten binnen de orchideeënfamilie. De vanda is een elegante en esthetische keuze, waarvan de oranje versie ideaal is voor plaatsing in garages, veranda’s, terrassen of overdekte patio’s.

Orchideeën hebben een tropische oorsprong, dus hebben ze goed zonlicht nodig, maar geen direct zonlicht. Om de bloemen helder te houden, is het raadzaam een vochtige omgeving te bereiken door regelmatig water te geven.

3. Kalanchoë 

Het geslacht van de kalanchoë is zeer breed. Het bestaat uit meer dan 100 soorten.

Het wordt gekenmerkt door zijn weerstand – zelfs tegen direct zonlicht. Het krijgen van een oranje variant van kalanchoë garandeert de aanwezigheid van de kleur oranje zowel binnen als buiten. Dat komt omdat hij zich door zijn veelzijdigheid aan beide omgevingen kan aanpassen, terwijl je door zijn gemakkelijke verzorging een groot deel van het jaar bloemen kunt hebben.

4. Guzmania – een geslacht uit de bromelia-familie 

Guzmania
Guzmania

Een keuze van tropische oorsprong die originaliteit en vreugde brengt in elke ruimte. Om gezond te groeien heeft de guzmania gematigde ruimtes nodig, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius.

Let er vooral op dat hij geen direct zonlicht van ramen krijgt. Dit kan zijn bladeren verbranden.

5. Clivia is een van de beste oranjebloeiende tuinplanten

Met een jaarlijkse bloei van zuiver oranje tint wekt clivia belangstelling, vreugde en vitaliteit in binnen- en buitenruimtes. Hij valt op door zijn veelzijdigheid, want de eenvoudige verzorging maakt hem ideaal voor elke omgeving. Net als andere soorten heeft hij een verlichte omgeving nodig, hoewel hij het niet goed doet in direct zonlicht.

6. Lantana

Een geslacht met honderd soorten die gekenmerkt worden door het groeien in hete klimaten, zodat het het meest aanbevolen wordt in buitentuinen. Om zijn prachtige bloemen in de zomer te laten bloeien is ook vochtige en goed gedraineerde grond nodig.

7. Viooltjes zijn prachtige tuinplanten met oranje bloemen

Deze hybride planten hebben een grote verscheidenheid, met bloemen van verschillende kleuren. Vanwege hun esthetiek worden ze vaak als sierplant gebruikt.

Viooltjes zijn vaste planten (Spaanse link), waarvan de karakteristieke bloemen in het voorjaarsseizoen verschijnen. Voor hun groei hebben ze een goede blootstelling aan de zon nodig, hoewel niet de volle zon, en vochtige grond.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Wij bevelen 6 vetplanten aan om je huis te versieren

8. Tulp

Ook tulpen zijn verkrijgbaar als oranjebloeiende tuinplanten
Oranje tulpen.

Een van de exemplaren die het meest geassocieerd wordt met de lente is de tulp. Hoewel er opties zijn met allerlei kleuren, zijn de oranje bloemen heel bijzonder in dit geslacht.

De bloei treedt op na het planten van de bollen in de herfst, met bijna volledige blootstelling aan de zon en grond met een gemiddelde vochtigheidsgraad.

9. Goudsbloemen

Een oranje optie met geelachtige tinten is de goudsbloem (afgebeeld op de omslagfoto). De bloemen van deze soort doen denken aan de kleur van vuur en zijn meer geschikt voor de tuin. Hij kan uit zaad opkomen en heeft een eenjarige groei in omstandigheden met veel zonlicht en een gemiddelde luchtvochtigheid.

10. Oost-Indische kers

Een ander zomeralternatief is Tropaeolum majus, beter bekend als koninginnetaco, bloedbloem of nasturtium. Het is een sierplant met oorsprong in Amerika, die in de zomermaanden bloeit en tot in de herfst aanhoudt. De teelt ervan is geschikt voor de tuin en vereist een paar uur schaduw per dag.

Het nut van oranjebloeiende tuinplanten

Bloemen met deze kleur kunnen worden verkregen via huis- en tuinplanten. Beide opties hebben diepgaande betekenissen voor de sfeer en energie van het huis. Het kweken van dergelijke planten maakt nieuwe decoratieve combinaties mogelijk. Tegelijkertijd voegen ze spiritualiteit toe aan de kamer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.