Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?

De zomer is hier, en je tuin vraagt om een beetje toewijding om hem op het seizoen voor te bereiden. Volg onze tips en ga naar buiten en geniet van de zon!
Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

De lente maakt plaats voor zomer en bloemen. De aroma’s en kleuren die het ons nalaat zijn druk bezig zich voor te bereiden om in het nieuwe seizoen hun hoogtepunt te bereiken. Hogere temperaturen en langere dagen nodigen ons ook uit om meer tijd buiten door te brengen. De patio, het balkon of de tuin wordt de aantrekkelijkste plek in huis. Daarom willen we eens kijken hoe je je tuin kunt voorbereiden op de komst van de zomer en van deze maanden kunt genieten.

De sleutel is dat we van deze buitenruimte een praktische plek maken. Een plek die klaar is voor sociale en familiebijeenkomsten. Om dit te doen hebben we het over planten, meubels, en andere aspecten die helpen om de ruimte correct voor te bereiden.

Observeren en schoonmaken: de eerste stap

Ons eerste voorstel is dat je de nodige tijd neemt om de planten, het gazon, de meubels, de verlichting, en alles wat je in je tuinruimte hebt goed te observeren. De sleutel is dat je een soort diagnose stelt van de aspecten en elementen waaraan je moet werken.

Als je de toestand van het gebied eenmaal kent, moet je een volgorde vaststellen van prioriteiten om aan te werken. In het algemeen moeten planten en gazons het eerst op lijsten van werkzaamheden staan. Dit komt omdat het werk dat je doet, zoals zaaien of snoeien, tijd nodig heeft om opgemerkt te worden.

Planten snoeien en de bodem verzorgen

Een gazon
Gazononderhoud in de zomer is tijdrovend. Het groeit sneller, maar loopt ook risico op zonnebrand.

We weten dat planten in het voorjaar gevoed worden en flink groeien. Als je je tuin niet regelmatig onderhoudt, is het ook waarschijnlijk dat hij overwoekerd is geraakt en dat er gesnoeid moet worden.

Begin met het verwijderen van dode takken, bladeren die er niet goed uitzien en de verwelkte bloemen. Dat geldt voor alle delen van de plant waarvan je merkt dat ze hun loop hebben gehad. Door te verwijderen wat hij niet meer nodig heeft, worden voedingsstoffen beter verdeeld en krijgt de plant meer kracht.

Als je ongedierte opmerkt, verspil dan geen tijd. Elimineer ze voordat ze zich over andere soorten in de tuin verspreiden en je meer planten moet elimineren dan aanvankelijk geschat.

Wat het gazon betreft is het, behalve maaien, van essentieel belang om onkruid dat zich met alarmerend gemak verspreidt te verwijderen. Elke grassoort (Spaanse link) heeft speciale verzorging nodig, dus doe het juiste, afhankelijk van de soort die je in de tuin hebt.

Op plaatsen waar het gazon uitgedroogd is, kun je kleine gaten maken en die vullen met zwarte grondmeststof. Maak zo mogelijk van de gelegenheid gebruik om wat zaadjes op de grond te gooien die je geplaatst hebt, zodat nieuw gras sterker zal groeien.

Zomerbloemen planten: de beste manier om je tuin voor te bereiden

Nu de planten gesnoeid en vrij van ongedierte zijn, is het tijd om te plannen wat voor bloemen je zult plaatsen en op welke plaatsen. De kleur en het aroma geven er een speciaal tintje aan dat je niet kunt missen.

Bloemperken die om hekken heen staan, kleurrijke lijnen aan de zijkanten van paden, bloemen gecombineerd met cactussen en vetplanten en zelfs potten die op strategische plaatsen staan geven leven aan de plek.

Er zijn veel soorten die ideaal zijn voor de zomer, zoals orchideeën, hyacinten, lavendel en iris. De keuze van de ene of de andere soort hangt af van de plaatsen die je wilt opvullen en van de schaduw of zon die ze krijgen. Deze twee factoren zijn van essentieel belang bij de keuze van planten.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Buitenmeubels moeten in goede conditie zijn voor de komst van de zomer. Anders kan het de totale aanblik van je ruimte negatief beïnvloeden. Eigenlijk varieert de conditie van het meubilair naargelang het materiaal waarvan het gemaakt is.

Hout wordt veel gebruikt voor buiten. Dit omdat het op een natuurlijke manier in de omgeving past en er mooi uitziet, vooral in combinatie met ijzer. Het is echter belangrijk te onthouden dat houten meubels elk jaar onderhouden moeten worden. Vochtigheid, regen en zon verslijten het.

In het geval van PVC en synthetische rotan meubelen is het gewoon een kwestie van wassen met water en een schoonmaakmiddel.

Accessoires om de ruimte te verfraaien

Een tuin
Als je paden in je tuin hebt, zorg dan dat de grenzen goed aangegeven zijn, vrij van onkruid, en klaar om met zomerplanten te pronken.

Beetje bij beetje krijgt je tuinruimte vorm en kleur en heb je zin om ervan te genieten. Als je echter nog steeds het gevoel hebt dat er iets kan ontbreken, dan kan investeren in een accessoire of decoratief element een goed idee zijn, vinden wij.

Een van de mogelijkheden zijn fauteuils met zachte kussens, die uitnodigen tot ontspanning. Je kunt ze opstellen op de veranda, onder de schaduw van een boom, of in een pergola.

Pergola’s zijn een andere van onze suggesties. Behalve dat ze je tuin een elegante en exclusieve persoonlijkheid geven, is het nog een ruimte die je kunt gebruiken voor ontmoetingen.

Tot slot betrekken we in dit punt ook de verlichting, die geen onbelangrijk detail is. Goede verlichting die goed doordacht en zorgvuldig ontworpen is, maakt het verschil op avonden met vrienden. Lantaarns, intrekbare lampjes, paaltjes, en zelfs slingers van lichtjes zijn allemaal alternatieven om je ruimte ‘s avonds te verlichten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Het loont de moeite je tuin voor te bereiden op de komst van de zomer

We hopen dat je een paar van deze ideeën kunt toepassen om je buitenruimte voor te bereiden op het warme seizoen. Vergeet niet een to-do lijst te maken zodat je je niet overweldigd voelt door alles wat je nog moet doen.

We moedigen je aan om met geduld en enthousiasme aan je tuinruimte te werken. Dan blijft er niets anders over dan ervan te genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • AA. VV.: Materiales de floristería, Paraninfo, 2015.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • McKendrick, S. (2000). Manual para la germinación in vitro de orquídeas. Ceiba Fundación para la Conservación Tropical. Universidad San Francisco de Quito.
  • PUEYO, I. (1990). abonado del césped. Horticultura60, 33-42.
  • Felix, R. (2015). ¿ Qué le sucede a las plantas en verano?. Weigl Publishers.
  • Gibson, S. Dos jardines suecos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.